Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország 1000 milliárd forintért előzte be Amerikát


Magyar katona egy Javelin típusú rakétával Várpalota mellett, 2019. június 5-én.
Magyar katona egy Javelin típusú rakétával Várpalota mellett, 2019. június 5-én.

A jelenlegi német kormány hivatali ideje alatt Magyarországnak adott el a legtöbb pénzért fegyvert. A magyar állam sokféle fegyvert vásárolt, ezek között akadnak nehéz harckocsig éppúgy, mint kisebb rakétavetők. A magyar bevásárlás nagyságrendjét jelzi, hogy az Egyesült Államok a második helyre szorult.

A jelenlegi német kormány időszaka alatt Magyarországnak adtak el a legnagyobb értékben haditechnikai eszközöket – tájékoztatott a német védelmi minisztérium. Berlin nyilvántartása szerint összesen 22,5 milliárd euróért (durván nyolcezer milliárd forintért) adtak el hadiipari eszközöket az elmúlt négy évben. Ennek több mint tizedét Magyarország fizette ki, 2,66 milliárd eurót, azaz csaknem ezer milliárd forintot. A második helyre az USA szorult, ők 2,36 milliárd euróért vettek hasonló német termékeket. Ha érdekli, milyen típusú eszközöket vásáorolt Magyarország, olvassa el cikkünket.

Tálib kommandósok amerikai fegyverekkel

Közben Afganisztánban a tálibok különleges kommandósait modern, professzionális katonai felszerelésben, zsákmányolt amerikai fegyverekkel fotózták le. A közösségi médiában megosztott képek propagandacélokat szolgálnak, de a katonai szakértők abban egyetértenek, hogy a tálibok a korábbinál jobban felszerelt és kiképzett emberekkel rendelkeznek. A részletekért ajánlom figyelmébe összeállításunkat.

Hétfőn ismeretlenek rakétákat lőttek ki a kabuli repülőtérre, ahol a terrorfenyegetettség ellenére az utolsó pillanatokban is nagy erőkkel folyik az amerikai hadsereg kimenekítési és kivonulási művelete. Az Egyesült Államok vezette akcióban már több mint 117 ezer külföldi és afgán állampolgárt szállítottak el Kabulból, mióta az iszlamista tálib lázadók két héttel ezelőtt átvették az ellenőrzést Afganisztán fővárosa felett is.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint súlyos humanitárius válság fenyeget Afganisztánban. Filippo Grandi menekültügyi főbiztos hangsúlyozta, nyitva kell tartani a dél-ázsiai ország határait, illetve felszólította a nemzetközi közösség államait, hogy vegyék ki jobban a részüket a teherből, rámutatva, hogy Iránban és Pakisztánban jelenleg is mintegy 2,2 millió afgán menekült tartózkodik.

Magyarország: 10+5 év a Gazprommal

Visszatérve a magyar témákra, hosszú távú, tíz plusz öt éves gázszerződésben állapodott meg a magyar kormány az orosz Gazprommal. Magyarország korábban rövidebb időtávot, nagyobb rugalmasságot szeretett volna elérni. A tíz plusz öt évre szóló szerződés azt jelenti, hogy legkorábban tíz év múlva lesz mód arra, hogy kevesebb gázt vegyen az ország, mint a mostani megállapodás szerinti mennyiség.

Magyarországon a hivatalos állami Covid-adatok szerint 110 ember fertőződött meg az elmúlt 24 órában, egy ember pedig életét veszítette a járvány következtében. 119 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Közben a héten már oltják az iskolásokat is.

Durván 1,4 millió adag oltást szórt ki az Orbán-kormány ingyen idén. A legnagyobb kedvezményezettek a régiós szövetségesek, a cseh és a szlovén állam voltak. Az ingyen odaadott vakcinák többsége ráadásul messze a legdrágábban beszerzett termék, a kínai Sinopharm oltása volt.

Korlátozható a gyerekek online játékideje?

Az orosz igazságügyi minisztérium először ismertette azokat a kritériumokat, amelyek alapján újságírókat „külföldi ügynöknek” lehet nyilvánítani. Újságírók és aktivisták azonnal elítélték a zavaros listát, amely látszólag lehetővé teszi, hogy bárkire rásüssék ezt a bélyeget. Az ügynökstátusz nem közvetlenül büntetőjogi felelősségre vonáshoz, sokkal inkább jelentősen megnövekedett bürokratikus követelményekhez és gyakran a hirdetőpartnerek elvándorlásához vezet – derül ki összeállításunkból.

A kínai állami média szerint egyre nagyobb problémát jelent az országban a játékfüggőség, ezért korlátozzák a kiskorúak napi online játékidejét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyerekek pénteken, hétvégén és ünnepnapokon is mindössze napi egy órát tölthetnek online játékokkal a jövőben. Részletekért ajánlom figyelmébe cikkünket.

Az idei nyár kiemelkedő eseménye közé tartozott az olimpia, a paralimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság. Ez persze mind élsport, infografikánkban azt mutatjuk meg, hogy mennyit tömegsportolnak a magyarok.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG