Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: lesznek vesztesei is a minimálbér emelésének


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: kampányígéretnek tartják a munkaadók a minimálbér emelését, szoros eredmény a németországi választásokon, nigériai király lehet a georgiai főváros polgármestere.

Nem örülnek a munkaadók annak, hogy a kormány közel 20 százalékkal, 200 ezer forintra emeli a minimálbért 2022-től. Ez sok vállalkozást hoz nehéz helyzetbe, mert egyik napról a másikra kell jelentős béremelést végrehajtania, a közvetlenül több mint 800 ezer dolgozót érintő intézkedés miatt. A munkaadók szerint a választási kampány részévé tette a kormány a minimálbér emelését. Cikkünkből kiderül, mit javasolnának inkább a munkaadók és miért elégedetlenek a szakszervezetek is.

A magyar gazdaságot és politikát is befolyásolja a német szövetségi választás eredménye. Szoros versenyben győztek a szociáldemokraták (SPD), a távozó Angela Merkel korábbi pártja fennállása óta nem produkált ilyen gyenge választási eredményt. Ugyanakkor mind az SPD, mind a CDU-CSU bejelentkezett a kormányalakításra, bár a döntés valószínűleg a sikeres kispártok kezébe csúszik.

Itthon is zajlik egy választási folyamat, a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiszűrésére. Velük egyenként is készítettünk interjú, programjuk bemutatására. Most a Demokratikus Koalíció politikusa, Dobrev Klára van a soron. A vele készült beszélgetésből kiderül, hogy Tóth Csaba ellen etikai vizsgálatot folytatna a DK miniszterelnök-jelöltje, de attól nem tart, hogy Czeglédy Csabát a kampány közepén tartóztatnák. A kétharmados törvényeket feles többséggel is módosítaná, erről a tervéről már uniós tisztviselőket is tájékoztatott.

Húsz felett itthon a Covid-áldozatok száma

A hazai hétvégi járványadatok összesítése a koronavírus határozott terjedését mutatja: az elmúlt három napban 1.183 új fertőzöttet azonosítottak és húsz ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Az aktív fertőzöttek száma 7.923, kórházban 478 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépen.

Amerikában már többen haltak bele a Covidba, mint a spanyolnáthába. Ennek ellenére sokan továbbra sem veszik fel az oltást, amiért az interneten keringő valótlan információkat okolják, derül ki videónkból. A hamis információkat terjesztők tudatosan cselekszenek – mondja egy szakértő.

Visszatér az abortusztilalom Oroszországba?

Az orosz kormány olyan intézkedéseket hagyott jóvá, amelyek célja, hogy 2025 előtt a felére csökkentse az országban végzett abortuszok számát – derül ki a kormány honlapján közzétett dokumentumból. Sokan attól tartanak, hogy a moszkvai vezetés kormány a célkitűzések alapján hamarosan jogi eszközökkel is korlátozhatja a terhességmegszakítást. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen 2020 decemberében az egészségügyi minisztérium határozatban írta össze azokat a feltételeket, amelyek mellett a nők megszakíthatják a terhességet.

Ha mér ennyit foglalkoztam különböző választásokkal hírlevelemben, még egy ilyen történet az érdekességek közül. Georgiában egy nigériai jelölt is indul Tbiliszi polgármesteri tisztségéért. Richard Arinze Ogbunuju 25 éve él az országban, és győzelme esetén ő lehet az első színes bőrű városvezető a fővárosban. Állítása szerint nemesi családból származik, néhány éve királyi címet kapott otthoni, nigériai közösségében.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG