Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: minden, amit a szülőknek ígért szja-visszatérítésnek nevezett lehetőségről tudni kell


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: nem visszatérítés, hanem az szja-előleg visszaadása – mondják a szakértők, megkezdődtek a tárgyalások az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között a második forduló előtt, ezentúl nem lesz elég a személyi egy brit úthoz.

Nem szja-visszatérítés, hanem a személyi jövedelemadó előlegének visszatérítése – ez lenne a pontos elnevezése annak a lehetőségnek, amelyet Orbán Viktor kormányfő és miniszterei a gyermeket nevelő szülőknek ígérnek. Szakértők segítségével jártuk körbe, a jelenlegi törvények és adórendszer mellett hogyan kivitelezhető a folyamat. Megtudtuk, egyszerűsítik a szabályokat, azok is részt vehetnek benne, akik idén csak egy napig voltak jogosultak bizonyos gyermekneveléssel kapcsolatos ellátásra. Az adóhivatal eközben egyre több személyes adatot kap meg rólunk más állami szervektől.

Csütörtök éjszakába nyúlt, de végül befejezték a Magyarország első előválasztásának szavazatszámlálását, mind a 106 körzet voksait összesítették. Ez még nem a hivatalos végeredmény. A miniszterelnök-jelölteknél Dobrev Klára győzött, majd Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a sorrend. Hogy a második előválasztási fordulóban hármuk közül hányan vesznek részt, visszalép-e valaki a másik javára, arról már megkezdődtek a tárgyalások. Az előzetes eredmények érthető összefoglalását itt olvashatja, és folyamatosan frissül infografikánk is az ellenzék által nyerhetőnek tartott, ún. „csatatér körzetek” adataival.

Jó ideje először nem nőtt tovább a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma itthon. A járvány újabb 9 áldozatáról számolt be az állami egészségügy ma, emellett 679 új fertőzöttet is regisztráltak, ami az elmúlt hetek legmagasabb értéke egy nap alatt. 533 koronavírusos beteg van épp kórházban, közülük 84 embert tartanak életben lélegeztetőgéppel.

Úton

Ezentúl nem használhatják a személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem Nagy-Britanniában élnek. Az Egyesült Királyság tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de az uniós polgárok 2020 végéig kaptak időt, hogy törvényesen és életvitelszerűen letelepedjenek az országban, a tartózkodási engedély megszerzésével. A brit belügyminisztérium friss összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6.159.800-an adtak be letelepedési kérelmet, köztük több mint 155 ezer magyar állampolgár van.

Lengyelország több tízezer szöveges üzenetet küldött külföldi mobiltelefonokra Belarusszal közös határán, hogy lebeszélje a migránsokat a határ átlépéséről. „A lengyel határt hermetikusan lezártuk. A belarusz hatóságok átvertek benneteket. Menj vissza Minszkbe!” – olvasható az angol nyelvű üzenetekben. A varsói kormány a héten közölte, hogy augusztus eleje óta 8200 migránst tartóztattak fel a határon, miközben 1200-nak sikerült átjutnia; ők őrizetben vannak.

Elszökött

Elkapták az egykori stutthofi koncentrációs tábor SS-parancsnokának most 96 éves titkárnőjét, aki nem jelent meg bírósági tárgyalásán, melyen második világháborús múltjával kellett volna elszámolnia. Irmgard Furchnert azzal vádolják, hogy bűnsegéd volt 11,412 ember meggyilkolásában. Most, hogy elfogták, egy orvos vizsgálja, kibírna-e egy esetleges börtönbüntetést.

Végül látványos videónkat ajánlom figyelmébe: megnézheti, milyen a hömpölygő láva és a tenger találkozása La Palma szigetén. Szakértők előzőleg arra figyelmeztettek, a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt veszélyes gázfelhők keletkezhetnek a magma és a víz találkozásánál.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG