Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mást mutat az inflációról a statisztika és a bolti árak felmérése


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: járványügyi szigorítások jönnek itthon, mást mutat az inflációról a statisztika és a bolti árak felmérése, vizsgálat indult a Szabad Európa ukrán oknyomozása után.

Kötelező oltás jön minden állami dolgozónak, és minden munkaadó előírhatja ugyanezt a munkavállalóinak. A tömegközlekedésben kötelező lesz maszkot hordani, és látogatási tilalom lesz az egészségügyi intézményekben. Orbán Viktor nyár óta arról beszél, hogy előbbi biztosan nem lesz.

Folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma, péntekre négyezernél is többen voltak. Elhunyt 37 beteg, 2130 Covid-beteget ápolnak kórházban, közülük már 230-an vannak lélegeztetőgépen. Közben megjelentek a Magyar Közlönyben a friss járványügyi szigorításokról szóló intézkedések.

Infláció és a bolti benyomások

Egyre több pénzt kell a boltok pénztárában hagyni egy-egy bevásárlást követően. A statisztikai adatok szerint négy-öt százalékos a drágulás üteme, de szubjektív érzékelésünk szerint sokkal nagyobb mértékben emelkednek az árak. A Szabad Európa ezért összeállított egy bevásárlólistát, és minden hónapban megnézi az árak alakulását.

Aranyérmet nyert élete első paralimpiáján Ekler Luca. Már gyerekkorában is sportolt, de tízévesen rosszul lett egy fociedzésen. Azonnal kórházba vitték. Négy nap alatt folyamatosan bénult le a bal oldala, az orvosok csak a negyedik nap jöttek rá, hogy stroke-ot kapott. Az őt bemutató beszélgetésből kiderült, egy éven át küzdött azért, hogy az állapota stabilizálódjon. Az orvosok azt mondták neki, ne sportoljon többet, nem fogadta meg a tanácsukat.

Vizsgálat indult a Szabad Európa ukrán oknyomozása után

Ukrán ügyészek terrorizmus finanszírozása miatt indítottak vizsgálatot, miután kiderült, hogy az állami tulajdonú export-import bank több tízmillió dollárt adott kölcsön egy olyan üzletember tulajdonában lévő vállalatoknak, akinek érdekeltségei vannak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai régiókat uraló szakadárok területein. Ez a pénzintézet szerepelt a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének oknyomozó riportjában is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai gáztározók feltöltésére utasította a Gazprom állami energetikai óriásvállalatot, de csak a hazai tározók ellátása után. Ez szerinte lehetővé tenné, hogy a Gazprom „eleget tegyen szerződéses kötelezettségeinek az európai partnerek őszi-téli ellátására vonatkozóan”. Az európai tározók csaknem egy évtizede nem voltak ilyen alacsony szinten a téli fűtésszezon előtt.

A tádzsik hatóságok rábólintottak, hogy kínai támaszpont épüljön az ország afganisztáni határa közelében. Sőt, szokatlanul széles jogköröket adtak a szomszédos országnak, azt remélve, hogy védelmet nyújt az afganisztáni kockázatokkal szemben.

"A jövőt mindig egy labdával képzelem el" – egy afgán fiú álma
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:38 0:00

Bűnügyi vizsgálatot indított a rendőrség, miután zavargássá fajult az iskolai verekedés egy vegyes etnikumú, kazahok és ujgurok által lakott településen Kazahsztánban. Az arról szóló híreket azonban cáfolták, amelyek szerint épületeket is felgyújtottak volna az összegyűltek.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG