Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: miben egyedülálló a magyar járványkezelés?


Kádár János, az akkori állampárt vezetője érdeklődik egy beteg hogyléte felől a Jahn Ferenc kórházban, 1981. április 23-án.
Kádár János, az akkori állampárt vezetője érdeklődik egy beteg hogyléte felől a Jahn Ferenc kórházban, 1981. április 23-án.

A legfontosabb híreink csütörtök reggel: alig vannak egészségben leélt éveink, a termelők kőkorszaki áron tudják eladni boraikat, sem Budapest, sem a IX. kerület nem akadályozhatja meg a kínai egyetem érkezését.

A járvány halálos áldozatainak összesítésében a világ első tíz országa között nyolc az európai posztszovjet régióban található, ha eltekintünk a listán szereplő két törpeállamtól. Cikkünkben összeszedjük, mi vezethetett ehhez, azon túl, hogy a térség lakóinak, így nekünk is, alig vannak egészségben leélt éveink.

A halálos áldozatok száma továbbra is száz feletti, az állami jelentés szerint az elmúlt napban 124 beteget vesztettek el, ezzel a járvány közvetlen áldozatainak száma a 28 300-hoz közelít. Jelenleg 4104 beteget ápolnak a koronavírus-fertőzés miatt kórházban, közülük 485-en lélegeztetőgép segítségével küzdenek az életükért. Mind a két napi adat egyébként folyamatos csökkenést mutat az elmúlt hetekben.

Az éttermek bezárása a hazai borászok nagy részét is sújtotta, minőségi borok legnagyobb felvásárlói a szállodák, vendéglátóhelyek és kávézók voltak a járvány előtt. A vendégek elmaradása annyira visszavetette az igényeket, hogy Takler Ferenc szekszárdi borász úgy fogalmazott nekünk: „kőkorszaki áron adtam el a bort”.

Hol lehet a következő Covid-járvány? Egy interaktív térkép segít
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:31 0:00

Fudan Egyetem: a helyiek támogatása nélkül is

Az önkormányzat sem tudja megakadályozni a kínai Fudan Egyetem budapesti letelepedését, miután egy kormányrendelet kimondta, hogy a beruházás nem igényli „állami vagyoni körön kívüli területek bevonását”. Ez azt jelenti, hogy a projektért felelős innovációs miniszternek mégsem kell egyezkednie sem a fővárossal, sem a kerületi önkormányzattal.

"2010 óta a Fidesz társadalompolitikája egyértelműen a legalsóbb rétegeket bünteti, leginkább a legalsó tizedet, és díjazza a jobb helyzetűeket" – ez csak egy elgondolkodtató mondat a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elmúlt 10 évét áttekintő sorozatunk legutóbbi epizódjából. A Szikra Dorottya szociálpolitikussal készült beszélgetés már nemcsak hallgatható, hanem átiratban olvasható is oldalunkon.

Szellemeknek hoz levelet a posta

Ha már szóba kerültek podcastjaink, meghallgatható már a szabolcsi ukrán szellemlakosokat lebuktató cikkünk háttere is. 340 embert jelentettek be egy romos tornyospálcai házba, a kapura akasztott szatyorban százával gyűlnek a nekik írt hivatalos levelek. Az ügyészség elismerte, nem egyedi esetről van szó.

Zárásként Notesz rovatunk friss írását ajánlom figyelmébe: hogy kerül a denevér a világháborús bunkerbe, azaz barangolás a brüsszeli buborékon kívül.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG