Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magára hagyott gyermekvédelmi rendszer; miniszteri akaratot felülíró rogáni SMS; kommunikációs cél a totális szorongás


Az utóbbi hetekben hírhedtté vált bicskei gyermekotthon
Az utóbbi hetekben hírhedtté vált bicskei gyermekotthon

Így dőlt rá a magára hagyott gyermekvédelmi rendszer a kormányra. Rogán Antal SMS-e miniszteri akaratot is felülírhat ma a NER-ben. Orbán Viktor visszahozta évértékelőibe az „erőt”, az „európai” szinte már negatív jelző nála. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Így dőlt rá a magára hagyott gyermekvédelmi rendszer a kormányra

Időnként kiderül, hogy vidáman visz a miniszter karácsonyfát a gyerekotthonba akkor is, ha már hetek óta akadozik a fűtés, és alig van meleg víz. Felszínre kerülnek bántalmazások vagy titokban készített fotók a vállalhatatlan állapotban lévő intézményekből, de a gyermekotthonok zárt világa többnyire a közfigyelem perifériájára szorult. Ez változott meg az elmúlt hetekben gyökeresen. Egyelőre csak ez.

Rogán Antal SMS-e miniszteri akaratot is felülírhat ma a NER-ben

Többen lehetnek a Fideszhez köthető politikai-gazdasági elit tagjai között a Szabad Európa információi szerint, akikkel szemben Rogán Antal ugyanúgy használta a nemzetbiztonsági szolgálatokat, ahogyan arról Varga Judit volt férje, Magyar Péter beszélt.

Orbán visszahozta az évértékelőibe az „erőt”, az „európai” szinte már negatív jelző nála

Orbán Viktor évértékelőinek felépítése jellemzően hasonlít a többi beszédére, amelyeknek jól ismert sémájuk van, és központi elemük a totális szorongás. Kifejezetten az évértékelőknél a szavak szintjén az látszik, hogy egyre egyszerűbbek a miniszterelnök mondatai, az ellenségek terén pedig 2014 óta teljesen lecserélődtek a belföldi szereplők: általános negatív főhőssé vált Brüsszel, de már az Európa szóra is egyre inkább rájár a rúd. Az idei évértékelő a pedofil bűncselekmény kapcsán kiosztott állami kegyelem botránya miatt speciális volt.

A magyar kormány csak „pakstalanítani” tudta a friss európai uniós szankciós listát

Az EU-tagállamok nagykövetei jóváhagyták a sorrendben tizenharmadik szankciós csomagot, amely az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború második, február 24-i évfordulója előtt hatályba lép. A magyar kormány a nukleáris iparban is használatos egyes elektronikus alkatrészek mentesítését érte el az importkorlátozás alól, kínai és más cégek listázását nem.

Orbán Viktor új mumusa újra bejelentkezett az európai bizottsági elnökségre

Majdnem száz nappal a választások előtt az Európai Bizottság elnöke végre színt vallott arról a már egy ideje mindenki által tényként kezelt döntéséről, hogy újabb öt évre megpályázza az uniós galaktikában legfontosabb intézmény vezetését.

Friss podcastunkban brüsszeli tudósítónk kiemelte, hogy Ursula von der Leyen egyik nagy támogatója nélkül készül az újraválasztásra. Emellett arról is beszéltünk, hogy ki örül nagyon, és ki kevésbé annak, hogy a testület vezetője várhatóan a helyén marad újabb öt évre.

A kormány nem állt szóba a NATO-bővítés miatt érkező amerikai küldöttséggel

Budapesten járt az Egyesült Államok kétpárti szenátori küldöttsége, hivatalosan azért, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekről tárgyaljanak. A kormány és a Fidesz részéről azonban senki nem volt hajlandó találkozni velük. Az amerikai kongresszus hamarosan állásfoglalást fogadhat el, amely elítéli a magyar demokrácia helyzetének romlását, és sürgeti a magyar kormányt, hogy ne akadályozza Svédország NATO-csatlakozását.

Karsai Dániel: Amíg tudok kommunikálni, nem adom fel

Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, illetve kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász az elmúlt hetek eseményeiről is megosztotta véleményét.

Herczog Mária: Amit ma elvárnak a nevelőszülőktől Magyarországon, az teljesíthetetlen

A bicskei gyermekotthonban történtek arra is rámutatnak, hogy egy traumatizált gyermek sokkal kevésbé tartja az újabb megpróbáltatásokat természetellenesnek. A kiskorúak közötti erőszak nagyon elterjedt az intézetekben, sokszor az áldozatokból elkövetők lesznek – mondta lapunknak interjújában Herczog Mária szociológus. A gyermekvédelmi szakember úgy látja, hogy nincsenek felelősök, ebben a rendszerben senki sem számonkérhető.

Többen jeleztek sok mindent – interjút adott a bicskei gyermekotthon volt nevelője

Interjút adott a Szabad Európának a bicskei gyermekotthon volt nevelője. Bárnai Árpád és egy kollégája lépett fel először a gyerekeket szexuálisan bántalmazó igazgatóval és az ügy eltussolásában segédkező helyettesével szemben. Az interjú készítője, Kerényi György volt a Sztoriban vendége.

Sóskúton is áterőltetné a kormány az akkuberuházást

Kiemelt beruházássá nyilvánítaná a kormány a Sóskútra tervezett akkufeldolgozó üzemet, amely ellen számos helybeli tiltakozott, és helyi népszavazást is kezdeményeztek. A kabinet azonban ezzel a lépéssel kivenné a helyiek kezéből a döntés lehetőségét.

Soma: „Engem az alkotás mozgat”

Az embernek az az érzése, hogy Hajnóczy Somából nem csak egy van, a többszörös világbajnok bűvész annyi mindennel foglalkozik egyszerre. Könyvet ír, társasjátékot fejleszt, zenél, videózik és ezer helyen lép fel. Közben házat vesz egy rászoruló családnak, és hajléktalanoknak „varázsol” pénzt.

Nem szeretik már annyira a cégek az otthoni munkavégzést

A koronavírus-járvány elmúltával a munkáltatók azt szeretnék, ha munkavállalóik több időt töltenének az irodában. Noha a magyarok fele szeretne otthonról dolgozni, a többségnek olyan hibrid munkarend jut, ahol többet kell bent lenni a munkahelyen, mint otthon. Itthon a felső vezetők és az állami szektor ellenzi leginkább az otthoni munkavégzést.

Nagy a felelősségünk, mert sok diák soha nem látott még zsidó embert – interjú a Haver vezetőjével

„Már az a helyzet is felszabadító tud lenni, hogy a diákok elmondhatják a véleményüket, meghallgatják őket, és arról van szó, ami őket érdekli”mondta el interjúnkban a Haver Alapítvány ügyvezetője, Félix Anikó. A csoport fiatalokat küld foglalkozásokat tartani a zsidóságról főleg általános és középiskolákba, jellemzően olyan helyekre, ahol nem láttak még zsidó embert. Ezért nagy felelősségük is, hogyan adják át a sokszínűségre, vitakészségre, elfogadásra alapuló víziójukat. Sok helyen az egész téma tabunak számít, máshol például azt is kezelniük kell, ha néhány tinédzser komolyan előítéletes.

Az EU-s koronavírus-alap egyharmadát folyósították eddig a tagállamoknak

A koronavírus-alap több mint nyolcszázmilliárd eurós keretének kevesebb mint harmadát folyósították a 2026 végéig futó eszköz időtartamának feléig a tagállamoknak, de az Európai Bizottság mégsem tűnik elégedetlennek. A brüsszeli testület szerdán tette közzé a helyreállítási és stressztűrő képességi eszköz végrehajtásáról szóló félidei értékelését.

Két éve robbant ki a háború Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég leváltotta a haderő főparancsnokát, az Egyesült Államok nem tudja biztosítani a megígért támogatásokat, és Oroszország ha lassan is, de folyamatosan területeket szerez. Szakértők szerint Ukrajna helyzete nehéz. Itt az Atlasz, a Szabad Európa külpolitikai podcastje.

Hatályba lépett az óriásplatformok európai szabályozása

A digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós jogszabály hatálybalépésével az internetes felhasználók jogai jelentősen bővülnek a sokáig korlátok nélkül működő nagy online platformokkal szemben. Az új szabályok szigorú érvényesítése a nemzeti digitális szolgáltatási koordinátorok feladata lesz.

XS
SM
MD
LG