Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: miért késlekedik a budapesti főpolgármester Fudan-ügyben


Budapesti tüntetés a kínai Fudan Egyetem tervezett kampusza ellen 2021. június 5-én.
Budapesti tüntetés a kínai Fudan Egyetem tervezett kampusza ellen 2021. június 5-én.

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: a minimálbéremelés harmadát elviszi az infláció, miért késlekedik a budapesti főpolgármester Fudan-ügyben, közös hadgyakorlatra készül Belarusz Oroszországgal.

Egyre jobban drágul az élet Magyarországon. Az árak emelkedése megállíthatatlannak tűnik, nagyban csökkenti a fizetések vásárlóerejét. A pénz értékvesztésének okát kutatva arra jutottunk, hogy a gyenge forint, a választások előtti kormányzati költekezés és a jegybank határozatlansága egyaránt felelős a hazai infláció száguldásáért, amely gyakorlatilag kiüríti a minimálbér emelését.

Új statisztika, változatlan tendencia

A járvány újabb 192 áldozatát jelentette be a hivatalos állami tájékoztatás, így a közvetlen magyar áldozatok száma 35 ezer környékén jár már. Emellé több mint 11 ezer új, regisztrált fertőzöttről is hírt adtak. 7546 koronavírusos beteg van kórházban, közülük 562-en szorulnak invazív lélegeztetőgépre. Ez az érték úgy is nőtt, hogy hétfőtől más módszerrel számolják a statisztikát.

"Ha legalább odáig elérünk, hogy nem a tízparancsolattal gyógyulnak meg a covidos betegek, akkor már mentünk felfelé egy kicsit" - mondta korábban Szelfi című podcastunkban Fluor Tomi. A beszélgetés írott változatából kiderül, hogy addig nem foglalkozott politikával, amíg a politika nem foglalkozott vele. Sok mindent nem hisz el az ellenzéknek, de azt igen, hogy ha nyernének, legalább újra nyugat felé venné az irányt az ország.

Előre, hátra

Elrendelte a parlament a kormány gyermekvédelmi népszavazását. A voksolásról hiányzott az ellenzék, a kormánypártiak mellett csak néhány független képviselő vett részt rajta. A határozatban az is benne van, hogy mennyivel olcsóbb a referendum, ha a parlamenti választásokkal együtt tartják.

A főpolgármester szerint a Kína visszavonulót fújna a Fudan-ügyében, ezért áll le a Fidesz is ebben a kérdésben a választásokig, és ezért nem adták át az ígért közvagyont a majdani egyetem alapítványának. Karácsony Gergely szerint népszavazás ettől még lesz, és az atlétikai vb ellen is fellépnek, ha a kormány mégis eltérne az eddigi megállapodásoktól.

Belarusz közös hadgyakorlatot jelentett be Oroszországgal déli határa mentén, miközben a NATO összeül, hogy megvitassa aggályait az Ukrajna közelében folyó orosz csapatösszevonások miatt. Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Moszkvát, hogy bármilyen újabb ukrajnai agresszió "súlyos következményekkel" járna. Közben a Nyugatot egyre inkább aggasztja az orosz csapatok összevonása az ukrán határ közelében.

Végül videónkat ajánlom figyelmébe, amelyet a múlt heti szibériai szénbányakatasztrófa szemtanúival készítettek oroszországi kollégáink. A tragédia túlélői azt mondják, érezték a levegőben, hogy baj lesz.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG