Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kényszerláthatás – egy újabb veszélyes fogalom a családon belüli erőszak poklában


Legfontosabb cikkeink kedd reggel: figyel-e a bíróság a gyerekek védelmére a családi erőszak miatt elválasztott pároknál a láthatás során, mi a különbség a tanárok iránti tisztelet és a megbecsülés között Hollandiában, az ukrajnai háború miatti élelmiszerválság vezet-e instabilitáshoz a fejlődő országokban.

Az aszódi és a hetesi gyilkosságok újra felhívták a figyelmet arra, hogy rendszerszintű a probléma Magyarországon a családon belüli erőszaktól óvó intézményekkel. A Patent Egyesületet minden hónapban több tucat nő keresi meg azzal, hogy a rendőrség és a bíróság asszisztál a partnerük által elkövetett bántalmazáshoz, az erőszakos apának kapcsolattartási jogot ad, és ha az anya nem engedi a rettegő gyereket a bántalmazó apához, milliós bírságra számíthat – derül ki friss podcastunkból.

Románia is törvénnyel tiltaná, hogy a kiskorúak az iskolákban és a közéletben úgynevezett melegpropagandával találkozzanak. Aktivisták szerint a törvényjavaslat éppen azoknak árt, akiket állítólag védeni akar. Cikkünkből megtudhatja, mennyiben hasonlítanak a romániai tervek a magyar viszonyokra.

„Itt nincs tekintélyelvűség. Nem tisztelik a tanárokat, hanem megbecsülik őket, és ez nem ugyanaz” - mondta egy évtizedek óta Hollandiában élő és dolgozó magyar zenetanár a Szabad Európának. Nem az elégedetlenség vagy egy jobb állás reménye, hanem a szerelem vitte az északi országba. Vele beszélgettünk elfogadásról, elutasításról, a tanári hivatás megbecsüléséről, arról, hogy látnak bennünket, magyarokat a hollandok.

Az élelmiszerválság és az Ukrajnában zajló háború

Az Ukrajna elleni orosz támadás világszerte drágítja az élelmiszereket. Ez a fejlődő országokban máris élelmiszerhiányhoz és éhezéshez vezetett, ami a politikai instabilitás súlyosbodásával fenyeget. Ukrajna a háború óta havonta csak 1,5-2 millió tonna gabonát tudott exportálni, szemben a korábbi több mint hatmillió tonnával. De ez csak egy részlet abból a láncolatból, hogy miként generált élelmezési válságot az ukrajnai háború.

Ukrajna orosz megszállásával kapcsolatban olvashat oldalunkon még arról, hogy kitűzték az ukrán zászlót a Kígyó-szigeten, az orosz elnök győzelmet hirdetett Luhanszkban, videónkból pedig megismerhetik annak a kremencsuki dolgozónak a történetét, aki visszaszaladt a lángok közé, hogy másokat is kimentsen. Képgalériánkban megmutatjuk, mi maradt Szeverodonyeckből az orosz ostrom után, egy interjúban pedig azt boncolgatjuk, miért nehéz a harctéri sikerek mérése az ukrajnai háborúban.

Harminc évig titkos marad az országon áthaladó, majd Horvátországban lezuhant katonai drón ügye. Az adatok nem nyilvánosak – erre hivatkozott a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium, amikor megtagadta a válaszadást a márciusban a magyar légtérben negyven percet repülő katonai eszköz útjának körülményeiről.

Beszédesebb volt a külgazdasági és külügyminiszter Szabadkán. Szijjártó Péter szerint új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, az egyre erőszakosabb bevándorlók biztonsági fenyegetést jelentenek Magyarországra és Szerbiára nézve egyaránt. „Ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és a Soros György-féle NGO-k befejezzék a migráció biztatását és a migráció szervezését" - jelentette ki.

Írtunk arról is, hogy Ferenc pápa cáfolta a lemondásáról szóló híreszteléseket, Norvégia jóváhagyta a megnövelt kitermelést több tengeri gázmezőn és több mint húszéves rekordot döntött a török infláció.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG