Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Hová tűntek a választással kapcsolatos panaszok, kifogások?


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: két és fél ezer esetből mindössze nyolc kivizsgálása jutott „másodfokra”; visszafogott a kormány, ha más (baráti) országokat kell minősíteni; a nyugdíjak emelkednek, és az üzemanyagárak sem maradhatnak sokáig ezen a szinten.

Több kritikai észrevételt is tett a civil szavazatszámlálókat mozgósító szervezetekről egy korábbi interjúnkban Barlai Melani, a magyarországi választásokat már ötödször monitorozó Unhack Democracy egyik alapítója. Úgyhogy megkérdeztük a szóba kerülő civileket is, válaszaikból pontosabb kép rajzolódik ki a történtekről. Abban mindenki egyetért, hogy sikeres volt a tömeges civil szavazatszámlálói jelenlét a szavazófülkéknél, jóval kevesebb volt az adminisztratív hiba. Ettől még csúcsra járatva működött a választók szervezett utaztatása.

Vétó, levél

Ahogy arról a Szabad Európa szerdán beszámolt, Magyarország megvétózta, hogy az EU elítélje Osman Kavala török emberi jogi aktivista bebörtönzését. Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy miért akadályozta meg a közös kiállást, és hogy mi a kormány véleménye Kavala elítéléséről, illetve az emberi jogok helyzetéről általában Törökországban. Bár Szijjártó Péter hivatala reagált, nem fecséreltek túl sok időt hat kérdésünk megválaszolására.

Talán hasonlóan felületesen kezelik a vonatkozó helyeken az EU-s helyreállítási alap ügyét, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy semmi akadálya nincs a megállapodás aláírásának, minden vitatott pontban lehet megoldást találni. Az Európai Bizottság szóvivője azonban cáfolta ezt, hiszen szerinte számos kérdés még nyitott. Ezek közé tartoznak a korrupcióellenes intézkedések és az oktatással kapcsolatos ügyek – sorolta Veerle Nuyst.

A nyugdíjak emelkednek, az üzemanyagárak nem

Július elejétől 3,9 százalékkal emelik a nyugdíjakat a magas infláció miatt, a hat hónapra visszamenőleg járó emelést egyszerre kapják meg a nyugdíjasok. Az év elején a piaci várakozások, illetve magyar és külföldi elemzők adataiból kiindulva határozták meg a nyugdíjemelés ötszázalékos mértékét. Noha a törvény szerint novemberben kellene kompenzálni a nyugdíjasokat, az infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti jelentős eltérés miatt július elejétől további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz.

Kormányzati szinten reagálni kellett az energiaárak hirtelen emelkedésére, de az átmeneti intézkedéseket sokáig nem lehet fenntartani, mert elfogynak az erőforrások – mondta a cég közgyűlését megnyitó Mol-elnök. Hernádi Zsolt az ukrajnai invázió miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókról és lehetséges hatásairól azt mondta, hogy Közép-Európa és Magyarország számára komoly megrázkódtatást jelentene, ha egyik napról a másikra leválna az orosz kőolajról és kőolajtermékekről.

Közben az ukrán vezetés „hadműveletet” tervez a civilek evakuálására az Azovstal acélgyárból. Az Ukrajna orosz megszállását percről percre követő blogunkban olvashatnak az ENSZ-főtitkár kijevi látogatásáról és a város rakétatámadásáról, YouTube-oldalunkon pedig bemutatjuk Mariupol női focistáit. Iratkozzon fel, ha elsőként szeretné látni tudósításainkat!

Magyarországon az elmúlt 24 órában 1384 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, és tizenkét halálos áldozata volt a hivatalos tájékoztatás szerint a járványnak, így az elhunytak száma 46.201 főre emelkedett. Kórházban 1427 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen. Jakab Ferenc virológus szerint az, hogy alábbhagyott a tesztelés intenzitása, valós veszély, rossz tendencia.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG