Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: szakemberhiányról panaszkodnak a Covid-osztályokon besegítő orvosok


Lélegeztetett pácienst ápolnak Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2021. április 2-án.
Lélegeztetett pácienst ápolnak Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2021. április 2-án.

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: elmarad a középiskolai nyitás és a idei szóbeli érettségi is, szakemberhiányról panaszkodnak a Covid-osztályokon besegítő orvosok, visszatért az erőszak Észak-Írországba a brexit megállapodás nyomán.

285 járvány miatti halálesetet jelentettek pénteken, több mint hétezer újabb fertőzött mellett. Ez azt jelenti, hogy a csütörtöki volt a járvány eddigi harmadik leghalálosabb napja. Összesen pedig csaknem 23 ezer közvetlen áldozatnál jár az ország. A kórházban ápoltak száma és a lélegeztetőgépen lévőké viszont csökkent. Mégse nyitnak ki a középiskolák április 19-én, jelentette be az állami rádióban Orbán Viktor.

Hiába szakadnak meg az orvosok és az ápolók a kórházakban, már nem bírják a terhelést, mert kevesen vannak. Három olyan orvos mondta el tapasztalatait, akik segíteni mentek az intenzív osztályra. Egyikük szerint a kórház, ahol ő dolgozik, a magyar egészségügy általános állapotához képest is komoly szakemberhiánnyal küzd, miután az intenzív terápiás osztályon sokan mondtak fel a március 1-től hatályos új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt. A távozó orvosokat és nővéreket nem intenzív terápiás szakdolgozókkal pótolták.

Élet az EU nélkül

Elszabadult az erőszak Észak-Írországban a brexit kereskedelmi alkuja nyomán. A héten már négy éjszakán át folytatódott a randalírozás és rendbontás Belfastban. Szerdán este a lázongók nagy „haditényre” lehettek büszkék: felgyújtottak egy ellopott buszt, a kivonuló rendőröket pedig megdobálták. Úgy tűnik, a brit‒uniós megállapodás és a brexit nyomán felmerült ellátási gondok felborították a már eddig is törékeny egyensúlyt az északír politikában.

Törökország határozottan visszautasította, hogy a neme miatt nem jutott szék a keddi tárgyaláson Ursula von der Leyennek, az Európai Unió egyik legnagyobb hatalmú vezetőjének. Ankarában azt állítják, hogy az EU protokollra vonatkozó kéréseinek tettek eleget az elnöki palotában tartott találkozón. Ezt a témát is érinti infografikánk a nemek közötti egyenlőségről.

A kormány helyett a család is tehet a női egyenjogúságért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:23 0:00

Végül új rovatunkat, a Noteszt ajánlom figyelmébe. Ebben a Szabad Európa külföldön (és Magyarországon) élő munkatársai mesélnek olyan témákról, melyek foglalkoztatják őket vagy szűkebb-tágabb környezetüket, legyen az a magyar karanténcsalád, a belgiumi továbbtanulás, a francia szerető-kultúra, a cseh Deli csoki és a túró rudi viszonya, a londoni oltások menetrendje, az erdélyi online oktatás vagy éppen európai tudósítónk tollából az, hogy megmentheti-e nyarunkat az oltási útlevél.

Nyugodt napot, kellemes hétvégét kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG