Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Vigyázz, kit gyűlölsz, mert kiderülhet róla, hogy szereted”


Tüntetés a Parlamentnél, 2021. június 14-én, Budapesten.
Tüntetés a Parlamentnél, 2021. június 14-én, Budapesten.

Amíg a héten a szándékai szerint a pedofília büntetésének szigorítását célzó, de egyes, ettől független elemeiben a melegek jogait nyirbáló törvény váltotta ki a legnagyobb visszhangot, addig támogató döntések születtek a bérlakások, a Fudan egyetem vagy a Klubrádió frekvenciavesztése ügyében. Legfontosabb cikkeink a héten.

„Vigyázz, kit gyűlölsz, mert kiderülhet róla, hogy szereted” – ezt a napokban a közösségi médiában terjedő bölcsességet támasztja alá a Kis Mártival készült tanulságos cikkünk. Az asszonyt harmincöt évesen, elváltan és két gyermek után találta meg ismét a szerelem, egy másik nő személyében. Azóta, ahogy ő fogalmaz, melegként él. Társadalmi és családi elfogadásról, választások előtti politikai haszonszerzésről, politikai pedofíliáról és a gyermekeket is veszélyeztető gyűlöletről is beszélt a Szabad Európának.

A napokban elfogadott LMBTQI-ellenes magyar törvény után több pedagógus és könyvtáros is bajban érezhette magát, hiszen törvény szerint a homoszexualitás létezéséről sem lehet ezután beszélni kiskorúaknak, így akár Homérosz művei vagy a Harry Potter könyvek is tiltólistára kerülhetnek. Mindez szándékosan zavaros és ellentmondásos a TASZ szerint, nem is kell feltétlenül betartani, és nem is feltétlenül lehetséges ez. Az Európai Bizottság is vizsgálatot ígért.

A héten megszavazott, a szándékai szerint a pedofília büntetésének szigorítását célzó, de egyes, ettől független elemeiben a melegek jogait nyirbáló törvénnyel is foglalkozott a kormányfő a szokásos péntek reggeli rádióbeszédében. Orbán Viktornak nem tűnik melegellenesnek a törvény, szerint az kizárólag a gyermekek védelméről szól, nem pedig a 18 éven felüli korosztályról. A kormány áll minden vizsgálat elé, szerinte Brüsszelben nem tudnak majd fogást találni a törvénycsomag miatt Magyarországon.

„Csak a kezemet figyeljék, mert...”

Amíg a legnagyobb figyelmet a melegjogok és a pedofília összemosásának szándéka kapta az elmúlt napokban, a Parlament nyári vakáció előtti utolsó ülésén a képviselők rendre elfogadták egyebek mellett a bérlakásokról szóló jogszabály módosítását, vagy a kínai Fudan egyetem budapesti betelepedését előkészítő törvényt.

A médiazajban elsikkadni látszik a gyorsforgalmiút-hálózat koncessziójának kérdése is. A Fidesz-közeli cégeknek kormányváltás esetén ellenzékben is lehetnek útépítési megrendeléseik. Furcsa önellentmondással indokolja a kormány, miért van szükség erre az intézkedésre. A kabinet szerint az EU nem ad pénzt autópálya-építésre, de közben azt is írják, hogy az útdíjak bevételei fedezik az üzemeltetési és karbantartási költségeket.

Egyre nagyobb a feszültség az egészségügyben, miután március 1-jétől az új szolgálati jogviszony alapján kapják a fizetésüket az egészségügyi dolgozók. Az orvosok jelentős béremelést kaptak, miközben a többiek alapfizetése nem nőtt. Van olyan kórház, amelyik megvágta az ügyeleti pótlékot, lehet, hogy az utazási kedvezmény is ugrott – maradt viszont a hálapénz, derül ki a szakdolgozók tapasztalatait összegző cikkünkből.

Választásokra készülődve

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy kormány a választások előestéjén közel hatszázmilliárd forintnyi készpénzt utaljon a szavazók egy bizonyos rétegéhez. Orbán Viktor most arra készül, hogy másfél millió embernek visszaadja az idén befizetett személyi jövedelemadóját. Elemzésünkben ezt az ígéretet járjuk körbe.

Orbán Viktor a múlt héten beindította a kampányt, és ha nem lesz negyedik hulláma a járványnak, neki sem lesz nehéz dolga jövőre – mondta Ruff Bálint kommunikációs tanácsadó a Szabad Európának adott interjúban. A járványkezeléssel elégedettek a magyarok, pedig az ellenzék kihasználhatta volna a kormány bizonytalanságait. A Fidesszel csak akkor lehet felvenni a versenyt, ha mindenki ezerszázalékosan akarja a győzelmet, de ezt nem minden politikuson látja Ruff Bálint.

Kreatív ötletek antitestekkel és anélkül

Duda Ernő szegedi professzor szerint lehet megbízhatóan mérni, van-e, és mekkora a védettség két oltás után. Duda Ernő azt mondja, az állam malmai lassan őrölnek, ezért jobb, ha azok, akik nem védettek, próbálnak maguknak intézni egy Pfizert. A virológus a debreceni oltóanyaggyárról is elmondta véleményét a Szabad Európának. Most úgy tűnik, egy másik keleti oltóanyag. Az orosz Szputnyik V európai engedélyeztetése akár az év végéig is csúszhat.

Kreatív ötletekkel próbálják rábírni az embereket, hogy oltassák be magukat a világ számos pontján. Van, ahol élő csirkét, van, ahol ingyen ételt, italt kínálnak, míg máshol különböző jegyeket és nyereményeket sorsolnak ki. Mint videónkból kiderül, olyan is előfordul, hogy marihuánás cigarettát kapnak azok, akik beoltatják magukat.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG