Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: még mindig nem tudni, mennyi jut a pénztárcába jövőre


Két nappal az év vége előtt még nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről, ráadásul elég nagy a szakadék a két oldal álláspontja között.

Két nap maradt az évből, de kedd reggel még nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről. A munkaadók szerint már a 3 százalékos minimálbéremelés is közgazdasági nonszensz lenne, a munkavállalók viszont 5-6,5 százalékban gondolkodnak. Ha nem lesz megállapodás, a kormánynak kell kimondani a végső szót.

Magyarországon és Európában is zajlik az oltás

A hivatalos adatok szerint kedd reggelre 902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ellenben 131 ember elhunyt, miközben 6 298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen. Az öt kijelölt kórházi oltóponton folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Mindez (és még sok egyéb más, például az, hogy marad-e a kijárási tilalom szilveszterkor) kiderül összefoglaló cikkünkből.

Közben nem csak Magyarországon, de az egész Európai Unióban megkezdték beoltani az embereket a koronavírus ellen. Első körben az idősek és az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást. Sokan tartózkodók a vakcinával szemben, és kérdés, érheti-e hátrányos megkülönböztetés azokat, akik nem kapnak oltást. Megnéztük, mennyire bizalmatlanok a magyarok és a többi ország lakói a vakcinával szemben. Infografikánkat is ajánlom figyelmébe, hiszen kiderül belőle, kik kapták meg elsőként a koronavírus-védőoltást az Unió országaiban?

Videózott, négy év börtönt kapott érte

Négy év börtönre ítélték Kínában Zhang Zhan jogászt, kínai civil újságírót, a hivatalos indoklás szerint azért, mert „vitatkozott és kereste a bajt". A nő Vuhanból tudósított egy telefonnal a járvány kitörésekor, aztán egyszer csak eltűnt. Mint kiderült, hét hónapja fogva tartják a rendőrök, éhségsztrájkja ellen ledugtak egy csövet a torkán, hogy erőszakkal etessék. Érdemes az egész történetet elolvasni cikkünkben!

Nemcsak Brüsszelben szegik meg a kijárási korlátozást a bulizók. Szerbia-szerte intézkednie kellett a rendőröknek, mert nem fértek a bőrükbe az emberek. Volt olyan tévésztár, aki a közösségi médiában buktatta le saját magát. Mások állítólag a politikai kapcsolataik miatt ússzák meg a büntetést. Előfordult, hogy pisztoly is eldördült - derül ki cikkünkből.

Zágrábban csak pánikot okozott, kirohantak az emberek az utcára, de volt olyan horvát falu, ahol minden házat megrongált a hétfő hajnali földrengés. Mintha lövedék csapódott volna be – mesélték nekünk horvát szemtanúk. Képeket is mutatunk a károkról.

Az év legjobb képei a Szabad Európa fotósaitól

Új magyar közösségi oldal indult, ahol megférnek azok a nemzeti radikális oldalak is, amiket a Facebook rendre töröl. Az alapítók szerint a szólásszabadság miatt indult az oldal, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő viszont már a Facebook betiltását vizionálja. Mindenestre az oldalon meglehetősen vegyes választék fogadja a látogatókat.

Végül hadd ajánljam figyelmébe a Szabad Európa fotósainak idei képeit, annál is inkább, hiszen mindenütt ott vagyunk az események középpontjában, legyen az egy járvány, amely felülírja az egész világ éves terveit, egy kegyetlen háború Hegyi-Karabhban, amely ezrek életét követelte, vagy egy tüntetéssorozat Belarusz jeges utcáin.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG