Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: milyen sors várna a parlamenti képviselőkre mentelmi jog nélkül?


Plenáris ülés, Budapest, 2016. április 27.
Plenáris ülés, Budapest, 2016. április 27.

A legfontosabb cikkeink ma reggel: életszerű-e a képviselői mentelmi jog eltörlése, mihez kezd a Jobbikból kilépett Stummer János, kik lesznek az ötödik Orbán-kormány tagjai.

Eltörölné a mentelmi jogot a nemrég a parlamentbe bejutó Mi Hazánk. Novák Előd, a párt képviselője már május 2-án benyújtotta a törvényjavaslatot. Szerinte köztörvényes bűncselekményeket elkövető politikusok bújnak a mentelmi jog mögé, akiket emiatt lehetetlen felelősségre vonni. A javaslatot és az elfogadásával előálló helyzetet elemezzük cikkünkben. Fleck Zoltán jogszociológus viszont populizmusnak tartja a mentelmi jog eltörlését. Szerinte enélkül zsarolhatóvá válnának az országgyűlési képviselők.

Nemcsak a négyévenkénti választási vereséget unta meg, hanem azt is, hogy szerinte a jobbikos pártelit nem vállalja a tetteiért a felelősséget. Stummer János 13 év jobbikos politizálás után kedden lépett ki a pártból, amelynek korábban alelnöke is volt. Szerinte a Jobbik baloldali populista párt lett, amelynek vissza kellene térnie a nemzeti oldalra. Stummer úgy látja, 2026-ban is garantált a Jobbik választási veresége. Kilépésével nem akarja szétszakítani a pártot, egyelőre azonban nem tudja, mi lesz az útja – derül ki a vele készített interjúnkból.

Orbán Viktor a Várba hívott jó néhány politikust az új kormányról beszélgetni. A kirakott kép alapján Kásler Miklóst és Benkő Tibort már nem hívta el korábbi miniszterei közül, feltűnt viszont pár új arc helyettük: Csák János, aki a Mol vezére volt, és Nagy Márton, akit mára a miniszterelnök legfontosabb gazdasági ötletgyárosának és intézőemberének tekintenek.

Hiába hirdettek győztest az autópálya-koncessziós pályázaton, az állam továbbra sem akarja kiadni az előzetes számításokat. Az erről folyó perben arra hivatkozott, hogy az adatok nyilvánosságra kerülése befolyásolná a pályázókat. Jogerős bírósági ítélet is kötelezi az állami hivatalt az adatok kiadására, úgy tudjuk, ezt is vitatja a szervezet, amely a Kúriához fordult, és az ítélet felülvizsgálatát kérte. Közben Brüsszel is vizsgálná az eljárást – részleteket itt olvashat.

A magyar kormány megvétózta, hogy az EU elítélje egy török emberi jogi aktivista bebörtönzését. Az indoklás szerint nem minősítjük más ország igazságszolgáltatási gyakorlatát. Munkatársunk, Keller-Alánt Ákos azonban több esetet is talált, amikor ez egyáltalán nem volt szempont Orbán Viktornál. Ezekről beszél Sztoriban című podcastunk legfrissebb epizódjában.

Képgalériában mutatunk be egy ukrajnai frontkórházat, videónkban pedig ukrán szerkesztőségünk munkatársa a harkivi régióból, önjáró lövegek mellől jelentkezik, melyekkel orosz álláspontokat céloznak az ukrán csapatok. Folytatjuk az események tudósítását percről percre, az amerikai képviselőház Ukrajnának megszavazott 40 milliárd dolláros segélycsomagjáról külön cikkben is olvashat.

A holnapi viszontlátásra,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG