Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Úgy büntette az EU az oroszokat, hogy Putyint lehagyták a listáról


Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem került be a büntetőintézkedéssel sújtottak jegyzékébe
Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem került be a büntetőintézkedéssel sújtottak jegyzékébe

Legfrissebb híreink: Az EU feketelistáján orosz parlamenti képviselők és tábornokok szerepelnek, de Putyint lehagyták. Magyarország sem volt kerékkötője a korlátozási csomagnak. Az Egyesült Államok orosz pénzintézeteket és az elit tagjait, illetve rokonait veszi célba. A konfliktus miatt Magyarország elkezdett katonákat és fegyvereket küldeni a keleti országrészbe. Még marad az olcsó üzemanyag, de csak egy ideig. Áprilisban Szerbia is választ, azonban a magyarok nem egységesek a Vajdaságban.

Szankciók, korlátozások az oroszokkal szemben

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak az újabb, Oroszország elleni szankciókról: egyebek mellett feketelistára helyeznek számos szervezetet és törvényhozót, illetve korlátozzák az ország hozzáférését a közösség tőke- és pénzpiacaihoz, szolgáltatásaihoz. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem került be a büntetőintézkedéssel sújtottak jegyzékébe.

„A tagállamok által egyhangúlag jóváhagyott szankciós csomag fájni fog Oroszországnak, nagyon fog fájni” – mondta Josep Borrell a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Majd közölte, hogy huszonhét magánszemélyt és szervezetet vettek célba Ukrajna területi egységének, szuverenitásának és függetlenségének aláásásában játszott szerepe miatt, egyebek mellett a védelmi, a pénzügyi és a bankszektorban.

Magyarország nem bontja meg az Európai Unió egységét az ukrajnai helyzet ügyében, és ahogy eddig sem, ezúttal sem fogja megvétózni a keleti szankciókat – jelentette ki Szijjártó Péter szerdán. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban leszögezte: a fejlemények olyan irányt vettek az utóbbi napokban, amely ellentétes Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel.

„A nemzetközi jog égbekiáltó megsértése”

Nemcsak az Európai Unió, hanem az amerikai elnök is bejelentette az Oroszországgal szembeni újabb szankciók első körét Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértése miatt.

Joe Biden a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy a világ egy orosz invázió kezdetének szemtanúja. A két kelet-ukrajnai szakadár régió, Donyeck és Luhanszk elismerését „a nemzetközi jog égbekiáltó megsértésének” nevezte, és határozott választ sürgetett a nemzetközi közösség részéről.

Az Egyesült Államok orosz pénzintézeteket, a VEB-et és a Promszvjazbankot, illetve az ország elitjének egyes tagjait és rokonaikat veszi most célba. Emellett korlátozzák az orosz kormány hozzáférését a nyugati pénzpiacokhoz, valamint fellépnek az Északi Áramlat 2. gázvezeték működésbe lépésének megakadályozása érdekében.

Magyar hadsereg a keleti határon

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tegnap bejelentette, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt a Magyar Honvédség elkezdett csapatokat és haditechnikát vezényelni a keleti országrészbe. Nemcsak az Ukrajnában potenciálisan fellángoló háború, hanem egy esetlegesen közelgő humanitárius katasztrófa miatt döntött így.

A humanitárius feladatok kapcsán a lehetséges ukrajnai migránsokra utalt. Benkő Tibor szerint ugyanis az esetleges háborús tevékenység könnyen kiterjedhet Kijev és Kárpátalja környékére, a katonák pedig előre fel szeretnének készülni a menekültek érkezésére. Elmondta még, hogy szerinte már most nagy a migrációs nyomás a magyar határokon. Orbán Viktor közben közölte Facebookon, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását, és ezt el is mondta Zelenszkij ukrán elnöknek.

Még marad az olcsó üzemanyag

Orbán Viktor az évértékelőn bejelentette, hogy még három hónapig marad az olcsó üzemanyag, de szakértők szerint utána könnyen árrobbanás jöhet. Közben az üzemanyag nagykereskedelmi ára 480 forint fölé ment, ez pedig tömeges kútbezáráshoz vezethet. Jellemzően a kisebb vállalkozások vannak veszélyben.

Az árstop után jön a 600 Ft-os üzemanyag?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:17 0:00

Szerbia nem egységes magyarjai

Április 3-án Szerbia is választ. Az ország mintegy 6,7 millió szavazópolgára a 250 tagú szerb képviselőház új összetételéről, valamint a köztársasági elnök személyéről dönthet ezen a napon. Ezenkívül néhány községben önkormányzati választásokat is tartanak, amelyek közül kétségkívül a legnagyobb jelentőségű az ország fővárosában, azaz Belgrádban lesz. Felmerül a kérdés, hogy pozicionálják magukat a vajdasági magyar pártok és szervezetek ezen a politikai palettán. A lehető legtömörebb válasz erre pedig az, hogy hárman háromféleképpen. Egységes fellépés magyar vonatkozásban tehát még csak nyomokban sem fedezhető fel.

Kétszer annyi fertőzött

Duplájára ugrott a fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest csaknem kétszer annyi, 6286 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 132-en haltak bele a vírus okozta betegségbe, második napja jár 130 felett a halálos áldozatok száma. Az újonnan regisztrált esetekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.769.164-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A hétfői 131 halálos áldozat után kedden 132 ember halálát közölték a kormányzati járványportálon, velük együtt az elhunytak száma 43.562-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 178.730, kórházban 4463 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 170-en vannak lélegeztetőgépen.

Szép napot!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG