Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: itthon is vizsgálódhat az Európai Ügyészség egyes esetekben


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: Magyarország nélkül kezdi a munkát az Európai Ügyészség, kényelmetlen utcanevek a majdani Fudan-épület körül, hová tűnt a munkaerő a járvány után.

Elindult az Európai Ügyészség, az első olyan független uniós intézmény, amely önállóan nyomozhat korrupciós és csalási ügyekben a tagállamok területén – kivéve például Magyarországot; az Orbán-kormány ugyanis végig a leghatározottabban ellenezte az ötletet. Így, ha egy magyar állampolgár lop el uniós pénzeket Magyarországon, csak akkor nyomozhatnak önállóan, ha egy, az Európai Ügyészséghez csatlakozott országhoz is érdemben kapcsolódik az ügy.

Dalai láma utca, Ujgur mártírok útja vagy Hszie Si-kuang püspök várhatja a leggazdagabb kínai diákokat, ha a mostani tervek szerint megépül a Fudan Egyetem budapesti központja. Az önkormányzat tájékoztatása szerint lesz még egy Szabad Hongkong út is a tervezett épület szomszédságában. A magyar százmilliárdokkal finanszírozni tervezett Fudan Egyetem a kormány tervei szerint jelentősen kiszorítaná a korábban a helyszínre megálmodott Diákvárost.

Gyors terjedése miatt lehet veszélyes egy új vírus variáns

Az elmúlt 24 órában 275 új koronavírussal fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Elhunyt 13 beteg. Az aktív fertőzöttek száma 69 835, kórházban 837 koronavírusos beteget ápolnak. A lélegeztetőgépen lévők száma csökkent, a keddi 100-ról 90-re. Egy térkép alapján az is kiderült, hol haltak meg a járvány miatt a legtöbben Magyarországon.

Egyelőre két magyar fertőzöttről tudnak, akiket az indiai koronavírus mutáns betegített meg. Egyikük már jól van, a másik rehabilitációja zajlik – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Egyikük estében sem volt súlyosabb lefolyású a fertőzés, mint más fertőzötteknél. Az egyelőre indiaiként emlegetett mutáns három variánsát is azonosították világszerte, az egyik ezek közül aggodalomra ad okot a gyors terjedése miatt.

Harmadik oltás a kínaiból, hová tűnt az AstraZeneca

"Nagyon várom a harmadik oltást" - mondta egyik interjúalanyunk, aki kínai védőoltást kapott a koronavírus-fertőzés ellen, de a második dózis után sem kezdett a szervezete antitesteket termelni. Szerbiában szinte a teljes lakosságot kínai vakcinával oltották, ezért tanulságos lehet az ottani tapasztalatokat összefoglaló videónk.

Magyarország 300 ezer adag AstraZenecát ad kölcsön Szlovéniának, amellyel a koronavírus elleni vakcina kölcsönös biztosításáról döntött - derül ki a Magyar Közlöny kedd este megjelent számából. Ez azért is érdekes, mert mint arról a Szabad Európa is beszámolt korábban, itthon jelenleg nem lehet időpontot foglalni erre a vakcinára. Ezt legutóbb a szállítások akadozásával indokolta kormány és azzal, hogy az a mennyiség, ami van, a második körös oltásokra kell.

A járványhoz kapcsolódik az a cikkünk is, amely a lezárások utáni általános munkaerőhiány okait kutatja. A közgazdászok, a döntéshozók és a politikusok nem tudják, pontosan mi állhat a világszerte tapasztalható jelenség mögött. Néhányan úgy vélik, hogy az emberek egészségügyi félelmek miatt nem akarnak olyan szakmákba visszatérni, ahol sokszor kell megérinteni mások által is fogdosott tárgyakat. A többi lehetséges okot megtudhatja írásunkból.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG