Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: megéri-e a nyájimmunitás a kötelező védőoltást?


Kiveszik a hűtőszekrényből a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinákat a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 11-én.
Kiveszik a hűtőszekrényből a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinákat a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 11-én.

A legfontosabb cikkeink: kötelezővé tehető-e a védőoltás, hivatalosan is a kínai propaganda része lett a Budapestre készülő egyetem, iskolai lövöldözés Kazanyban, az ablakon kiugorva menekült felnőtt, gyerek.

Többször felmerült, hogy kötelezővé lehet-e tenni a koronavírus elleni védőoltást. A kérdés azért is időszerű, mert itthon az oltási kedv jócskán lankadni látszik, a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságtól azonban még nagyon messze az ország. Az biztos, hogy a vakcinák kötelezővé tételének nincs jogi akadálya, de mi összeszedtük cikkünkben a többi szempontot is.

Egy nap alatt nagyjából tizedével lett kevesebb kórházban ápolt koronavírusos fertőzött itthon a hivatalos tájékoztatás szerint. Maradt viszont száz halott körül a napi áldozatok száma (96), ezzel együtt a járvány eddig 28 888 életet követelt. A kórházban ápolt betegek közül 361 ember életéért küzdenek lélegeztetőgép segítségével, és ez a szám is lefelé mutató trendet követ, hetek óta stabilan egyre alacsonyabb.

A járvány adatainak könnyebb áttekintését tűzte ki célul egy francia techguru, aki weboldalt fejlesztett a fertőzés terjedésének országonkénti és régiós követésére. Munkája a francia elnök elismerését is kivívta, szóba került miniszteri kitüntetése is, mégsem pihen a babérjain: az immunizációs adatokat közlő aloldal után az elérhető oltási időpontok gyűjteményét is nyilvánossá tette.

Ideológiailag független propaganda

Hivatalosan is a kínai állami propaganda része lett a Fudan Egyetem. A 45 ezer hallgatóval rendelkező elitképző és a China Media Group (CMG) közötti teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatokról szóló megállapodás aláírásáról a napi.hu számolt be. A szövetség megkötése azért váratlan fordulat, mert a magyar kormány szerint szó sincs arról, hogy ideológiai oktatás is folyna majd a Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszán.

A tavalyinál kevésbé elfogult jogállamisági országjelentésben bízik a magyar igazságügyi miniszter. Varga Judit Brüsszelben tárgyalt erről, ahol már készül az új dokumentum, amelyet a tervek szerint tavasszal mutatnak be. A dokumentum témái azonosak a tavalyival: korrupció, igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtó sokszínűsége. Tavaly ugyanezt a jelentést a magyar kormánypárt politikai pamfletnek nevezte.

Iskolai lövöldözés Kazanyban

Az ablakon kiugorva menekültek a diákok és tanárok a kazanyi lövöldöző elől. A tatárföldi iskolában egy 19 éves férfi támadt az emberekre, hét gyerek és két felnőtt halt meg. Az áldozatok közül két gyermek a zuhanás után vesztette életét. Az egyik felnőtt áldozat egy angoltanár volt, a 25 éves Elvira Ingantyeva a testével védte az egyik gyereket a lövésektől. Egyelőre nem tudni, mi volt a támadó motivációja. Infografikánkban láthatja az elmúlt évek többi oroszországi iskolai támadását is.

A 19 éves orosz Olga Misik azzal lett ismert, hogy két éve egy tüntetésen az orosz alkotmányból olvasott fel részleteket a sorfalat álló rohamrendőröknek. Amiatt nem kapott még büntetést, most azonban azért ítélték el, mert festéket öntött az orosz főügyészség épülete melletti őrbódéra, így tiltakozva ellenzéki aktivisták bebörtönzése ellen.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG