Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter hangfelvétele; gyenge Integritás Hatóság; Szuverenitásvédelmi Hivatal a sajtó ellen?


Varga Judit még igazságügyi miniszterként volt férjével, Magyar Péterrel a székelyföldi Madéfalván 2023. január 7-én
Varga Judit még igazságügyi miniszterként volt férjével, Magyar Péterrel a székelyföldi Madéfalván 2023. január 7-én

„Javaslataink nem nyerték el a kormányzat támogatását” – az új korrupcióellenes állami szervezetek első éve. Most dőlhet el, hogy nekimegy-e a sajtónak a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Magyar Péter hangfelvétele: Rogán Antalék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

„Javaslataink nem nyerték el a kormányzati oldal támogatását” – az új korrupcióellenes állami szervezetek első éve

A magyar és az európai adófizetők pénzének védelmére – EU-s kényszerre – másfél éve jött létre az Integritás Hatóság. Kétfelé kell beszámolnia: az Európai Bizottságnak és a magyar Országgyűlésnek. Az utóbbinak írt beszámolójukat és a szintén Korrupcióellenes Munkacsoport munkáját elemezzük.

Most dőlhet el, hogy nekimegy-e a sajtónak a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elé vinné a CÖF az Átlátszót. Míg több szerkesztőség és nemzetközi szervezet is kiállt a megtámadott szerkesztőség mellett, addig az SZH elnöke kibővítené a hazaárulás büntetőjogi értelmezését. A Velencei Bizottság szakértői szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatalt meg kellene szüntetni, mert a rá vonatkozó törvények nemzetközi szabályokba ütköznek. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője szerint működésük transzparens és jogszerű, és reméli, ez az újabb támadás is megreked a propaganda szintjén.

Magyar Péter hangfelvétele: Rogánék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból

Alig két perc hosszúságú az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter nyilvánosságra hozott, bizonyítandó az ügyészségen egy hete tett kijelentéseit, egyebek között azt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei belenyúltak a Völner–Schadl-ügy ügyészségi irataiba. A felvételen az hangzik el, hogy Rogánék átnézték az iratokat, kihúzatták belőle magukat, és javasolták az ügyészeknek, hogy mit még kéne kihúzni.

Magyar Péter később közölte, hogy készült olyan hangfelvétel, amelyen más kormánytag is beszél. Arról is beszámolt, hogy a Völner–Schadl-ügyben egyelőre ennyi felvételt talált, de keres tovább, és ha lesz, meg fogja osztani az ügyészséggel.

Volt ügyész: Szinte lehetetlen bizonyítani azokat a bűncselekményeket, amikről Varga Judit beszél a felvételen

Hivatali visszaélés, minősített adattal való visszaélés, illetve bűnpártolás – ezeket a bűncselekményeket követhették el egyes kormánytagok és ügyészek, ha igazak azon állítások, amelyekről Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a Magyar Péter által közzétett felvételen egy korábbi vezető beosztású ügyész szerint. Úgy véli, hogy mindezeket nagyon nehéz lesz bizonyítani, és lényegében ugyanaz a szerv fogja nyomozni, amelyik az elkövető lehet.

Bolsonaro-ügy: Brazília visszahívta budapesti nagykövetét

Visszahívták Brazília budapesti nagykövetét – írta meg a Népszava. A hét elején a The New York Times közölt videófelvételeket arról, hogy Jair Bolsonaro, a dél-amerikai ország korábbi elnöke két éjszakát a brazíliavárosi magyar nagykövetségen töltött, miután a hatóságok bevonták az útlevelét. Ezt követően, a cikk megjelenése után Brazíliában a külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

Sárosi Péter: Orbán Viktor egy válságtünet

A Drogriporter oldal szerkesztője szerint a bicskei gyerekotthonban ugyanaz történik kicsiben, mint az országban nagyban. A legnagyobb botrány az, hogy Orbán Viktor egy Facebook-videóban pillanatnyi szeszélyből bejelentette, hogy csak úgy, minden társadalmi egyeztetés nélkül módosítja az alkotmányt.

Jávor Benedek: „Összeomlott a visszagyűjtési rendszer”

A szakpolitikus szerint óriási gondok vannak a hulladékpiacon, amióta a kormányzat egy olajtársaságot, a Molt bízta meg a hulladékok begyűjtésével. A koncessziós rendszer elindulása óta 22–87 százalékkal csökkent a begyűjtött mennyiség, egy része illegális lerakókban végezhette. A Mol közben 13 milliárd forintnyi adófizetés előtti profitot realizált tavaly ezen a piacon.

„Lehetséges olyan helyzet, amikor a konfliktust nem lehet elkerülni” – Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke

Bár az EU és a magyar kormány jogállamisági vitáját az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar politika is befolyásolja, Brüsszel figyeli a magyar kormány jogállamisággal kapcsolatos lépéseit, és ha visszarendeződést lát az igazságszolgáltatás terén, újból felfüggesztheti a Magyarországnak járó támogatásokat. Ezért is fontos a nemrég új testülettel a harmadik hatéves ciklusát megkezdő, a bíróságok függetlenségét ellenőrző/biztosító Országos Bírói Tanács szerepfelfogása. A maguk a bírók által választott testület két hónapja megválasztott új elnökével, dr. Szabó Péterrel beszélgettünk erről.

Egy retorikai lépéssel továbbment Ukrajna támogatása felé az EU

A korábbiaknál csendesebben, kisebb hírveréssel zajlott a múlt heti EU-csúcs Brüsszelben, de ha a hangos viták most el is maradtak, fontos döntések születtek Ukrajna vagy a bővítés témájában. Katonák küldése, a védelmi hadiipar, Bosznia tagsági esélyei – ezekről beszélünk a podcastban.

Eközben az Európai Bizottság jövő év elejére harangozta be a közösségi politikák újabb bővítések által különösen indokolt áttekintését, majd ezek fényében az egyes területek, köztük a költségvetés érdemi reformjára vonatkozó javaslatok előterjesztését. A brüsszeli testület szerint van megoldás az egyhangú döntések feladására. Ennek lehetőségeiről írtunk egy másik cikkünkben.

Ajtókat nyit meg, ápol és eltakar – megjelent a műkincspiacon a tehetős új NER-generáció

„Csak idő kérdése volt, hogy a műtárgypiacon is megjelenjen az új NER-es generáció, mert akinek sok pénze van, abban egy idő után felmerül, hogy műtárgyakat vásároljon” – mondta egy gyűjtő. De mióta és miért népszerű a NER-fiatalok körében a műgyűjtés? Honnan származhat a műtárgyak vásárlásához szükséges vagyon? Kik segítik tanácsaikkal a mecénásként debütálókat, és miért nem vállalják névvel, amikor nyilatkoznak nekünk? Egyebek között erről írt Keller-Alánt Ákos, a Sztoriban vendége.

Automatikusan elismert európai diplomát szerezhetnek a jövő hallgatói

Erős minőségbiztosításon és az EU-országok automatikus elismerésén alapul majd az európai diploma, amelynek fokozatos bevezetéséről szerdán mutatta be elképzeléseit az Európai Bizottság. A közlemény és két másik ajánlás célja a felsőoktatás terén meglévő szűk nemzeti keresztmetszetek és bürokratikus akadályok önkéntes rendszeren alapuló lebontása.

„A falu egy fontos közösségi élménnyel lesz szegényebb, hogy nincsenek hétvégi meccsek” – Csillag Péter

Csillag Péter 2015-ben kezdte dokumentálni azokat a kistelepülési focipályákat, ahol az igazán nagy meccsek történnek: a „hátsó füveseket”. Az immár több mint 150 helyszínt bemutató sorozat olyan Magyarországot láttat a foci által, amelyet sokszor észre sem akarunk venni.

Ismét térdre bukott Paks

Hétfő délelőtt felborult a normál termelési menet a Paksi Atomerőműben: a frissen nagyjavításon és karbantartáson is átesett egyes blokk minden előzetes jel nélkül leállt. A hiba okát nem közölték, az erőmű névleges teljesítménye felét sem tudta produkálni.

Megint nem működik, katarzis sincs: mérlegen az új finn atomerőmű első éve

Az Olkiluoto 3 (OLK3) az utóbbi évtizedekben a hogyan ne építs atomerőművet? iskolapéldájaként vált ismertté. Bár tavaly a beruházás végül eljutott a hétköznapi áramtermelői státuszba, az elátkozottság árnya továbbra is a délnyugati tengerpart gigaüzemén maradt.

XS
SM
MD
LG