Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka alkotmányos változtatásokat tervez, aztán állítólag lemond


A medikusokat hallgatja egy minszki kórházlátogatás során Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető, 2020. november 27.
A medikusokat hallgatja egy minszki kórházlátogatás során Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető, 2020. november 27.

Alekszandr Lukasenka azt mondta, hogy alkotmányos változtatásokat fog végrehajtani, és utána „már nem lesz elnök”. Azt nem tudni, ez pontosan mit jelent vagy mikor lesz. Az ellenzék régóta azt mondja, hogy Lukasenka reformígéretei csak félrevezetésül szolgálnak.

A Belaruszt 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka azt nyilatkozta, hogy „nem lesz többé elnök”, miután elfogadták az ország új alkotmányát. „Nem fogok többé elnökként dolgozni az új alkotmány alatt” – mondta Lukasenka november 27-én egy minszki kórházlátogatás alatt. Lukasenka azt nem árulta el, hogy ez mikor fog bekövetkezni, csak az alkotmány kiegészítésének és az elnöki hatalom megváltoztatásának fontosságáról beszélt.

Régi ígéret

Lukasenka már több alkalommal is utalt az alkotmány átírására, mint lehetőségre, az ellenzék azonban nem vette komolyan a belarusz vezető ígéreteit, és azt mondták, hogy csak időt akar nyerni velük, amíg szétveri a kormányellenes tüntetéseket.

Belaruszban három hónapja tart az a történelmi léptékű tiltakozássorozat, ami azután tört ki, hogy Aljakszandr Lukasenkát vitatott körülmények között hatodjára is győztesnek hozták ki az elnökválasztáson. A tüntetők azt követelik, hogy a 66 éves Lukasenka mondjon le, és adja át a hatalmat Szvjatlana Cihanouszkajának, az ellenzék egyik vezéralakjának, aki szerintük megnyerte a választást.

Belarusz: a tömeg nem adja föl
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Az augusztusi választás előtt Cihanouszka azt ígérte, hogy ha ő nyer, akkor visszaállítja az ország 1994-es alkotmányát, amely korlátozta az elnök hatalmát.

Néhány hete azt mondta, kizárt, hogy lemond

Lukasenka november 13-án azt mondta, nem fog lemondani, és keményen támadta a politikai ellenfeleit és a tiltakozókat. Azt mondta, hogy Belarusznak integrálódnia kéne Oroszországgal, valamint a moszkvai irányítású szervezetekkel, hogy elkerülhessék a „színes forradalmakat”, ahogyan olykor a nyugatbarát politikai megmozdulásokat nevezik.

A rendőrség több ezer, egyes becslések szerint 25 000 tiltakozót vett már őrizetbe a tüntetések kezdete óta, akik közül jelentések szerint volt, akit meg is kínoztak. A rendőri brutalitás miatt az Európai Unió szankciókat vezetett be Lukasenka és más belarusz vezetők ellen.

A belarusz választások eredményét az Egyesült Államok és az Európai Unió sem fogadja el. Az Aljakszandr Lukasenka ellen induló Szvjatlana Cihanouszkaja nem sokkal a választások után elhagyta Belaruszt, miután őt és családját megfenyegették.

Készült a belta.by és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG