Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az Európai Bizottság messzebbre lát a szivárványnál


A legfontosabb híreink csütörtök reggel: ellentmondások és kételyek a sztráda-koncessziókkal összefüggésben, a hazai hírek és hírforrások hitele a legrosszabb a régióban, az Európai Bizottság több tagja is támadja a magyar melegek jogait nyirbáló törvényeket.

Kapkodva írhatták ki a hazai gyorsforgalmi utak 35 évre koncesszióba adására vonatkozó közbeszerzést, ez két helyen is tetten érhető. Azt sem tudni, hogy ki a frissen létrehozott, honlappal sem rendelkező koncessziós iroda vezetője, mert két dokumentumban két eltérő név szerepel.

A régióban Magyarországon bíznak az emberek a legkevésbé az eléjük tálalt hírek hitelességében – derül ki a Reuters Intézet felméréséből. A jelentés szerint magyarok nem bíznak a közmédiában, az Index.hu hitelessége nagyot esett a portál kormányközeli átalakítása óta, viszont egyre többen fizetnek a szavahihető információkért.

A szivárványon túl

Az Európai Bizottság levélben fordul a magyar kormányhoz annak érdekében, hogy ne léptessék hatályba a múlt héten elfogadott pedofiltörvényt, mert az hátrányosan megkülönbözteti a melegeket. Ellenkező esetben a brüsszeli testület jogsértési eljárást fog indítani. A bizottsági elnök, Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a törvényt, Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság elnökének közleménye az. Közben Áder János köztársasági elnök elrendelte a sokat bírált törvény kihirdetését. De megszólalt egy uniós biztos is, aki szerint „nincs semmilyen észszerű mentsége” az Európai Labdarúgó-szövetségnek arra, hogy nem adott engedélyt a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására a német és a magyar labdarúgó­-válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.

Akinek elege van a politika és foci összefonódásáról, annak infografikánkat ajánlom figyelmébe az EB legdrágább játékosairól.

Lassul a járvány és az oltás

Az elmúlt 24 órában az állam csak egy újabb halálos áldozatról számolt be, így a járvány eddigi közvetlen áldozatainak száma 29 972 főnél jár Magyarországon. Az azonosított aktív fertőzöttek száma 41 ezer fő körül jár. Jelenleg 215 koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, közülük 30 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépet is igénybe kell venni az életben tartásához.

Külföldi témáink között olvashat oldalunkon arról, hogy az amerikai szenátusban blokkolták a választási reformtervezetet, és hogy megszűnik az Apple Daily című hongkongi demokráciapárti lap. Videónkból pedig kiderül, mennyi pénzzel támogatta Oroszország Belaruszt.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG