Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az űr a Fidesz-kormány célja


A magyar kormány idén nem kevesebb, mint 9 milliárd forintot szán az űriparra, a projekt egyik főszereplője egy 26 éves jogász-közgazdász fiatalember.

Sárhegyi István 2017-ben még semmit sem tudott az űriparról, 2024-ben már a kormánnyal és Mészáros Lőrinc egykori jobbkezével, Jászai Gellérttel műholdat lőnének fel. A 26 éves jogász-közgazdász szerint sikereit nem Fidesz-közeli ügyvéd szüleinek köszönheti. Idén egyébként 9 milliárd forintot szán a kormány a magyar űripar fejlesztésére. A Nemzeti Űrstratégia megalkotásának és a nemzeti űripar fejlesztésének egyik mozgatórugója tehát Sárhegyi István, akivel a Szelfiben ismerkedhetnek meg közelebbről.

A tűzhöz közel: Sárhegyi István az űrbe repíti a Fidesz-kormány
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:23 0:00

Annyira nem érdekli őket a magyar politika, hogy még Szájer József brüsszeli botrányát is alig százan olvasták el legnépszerűbb platformjukon, a WeChaten. Az éveken át a letelepedési kötvényes kínaiakat kutató két magyar antropológus szerint a 15 ezer új kínai bevándorló erősen szimpatizál a Fidesszel. Többségük elképzelése szerint Európa fehér és ebbe a vízióba nem férnek bele sem a muszlimok, sem a feketék.

Mécsesekkel és virágokkal búcsúztatták vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét és a legendásnak számító Ódry Színpadot. Az egyetem új vezetése Vidnyánszky Attilával az élen egy hónapja döntött arról, hogy az épületet visszaadják a Magyarországi Református Egyháznak, amely az egyetem előtt az ingatlan tulajdonosa volt. Sokan kritizálták a döntést, a névadó Ódry Árpád örököse egyenesen úgy fogalmazott, hogy „kivégezték” a színpadot.

Kezdődhet az oltás az orosz vakcinával

Még mindig ezer fölött van a napi Covid-fertőzésszám Magyarországon, a hétfői adatok szerint 65 beteg hunyt el. Kórházban 3717 beteget ápolnak, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltás első két szakasza egyébként lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént.

Engedélyt kapott Magyarországon a koronavírus elleni orosz vakcina. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után az orosz Szputnyik-V a negyedik, Magyarországon engedélyezett oltóanyag.

Hétfő hajnalban 7 kilométer hosszan torlódtak fel az Ausztria felé tartó járművek a magyar-osztrák határon, miután nyugati szomszédunk szigorúbb ellenőrzésekkel próbálja megakadályozni a koronavírus új mutációjának terjedését. A szigor része az is, hogy az ingázóknak heti rendszerességgel kell teszteltetniük magukat.

Eljegyzés a háború borzalmai után

A 27 éves Varazsdat Szanejan mindkét karját elveszítette a hegyi-karabahi konfliktusban. A fiatal örmény veterán nemrég tartotta eljegyzését, örömét azonban csorbítja a pénzhiány: karprotézisre gyűjt. „Féltettem és hiányzott, de tudtam, hogy szeretjük egymást, még ha körülöttem mindenki össze is volt zavarodva” – mondta menyasszonya videónkban.

Eljegyzés a háború borzalmai után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Amerikában előbb ismerték a „bálnaboltot”, mint otthon. Az otthon ebben az esetben Csíkszereda, a „bálnabolt” tulajdonosa pedig Rita, a fiatal kézműves, akinek egyedi termékein visszatérő motívum az állat. Exkluzív videónkból sok egyéb érdekesség is kiderül.

Amerikában előbb ismerték a "bálnaboltot", mint otthon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Bisztrótól a pizsamáig - honnan erednek népszerű szavaink? Azt talán tudja, hogy számos magyar szó idegen eredetű. De azt vajon meg tudja mondani, hogy egyes szavak honnan származnak? Játékos kvízünkben kipróbálhatja tudását.

Bisztrótól a pizsamáig - honnan erednek népszerű szavaink?

Bisztrótól a pizsamáig - honnan erednek népszerű szavaink?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG