Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egyiknek sikerül, sokaknak nem: gazdagodni a járvány idején


Mészáros Lőrinc feljebb lépett a milliárdosok listáján
Mészáros Lőrinc feljebb lépett a milliárdosok listáján

A két szélsőséget is érintünk heti összefoglalónkban, hiszen írtunk hajléktalanságról és magyar milliárdosokról. Cikkeinkben az intenzív osztályokon besegítő több orvos és gyerekpszichiáter is megszólalt. Kutattuk a Fidesz formálódó új európai szövetség-rendszerét és leírtuk a mocskos üzletté váló kutyaszaporítást is.

Válás, albérlet, néha egy providentes vagy devizahitel, munkahelyvesztés és alkoholizmus, végül hajléktalanság: a társadalmi lecsúszás tipikus útja. Az utcán élőkről nehéz úgy riportot csinálni, hogy ne a hatásvadász elemek uralkodjanak, hanem tényleg megismerhessünk egy szeletet a hajléktalanok világából 2021-ben. Most egy olyan főszereplőt választottunk a cikkünkhöz, ami 2008 óta változatlan. Ez egy "segély", havi húszezer, melyből százezer ember él.

A témához kapcsolódik, hogy exkluzív videóriportban mutatjuk be a fővárosi hajléktalankórházat. A Szabolcs utcai intézmény költözésének felvetése megviselte a betegeket, akiknek nincs hová menniük. 164 embert ápolnak itt a krónikus belgyógyászati és ápolási osztályon.

A tűréshatáron túl

Hiába szakadnak meg az orvosok és az ápolók a kórházakban, már nem bírják a terhelést, mert kevesen vannak. Három olyan orvos mondta el tapasztalatait, akik segíteni mentek az intenzív osztályra. Egyikük szerint a kórház, ahol ő dolgozik, a magyar egészségügy általános állapotához képest is komoly szakemberhiánnyal küzd, miután az intenzív terápiás osztályon sokan mondtak fel a március 1-től hatályos új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt. A távozó orvosokat és nővéreket nem intenzív terápiás szakdolgozókkal pótolták.

A Covid-osztályokon kezelt betegek kapcsolattartásáról tett közzé egy tájékoztató anyagot a Társaság a Szabadságjogokért. A járvány korábban ismeretlen és folyamatosan változó helyzetet teremtett, ezért nem mindig világos az, hogy milyen keretek között lehet látogatni. Az egyes intézmények pedig eltérő szabályokat és gyakorlatokat alakítottak ki Covid-járvány speciális körülményeire. Cikkünkben összefoglaljuk a jogainkat és lehetőségeinket.

A járvány súlyos kihatással van sok gyerek mentális egészségére. Gyermekpszichiáterek szerint sok pácienst kezelnek koronavírussal kapcsolatos fóbiák, kényszeres cselekvések, evési zavarok miatt. Sok fiatal retteg a megfertőződéstől, komoly sérüléseket, bőrbetegségeket okoznak maguknak a kórosan gyakori kézmosással és testfertőtlenítéssel. Rémülettel tölt el többeket annak a lehetősége, hogy betegek lesznek az elfogyasztott ételtől.

Az egy éve tartó járványhelyzet nem mindenkit sújtott egyformán, olyan is akad, aki gyarapította vagyonát. Infografikánkból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc feljebb lépett a milliárdosok listáján, bár még így is „csak” a 2035. a Forbes-rangsorban. Mást sem hátráltatott az általános gazdasági visszaesés, hiszen a listának új tagjai is vannak, többek között például Vlagyimir Litvinyenko, Putyin korábbi kampányfőnöke és a Szentpétervári Bányászati Egyetem rektora is, aki lánya szerint az orosz elnök doktorijának valódi szerzője.

Élet az EU-n kívül és belül

Azt követően, hogy a Fidesz távozott az Európai Néppártból (EPP), Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten látta vendégül lengyel kollégáját, Mateusz Morawieckit és Matteo Salvinit, az olasz Északi Liga vezérét. Ugyan a múlt heti találkozó nem zárult bejelentéssel, a találgatásoknak mégsem vetett véget egy új európai nacionalista pártszövetségről. Egyre nagyobbak az esélyek, hogy létrejön az új mini-klub, különösen azért, mert az EPP-exit után a Fidesz kétségbeesetten keres magának új otthont - írja jegyzetében brüsszeli tudósítónk.

Elszabadult az erőszak Észak-Írországban a brexit kereskedelmi alkuja nyomán. A héten már négy éjszakán át folytatódott a randalírozás és rendbontás Belfastban. Szerdán este a lázongók nagy „haditényre” lehettek büszkék: felgyújtottak egy ellopott buszt, a kivonuló rendőröket pedig megdobálták. Úgy tűnik, a brit‒uniós megállapodás és a brexit nyomán felmerült ellátási gondok felborították a már eddig is törékeny egyensúlyt az északír politikában.

Törökország határozottan visszautasította, hogy a neme miatt nem jutott szék a keddi tárgyaláson Ursula von der Leyennek, az Európai Unió egyik legnagyobb hatalmú vezetőjének. Ankarában azt állítják, hogy az EU protokollra vonatkozó kéréseinek tettek eleget az elnöki palotában tartott találkozón. Ezt a témát is érinti infografikánk a nemek közötti egyenlőségről.

Kutyasors

Nyúlketrecben, disznóólban éltek. Rájuk száradt az ürülék, a körmük annyira lenőtt, hogy alig tudtak járni. Ha nagy ritkán megérintették őket, csak fájdalmat okoztak nekik. Így jellemezte a karcagi kutyagyárból mentett állatokat annak a fajtamentéssel foglalkozó alapítványnak az önkéntese, amelyikhez a spitzek közül több is bekerült a rendőrségi akció után. Riportunkból megtudhatja, hogy ha a kutyaszaporítás mocskos üzletté válik, már a hangszálak átvágása sem kell túl nagy ár, főleg, ha még az érzéstelenítőre sem költenek.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG