Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „olyan az Alaptörvény kifüggesztése, mint Kínában a Vörös könyv osztogatása”


Tienanmen tér, Peking, Kína, 2019. március 11.
Tienanmen tér, Peking, Kína, 2019. március 11.

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: Alaptörvény a közintézmények falán, civilek az ombudsmanhoz fordultak a melegellenes törvény miatt, hogyan szökött meg Romániából a tornászzseni, Nadia Comăneci.

Miközben az ellenzék győzelme esetén alkotmányozni akar, a Fidesz minden közintézményt kötelezett arra, hogy kifüggessze az egypárti Alaptörvény sokak szerint nem is jogi, hanem lírai szövegként értelmezhető kezdő szakaszait. Cikkünkben elolvashatja, mire jó ez az egész,​ és hogyan viszonyul egyébként a Fidesz az alkotmányhoz?

Tíz civil szervezet közösen kéri az ombudsmant, hogy vizsgálja felül a melegellenes törvényként ismertté vált magyarországi törvénycsomagot. Azt is kérik az alapvető jogok biztosától, hogy az Alkotmánybíróságnál is kezdeményezze az új szabályozás vizsgálatát. Emlékeztették őt arra is, hogy a hasonló szellemiségű orosz „propagandatörvénnyel” összefüggésben már döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Dráguló vakcinák

Változatlan, de stabil ütemben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma itthon. Egy nap alatt 52 új esetet találtak. Elhunyt egy beteg, így a járvány eddigi áldozatainak száma 30 033. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. 5 millió 642 ezer ember már megkapta legalább az első oltását, 160 ezren várnak a másodikra. 34 ezren regisztráltak a harmadik dózisért, valamivel több mint felük már fel is vette azt.

Drágábban adja az Európai Uniónak a Pfizer és a Moderna is a koronavírus elleni oltásai árát. A Moderna nagyjából tizedével, 22,6-ról 25,5 dollárra emelte az mRNS-alapú termék árát. Ez forintban durván 6800 helyett 7650 forintos árat jelent egy adagra nézve. A Pfizer 15,5 euróról emelt 19,5 euróra, ami forintban nagyjából 5500-ről 6950 forintra történő áremelés. Hogy mivel indokolják a drágulást, kiderül összefoglalónkból.

Szűkülő hurok

Két orosz híroldalt és emberijog-védő oldalt kezdett blokkolni az orosz állam a helyi médiafelügyelet döntése nyomán. Az oldalak a Putyinnal szemben álló Mihail Hodorkovszkijhoz voltak köthetők. Mindhárom befejezi az így lényegében értelmetlenné vált működését. Cikkünkben arról is írunk, hogy három évtized után először nem mennek az EBESZ választási megfigyelői az orosz választásokra.

Kvíz: A sajtószabadság ellenségei

Kvíz: A sajtószabadság ellenségei

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Érzékeny tévedés a tokiói olimpián: orosznak mondták az ukrán sportolókat. Marta Fegyina és Anasztaszija Szavcsuk harmadik helyezést ért el a páros szinkronúszás szerdai versenyszámban az orosz és a kínai páros mögött. A francia nyelvű helyszíni kommentátor azonban orosznak nevezte őket, ami enyhe zavart keltett az uszodában.

Ha már sportról esett szó, egy történelmi visszatekintő cikkünket is figyelmébe ajánlom. Az írásban azt idézzük fel, hogyan zaklatták, és hogyan szökött meg Romániából a tornászzseni, Nadia Comăneci.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG