Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: jön 30 milliárd forint Svájctól?


A svájci parlament dönt
A svájci parlament dönt

Közel 30 milliárd forintot kaphat a Svájci Alapból Magyarország, a sztoriban nem csak a pénz érdekes. A történetben akadnak kérdőjelek, a legnagyobb az, hogy vajon a Norvég Alap sorsára jut-e a program.

Hirtelen sürgős lett Bernben a civileknek is járó pénzek felpörgetése. A Svájci Alapból Magyarország közel 30 milliárd forintot kaphat, de lesz külön pénz az illegális migráció megfékezésére is. A Norvég Alaphoz hasonló támogatási program újraindításán két évig ültek a svájciak, de most újraindították a projektet. A történetben nem csupán a pénz izgalmas, hanem az is, hogy mi történt az elmúlt hetekben - ez is kiderül cikkünkből.

Ha már Norvég Alap, az oslói külügyminisztérium szerint nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak az országukkal szemben azzal kapcsolatban, hogy megállapodás hiányában véglegesen elveszett Magyarország számára a 77 milliárd forint értékű forrás. A magyar kormány korábban azt közölte, hogy emiatt pert fontolgat.

Ismét 100 fölött a napi Covid-fertőzöttek száma

Száz fölé emelkedett a napi új Covid-fertőzöttek száma a hivatalos magyar adatok szerint, az elmúlt 24 órában 104 ember betegedett meg. Egy ember veszítette életét a járvány következtében, 83 beteg van kórházban, 14-en lélegeztetőgépen.

A koronavírus delta variánsa allergiaszerű tüneteket okoz, és jobban fertőz. Mivel Covid ellen már beoltottak is fertőzhetnek, a nyájimmunitás elérhetetlen egy oxfordi kutató szerint. A maszkviselést, távolságtartást még az oltottaknak is ajánlott tartaniuk. A szakemberek szerint fontos az oltakozás mellett a maszkviselés, a gyakori szellőztetés és a távolságtartás is.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-elleni oltóanyaga biztonságos a várandós nők számára is a legfrissebb tanulmányok szerint – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. Az Egyesült Államokban eddig a várandós nők mindössze 23 százaléka kapta meg legalább az első oltását.

Egy csók és egy botrány története

Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak című darabjának egyik jelenetében két férfi megcsókolja egymást. A darab augusztus 11-i előadásán ez nagyon nem tetszett az egyik nézőnek, és kifütyülte a jelenetet. Az egyik színész szerint a propaganda miatt történt az eset, és aki nem bírja, ha ilyesmit lát, ne járjon színházba.

Mexikó volt a Pegasus-szoftver külföldi kísérleti telepe – derült ki tényfeltárók kutatómunkájából. Azt, hogy ezért ki a felelős, még nem sikerült kideríteni, helyi ügyészek azonban azt mondják, nemsokára bíróság elé viszik az ügyet. Az ország 160 millió dollárt költött a Pegasusra egy évtized alatt, ami lehetővé tette a minisztériumoknak, hogy egyszerű polgárok és az akkori ellenzék tagjai után kémkedjenek.

Az orosz hatóságok újabb bűncselekménnyel vádolták meg Alekszej Navalnijt. Ha ebben is elítélik, akkor a most ismertnél hosszabb ideig maradhat a rácsok mögött a bebörtönzött ellenzéki politikus – a következő elnökválasztás utánig.

“Másmilyen is lehet az élet”

„Sok helyen jártam – az Egyesült Államokban, Kínában, európai országokban –, tudtam, hogy másmilyen is lehet az élet. Nem kell olyannak lennie, mint a miénk" - mondta Makszim a Szabad Európának. A férfit és az őt vezető rohamrendőrt tavaly augusztus 9-én fényképezték le, amikor Belarusz politikai jövője volt a tét. Most annak a bizonyos éjszakának és az ikonikussá vált fotónak a történetéről és tanulságairól mesélt.

Egyre több az illegális bevándorló a Belarusszal szomszédos országok határain. Lengyelország például azzal vádolja Minszket, hogy az bosszúból, szervezetten szállítja a közös határhoz a menekülteket. Infografikánkból megtudhatja, mi a helyzet a többi országgal.

Végül hadd ajánljam figyelmébe cikkünket, mely szerint Spanyolországban és Portugáliában a következő napokban 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletre számítanak az Afrikából odatartó forró, száraz légtömeg miatt. Mindkét ország felkészült arra, hogy esetleg tűzvészek törhetnek ki, csakúgy, mint 2017-ben.

Békés napot és pihentető hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG