Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre keményebb eszközökhöz nyúlna a kormány a Norvég Alap pénzéért


Gulyás Gergely miniszter Schiffer Andrással beszélget az MCC Feszt rendezvényen Esztergomban, 2021. augusztus 5-én
Gulyás Gergely miniszter Schiffer Andrással beszélget az MCC Feszt rendezvényen Esztergomban, 2021. augusztus 5-én

Uniós szinten próbálhat a kormány keresztbe tenni Norvégiának, Oroszországban pedig még a korábbiaknál is lényegesen kevésbé tiszta választásokon győzött Putyinék csapata. Lehet, hogy jogi úton is ki lehet kényszeríteni, hogy Magyarország többet tegyen a klímaváltozás ellen. Heti összefoglaló.

Alsóházi parlamenti választások voltak Oroszországban. A kampányt a kezdetektől fogva gondosan irányították, az ellenzéket nagyrészt kizárták az indulásból, nemzetközi megfigyelők már azt sem ellenőrizhették, amit korábban.

Putyin pártja győzött: videón a feltételezett választási csalások
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00

A megmaradt ellenzéki aktivistákat ezrével tartóztatta le a rendőrség a választás előtt, eleve az ország vezető választási megfigyelő civil szervezetét, a Goloszt az orosz hatóságok külföldi ügynöknek minősítve kényszerítették térdre. Végül a kormányzó Egységes Oroszország párt nyert kétharmaddal úgy is, hogy népszerűségük 30 százalék alatt volt a választás előtt.

Oroszországhoz kapcsolódik, hogy kimondta az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy orosz állami ügynökök mérgezték meg Alekszandr Litvinyenkót 2006-ban radioaktív polóniummal. A londoni gyilkosság ténye, módja és helyszíne is nagy megrökönyödést váltott ki, itt olvashat bővebben az ügyről.

Zsarolással fenyegette a kormány Norvégiát, egyelőre hiába

Gulyás Gergely nemrég belengette, hogy a magyar kormány jövőre megvétózhatja a Norvégiát is érintő, Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló uniós szerződés megújítását. Norvégia erre közölte, hogy nem kell jövőre megújítani, és máskor sem, hiszen nincs lejárati dátuma.

Alább olvashat bővebben arról, hogy a magyar kormány miért mondott le 77 milliárd forintnyi támogatásról, és milyen eszközökkel szeretne most mégiscsak hozzáférni.

A kormány harmadjára is meghosszabbította a hitelmoratóriumot. A lépés papíron csak a rászorulókra lett volna célozva, de végül tízből hét adós részt vehet benne. Például a nyugdíjasok, noha a nyugdíjakra semmilyen hatással nem volt a koronavírus-járvány.

„A másfél éve tartó moratórium legkártékonyabb hatása az, hogy az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell törleszteni. A korábban törlesztésre fordított havi összeg bekerült a családi büdzsébe mint szabadon elkölthető jövedelem. Ez a legnagyobb morális kockázata a bankoknak” – mondta el egy neve elhallgatását kérő banki vezető a Szabad Európának.

Esztergom városvezetése közben feltűnően nagyvonalú a kormányközeli szereplőkkel, most az derült ki, hogy az MCC ingyen kapta meg Esztergom belvárosát a rendezvényeikhez. A személyre szabottnak látszó jogalkotás, úgy tűnik, hogy nem egyedi jelenség mostanában Esztergomban.

Pegasus-botrány: idén is biztosan megtámadtak egy magyar fotóst

A Pegasus újabb magyar áldozata jelentkezett, a többek közt például Szijjártót jachtozás közben lefotózó Németh Dániel telefonjait is feltörték az eszközzel. Alább olvashat bővebben az ügyről.

A lehallgatási ügyben sikerült váratlanul összeülnie a nemzetbiztonsági bizottságnak, ezúttal elmentek a fideszes tagok is. De nem tudni, hogy mi zajlott ott, mert 29 évre titkosított az állam mindent, ami ott elhangzott. A Momentum népszavazási kérdéseit pedig kivétel nélkül elutasította a Nemzeti Választási Bizottság, szerintük öt kérdésük közül egyik sem elég egyértelmű.

Nem kap vakcinaútlevelet, akinek csak a harmadik oltása ellenőrzött az EU-ban

Aki két kínai vagy orosz oltás után kap nyugati vakcinát, még nem lesz jogosult az európai vakcinaútlevélre. Az EU azt ígéri, hogy majd foglalkozni fog ezzel, de ez a probléma csak az érintett magyaroknak fontos.

A klímavédelemmel kapcsolatban Magyarországnak vannak ígéretes tervei, csak nem hajtja végre őket. A volt zöldombudsmant, Fülöp Sándort kérdeztük többek közt arról, hogy Magyarországon jogi úton rá lehet-e szorítani a kormányt, hogy kezdjen el érdemi lépéseket tenni.

A tét elég nagy, sőt, nehezen lehetne nagyobbat elképzelni. Például a közelgő német választásoknak is a klímaváltozás a legfontosabb témája.

Kemény Dénessel is interjúztunk, a magyar vízilabda és a vezetéstudomány egyik ikonja kalandos úton lett a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Volt, aki azon csodálkozott, hogy miért egy középszerű olasz csapat edzőjére esett a választás, mások azzal támadták, hogy állatorvosként is dolgozott Olaszországban.

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán kitört a Cumbre Vieja-vulkán, még sokáig nem térhetnek vissza a környéken élők. Szinte folyamatosan ömlik a láva és a kén-dioxid a hegyből, az akár hat méter magas lávafolyam a tengervízzel találkozva pedig robbanásokat is okozhat.

Videón a Kanári-szigeteken pusztító lávafolyam
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:14 0:00
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG