Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „olyan oktatás kell, amely nem ártalomként éri a gyermeket”


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: önálló mentőakció az Afganisztánban rekedt magyarokért, nagy pofont kaptak a serdülők és 6-8 évesek a járvány miatt idővihar egy magyar napilapnál: már most tudják, mi történik majd szeptemberben.

Önálló mentőakció keretében érkezhetnek haza az Afganisztánban rekedt magyarok, de ennél többet nem árult el a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Így nem tudni, hány emberről van szó, és mikorra várható kimenekítésük. Azt azonban elmondták, hogy a magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak segítséget nyújtó, például tolmácsoló afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Az afganisztáni fejleményeket bemutató friss cikkeink:

A serdülők és a 6-8 évesek nagy pofont kaptak

A járvány nem elsősorban új problémákat generál, hanem felnagyítva mutatja meg azokat, amelyek már korábban is megvoltak az élet minden területén, így az oktatásban is – mondja Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus. Lelki és idegrendszeri problémákkal egyszerre kell megbirkózniuk a gyerekeknek, emiatt nagyon erősen meg fognak jelenni a tanulási zavarok, jósolja a szakember, akit azután kerestünk meg, a gyermekek koronavírus-járvánnyal összefüggő mentálhigiénés helyzetével kapcsolatos javaslatok kerültek a kormány elé.

Emelkedik az új fertőzöttek száma itthon, az elmúlt 24 órában 123 új esetet igazoltak. Elhunyt egy beteg, így a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma 30 046 fő. A kormányzati járványportál adatai szerint a kórházban 76 covidos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Rusvai Miklós virológus attól tart, lépcsőzetes emelkedés jöhet a tömegrendezvények után a fertőzésszámban: az augusztus 20-ai rendezvények után az iskolakezdés, az Eucharisztikus Kongresszus és a vadászati kiállítás lehetnek kockázatosak.

A járvánnyal összefüggő hírünk, hogy Ferenc pápa is a védőoltás felvételére ösztönöz mindenkit. Szerinte ezzel reményt adnak arra, hogy véget érhet a járvány.

Tér-idő

Furcsa időviharba került a Magyar Nemzet: olyan konferenciáról számolt be múlt időben, amelyet még sem rendeztek. Az azóta törölt weboldalon azt írták például, hogy a Soros György nevével fémjelezett, nyílt társadalom eszméjét képviselő előadók által tartott fórum célja az volt, hogy Budapestet visszahozzák a régió progresszív szellemi térképére. Hogy valóban erről lesz-e szó a rendezvényen, szeptember végén kiderül.

Újabb időutazás, ezúttal a múltba: harminc éve volt a szovjet puccskísérlet, amellyel a kommunista rendszert akarták bebetonozni, ehelyett a rendszer szétesését érték el. Ritkán látható archív felvételekkel készült videónk felidézi a napokat, amikor más irányt vehetett volna a történelem.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG