Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: percenként 500 PET-palack érkezik az ukránoktól a Tiszán


A legfontosabb híreink péntek reggel: néha percenként félezer műanyagpalack úszik le a Tiszán, bajban lesznek az alkoholfüggők, ha a vakcina miatt nem ihatnak, újabb perek elé néz a Facebook.

Naponta akár 750 ezer műanyag flakon is érkezhet a Tisza ukrajnai szakaszáról Magyarországra. A mesterséges intelligenciával felturbózott magyar kamerarendszer kiszámolta: van olyan nap, amikor percenként 500 PET-palack érkezik az ukránoktól. Szakemberek szerint egy-egy intenzív szennyeződés néha napokig tart, és százmilliókba kerül a magyar adófizetőknek.

Rajzaiból él egy hajléktalan Budapesten. Videónkban bemutatjuk az 57 éves Lábár Istvánt. Három évig élt egy szállón, ahonnan a szabályok szerint ennyi idő eltöltése után ki kellett költöznie, fél év után jelentkezhet újra. Ez április telik le, addig az utcán lesz, az árkádok alatt alszik, és rajzol.

Járvány, védőoltás, maszk

Ismét hatezer fölé emelkedett a napi fertőzésszám itthon. Elhunyt 171 beteg, így az elhunytak száma 6622 főre emelkedett. 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvánnyal kapcsolatos hírek többsége egyre inkább a jövőbe tekint: mikor lesz védőoltás, ki fogja gyártani, mik lesznek a mellékhatások. Százezrek nem kaphatnák meg itthon az orosz vakcinát, ha le kellene állniuk érte az ivással. Cikkünkhöz az adta az alapot, hogy nincsenek pontos adatok arról, hány alkoholista van Magyarországon, de az biztos, hogy ők nem tudják egyik napról másikra letenni a poharat, még egy koronavírus elleni vakcina kedvéért sem.

​Nem ajánlják a Pfizer-vakcinát annak, akinek volt már allergiás rohama. Két brit egészségügyi dolgozónál súlyos allergiás reakciót váltott ki az oltószer. Ennek ellenére a szakemberek szerint biztonságos a vakcina, csak a beadás után figyelni kell az emberek reakcióját.

A maszkhordás is kiemelt téma, ha a koronavírus fertőzés kerül szóba. Hiába kezdték el a britek már beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen és hiába követik őket hamarosan mások, a maszkviselésről egyelőre nem szabad leszokni.

Meddig lesz olyan a Facebook, amilyennek megismertük

Újabb perek elé néz a Facebook, és egyre több éri a céget az információs piacon kialakult befolyása miatt. Negyvennyolc amerikai állam főügyésze perelte be és vádolta meg a közösségi oldalt azzal, hogy illegális lépéseket tett a riválisok felvásárlása és a verseny elfojtása érdekében. Ezzel egy időben az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is pert indított a cég ellen. A vádak között szerepel, hogy a felhasználók megsínylették a felvásárlásokat.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG