Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Eltemették királynőjüket a britek


II. Erzsébet királynő koporsóját viszi egy autó az angliai Windsorban 2022. szeptember 19-én
II. Erzsébet királynő koporsóját viszi egy autó az angliai Windsorban 2022. szeptember 19-én

Világszerte több milliárd ember követte a közvetítéseken keresztül II. Erzsébet temetését. Egy évtizedes „brüsszelezés” után visszavonulót fújt a kormány, mert kellenek az uniós pénzek. Nem volt ügyeletes, ezért zárt be a hétvégére a Szent Imre kórház szülészete.

Mintegy kétezer vendég, államfők, királyok, királynők vettek részt II. Erzsébet temetésén. A helyszínen milliók, világszerte a közvetítéseken keresztül milliárdok követték a hétfői szertartást, amely rendkívüli biztonsági előkészületek mellett zajlott.

Az Egyesült Királyságban szabadnappá nyilvánították a tegnapit, hogy aki akar, a helyszínen követhesse a szertartást, amelyet természetesen a legnagyobb brit televíziós társaságok, így a BBC is élőben közvetített.

Azokat, akik szolgálnak, „szeretni fogják és emlékezni fognak rájuk, amikor a hatalomhoz és kiváltságokhoz ragaszkodókat már rég elfelejtették”, mondta Justin Welby, Canterbury érseke II. Erzsébet temetési szertartásán a Westminster-apátságban. A szertartásról készült fotógalériát itt lehet megtekinteni.

Stop, Brüsszel!

Orbán Viktor politikai kommunikációját gyakran jellemzik harcias, militarista kifejezések, egyik kedvenc szófordulata például az, hogy „csapataink harcban állnak”. A magyar miniszterelnök tizenkét éve tulajdonképpen szüntelen küzdelmet folytat az ellen, amit ő és kommunikációs csapata leegyszerűsítően Brüsszelnek nevez. Most mégis úgy tűnik, hogy az uniós támogatásért cserébe letette a fegyvert.

Az idő majd megmutatja, mennyire szilárd és kijátszhatatlan védőhálót sző most Brüsszel Magyarországon az uniós pénzek köré, de még ezután is maradnak kérdőjelek, így az, hogy mennyire tudja majd függetlenül végezni a tevékenységét a közbeszerzéseket felügyelő Integritási Hatóság a magyar környezetben.

Aztán működőképes lesz-e egy olyan hibrid rendszer, amelyben az uniós pénzeket különleges óvintézkedések és szabályok védik, a hazai költségvetési pénzeket viszont nem? A magyar kormány egyébként bizonyos esetekben, ott, ahol az uniós és a nemzeti pénzek érintkeznek egymással, a magyar közbeszerzésben is kötelezettséget vállalt az új szabályok alkalmazására.

Árnyékkormány és Hodász atya

Exminiszter, volt MNB-alelnök és szakszervezeti vezető is helyet kapott Dobrev Klára árnyékkormányában. A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője múlt pénteken jelentette be, hogy árnyékkormányt alakít. Dobrev Klára hétfőn ismertette árnyékkormányának tagjait. Szerinte a DK legerősebb ellenzéki pártként egyértelmű alternatívát kínál az Orbán-kormánnyal szemben.

A DK árnyékkormányában az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek és a nyugdíj, a környezetvédelem, az önkormányzatok mind önálló tárcát kapna. Itt olvashatja el, kik kaptak bársonyszéket a képzeletbeli Dobrev-kabinetben.

Kiderült az is, hogy a DK szerint kudarc volt az ellenzéki előválasztás, ugyanakkor a párt szerint az önkormányzati választásokon szükséges az ellenzéki együttműködés – az európai parlamenti választásokon viszont nem.

Felmentették a papi szolgálat alól Hodász Andrást, miután ő maga kérte. Korábban a Szabad Európának beszélt arról, hogy papi hivatása válságba került.

A Papifrankó nevű YouTube-csatornát indító Hodász András azt írta, hogy megtartotta az utolsó miséit, de most elcsendesedésre van szüksége, betegszabadságon lesz egy évig, a közösségi médiában is kevesebbet szerepel majd, ezért azt kéri követőitől, hogy ne keressék. A bejegyzést ugyanakkor azzal zárja, hogy akinek van egy jó állásajánlata, írjon.

Iskolabezárás és szülésszünet

Megszüntettek egy autistaiskolát, mert a Debreceni Egyetem nem biztosított tovább helyet a működésére. A fenntartó Hajdúböszörményi Tankerületi Központ szerint a felsőoktatási intézmény döntése miatt elkerülhetetlen volt a bezárás.

Az egyetem nem reagált az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre. A szülők Debrecen vezetésétől kértek segítséget, de úgy tűnik, a városháza nem lobbizott a hatáskörrel rendelkező állami szerveknél. A debreciner.hu cikke Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg.

Nem lehetett szülni a hétvégén a budapesti Szent Imre kórházban. A Szabad Európának egy kórházban dolgozó egészségügyi dolgozó azt mondta, hogy nem volt ügyeletvezető erre a hétvégére.

„Összecsúsztak a szabadságok. Aki viszont vállalhatta volna, azt mondta, hogy köszi, de nem” – mondta forrásunk. Elmondása szerint az orvosoknak elegük van, csak annyi ügyeletet vállalnak, amennyit kötelezően előírnak a jogszabályok.

A kórházban dolgozók még júliusban levelet írtak a főigazgatónak, de panaszaikra a mai napig nem kaptak választ.

Amit még érdemes tudni

Kiderült: Mészáros Lőrinc alapította Várkonyi Andrea alapítványát (mfor.hu)

Egy nemrég nyilvánosságra került dokumentumból derült ki, hogy Várkonyi Andrea alapítványát férje – pontosabban akkor még vőlegénye – alapította.

Januártól 71 százalékkal drágább a havi sztrádamatrica, az éves 49 ezer forint lesz, a teherautósok díját már októbertől emelik (Telex.hu)

Az éves sztrádamatricák ára a lehetségesnél kevésbé nő, de a rövidebb időkre szólók elképesztő mértékben drágulnak.

Elismerte a kormány, hogy Orbán Viktor és felesége is az egyik honvédségi repülővel utaztak Horvátországból Rómába (rtl.hu)

A K-monitor korrupcióellenes civil szervezet által indított perben a bíróság első fokon kimondta: a külügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy mennyit fizetett az útért Orbán Viktor.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG