Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem csak az olaj okoz gondot Szigetszentmiklóson


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai speciális gépekkel tisztítják Szigetszentmiklós közelében a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál a vizet és az olajszennyezéstől.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai speciális gépekkel tisztítják Szigetszentmiklós közelében a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál a vizet és az olajszennyezéstől.

Továbbra is dolgoznak a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba került olajszennyezés eltávolításán. A szakemberek hétfőn végeznek kárfelmérést, akkor kiderülhet, hogyan folytatják tovább a környék megtisztítását. Közben vannak, akik a saját szakállukra irtják a nádast.

Múlt héten valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyóba a Duna mellett. A csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik, a környéken több mint 1800 négyzetmétert több centiméter vastagon betakart az olaj. Szombaton csaknem 230 000 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég a területről, olvasható a Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Folyik a kárfelmérés

A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a hétvégén is 24 órában a területen voltak, és igyekeznek karácsonyig befejezni az elsődleges kárelhárítási feladatokat, a szennyezett növényzet és a felszíni olajszennyezés eltávolítását.

Az érintett vízfelület felszabadítását követően, a medervizsgálati eredményektől függően születik majd döntés a további beavatkozásokról. Hétfőn helyszíni szemlét tart a területileg illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

Nem jutott ki a szennyezés

December 19-én, szombaton este bejelentés érkezett az OVF-hez, hogy a szigetszentmiklósi tanösvénynél vékony olajfolt jelent meg a vízen. Mivel az a helyszín a védekezéstől északra – vagyis folyásiránnyal ellentétesen –, nagyjából 1 km-re található, biztosan állítható, hogy ez a szennyezés nem a kárelhárítással érintett területről származik, onnan olajszármazék továbbra sem jutott ki. Ezt a vízügy munkatársai folyamatosan ellenőrzik.

A szakemberek a bejelentésben szereplő helyszínt megtekintették, és megállapították, hogy a szennyeződés mértéke elenyésző, beavatkozás nem szükséges.

Megmentettek egy harmadik teknőst is

A tőzeges, laza altalaj miatt az ideiglenes út egyes pontjain nem biztonságos a munkavégzés a korábban már bemutatott nagy kotrógéppel, ezért szombaton egy könnyebb, széles lánctalpú kotrógép is munkába állt, így már hét munkagéppel folyik a helyszínen a munka.

Tegnap sikerült két újabb teknőst kimenteni a szennyezett iszapból, így eddig már három teknőst életét mentették meg a kárelhárítást végző szakemberek, és adták át őket a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek. Szombaton Szigetszentmiklós polgármestere is megtekintette a kárelhárítás helyszínét, az OVF munkatársai tájékoztatták az eddig elvégzett, illetve még várható munkálatokról.

Ismét a „zavarosban halászott” valaki

Szendőfi Balázs halbiológus, természetfilmes a múlt héten írt róla Facebookon, hogy ismeretlenek egy úszó munkagéppel hatoltak be az úszóláp területére a zűrzavart kihasználva, és ott irtani kezdték a nádat, hogy egy stéget alakítsanak ki. Bár a nemzeti park munkatársai tetten érték a környezetkárosítókat, Szendőfinek pénteken sikerült drónról lefényképeznie, ahogy valaki megint a nádasban hajókázik egy, a nád és a láp irtására alkalmas géppel.

A természetfilmes azt írja, hogy a felvételt átadta a hatóságoknak. Szendőfi szerint azért különösen káros, ha valaki behatol ezekre a területekre, ösvényeket vág, pallókat épít vagy csak rendszeresen közlekedik rajtuk, mert

átjárást biztosít az idegenhonos fajoknak, megszünteti a veszélyeztetett fajok élőhelyének zártságát. Emellett pedig ordas nagy törvénysértést követ el úgy mellesleg, amint széttúrja a Natura2000-es _plusz_ ex lege országosan védett területet.”

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG