Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mit mondanak a romák Márki-Zay ellenzéki vezető listázós ötletéről?


Az 1 Magyarország Kezdeményezés vitasorozatának szervezői
Az 1 Magyarország Kezdeményezés vitasorozatának szervezői

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: feszengő politikusok, számon kért ígéretek a romák helyzetéről szóló vitasorozaton, az ellenzéki előválasztás a tudósító szemszögéből, a kevesebb diagnosztizált daganatos beteg nem a rák visszaszorulását jelzi.

A cigányok elleni uszító retorikája miatt a roma választók előtt bocsánatot kérő jobbikos képviselőjelölt, Márki-Zay Péter romákat listázó ötlete és a kemény kérdések elől kitérő, válaszolni sem tudó vagy nem akaró képviselők – ilyen volt az 1 Magyarország Kezdeményezés vitasorozata, amely vidéken és a fővárosban hozta össze a miniszterelnök- és képviselőjelölteket roma választóikkal. A fórumokról szóló írásunkból kiderül, a legtöbb politikus olyan helyzetben találta magát, amelyben sokszor feszengett.

Történelmet írt a magyarországi ellenzék, abból a szempontból mindenképpen, hogy megrendezte az ország történetének első előválasztását. A folyamatot újságírónk, Kerényi György követte, vele beszélgettünk az eredményekről, a tapasztalatokról és a lehetséges folytatásról Sztoriban című podcast-sorozatunk friss epizódjában.

Kevesebb a diagnózis, de nem a rák szorul vissza

Bőven kétezer felett a napi új fertőzöttek száma, amit alig halad meg az új oltottaké. Közben 20 újabb halálos áldozatot jelentettek, és 1.105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 155 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépes kezelésre szorulnak. A hazai járványhelyzetet jellemzi, hogy a Semmelweis Egyetem több klinikáját lezárta a látogatók elől.

Kásler Miklós szerint egy beteg sem maradt ellátatlanul a járvány alatt, most viszont megnézték, és ötezerrel kevesebb az új rákbeteg, mint szokott lenni. Ettől függetlenül ezek a daganatos betegek még valószínűleg léteznek. Náluk különösen fontos a korai felismerés, ezért a késlekedés jelentős részük korai halálához vezethet. A folyamatok értelmezésében fontos pont lehet, hogy április elejétől ideiglenesen leállították a tünetmentes emberek népegészségügyi szűréseit is azzal az indoklással, hogy ezeket később is lehet pótolni.

Újabb járványellenes korlátozások jöhetnek Romániában. Klaus Iohannis elnök összehívta az illetékes kormányzati tisztségviselőket, hogy újabb korlátozásokat rendeljenek el a koronavírus gyors terjedésének feltartóztatása céljából. Emellett felszólította a lakosságot, hogy viseljenek védőmaszkot, oltassák be magukat, kerüljék a tömeget, valamint tartsák be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Navalnij elismerése

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőnek ítélte oda az Európai Parlament a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat. A Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb bírálójának számító Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. Jelenleg is rácsok mögött van, az Európai Unió az ügy miatt szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Büntetőeljárás várhat Donald Trump előző amerikai elnök egykori tanácsadójára, Steve Bannonra, amiért nem hajlandó együttműködni a Capitolium január 6-i ostromának kivizsgálására felállított kongresszusi bizottsággal. Bannon nem kommentálta a friss híreket, de korábban hangsúlyozta, hogy addig nem fog együttműködni a testülettel, amíg nem rendezik az elnöki mentesség kérdését ebben a vonatkozásban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG