Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: drágán vett ajándékot oszt a magyar kormány


Itthon már csoportot szerveztek a közösségi médiában a kínai vakcinával oltottak.
Itthon már csoportot szerveztek a közösségi médiában a kínai vakcinával oltottak.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: újabb veszélyt hordoznak a lezárások idején felszedett fölösleges kilók, még napokig marad a beltéri maszkviselési kötelezettség, ajándék vakcinák a magyar kormánytól Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak.

A digitális oktatás és az otthoni munkavégzés mellett tovább hízott a magyar lakosság, állítja két magyar kórházi szakorvos. Ez azért sem szerencsés, mert eddig is kiugróan elhízottnak számítottak a magyarok. Európában messze a legtúlsúlyosabbak, és a világon is a negyedik legelhízottabb ország Magyarország. A két orvos figyelmeztetett arra, hogy az elhízás például a koronavírus-fertőzésnél is nagyobb kockázatot jelent.

Magyarországon az elmúlt 24 óra járványadatai szerint 34 új fertőzöttet igazoltak, és két halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal. Ezzel az elhunytak száma 29 991 főre emelkedett. A járványügyi intézkedések lazításához, így például a beltéri maszkviselés kötelezettségének oldásához szükséges 5 és fél milliós átoltottság a még messze, 5 millió 447 ezernél járunk, és naponta mintegy 9-10 ezer emberrel nő ez a mutató.

Drágán vett ajándékot oszt a magyar kormány

A lassúságnak valószínűleg nem a vakcinák hiánya az oka, hiszen a magyar kormány úgy döntött, saját készletéből összesen 400 ezer kínai oltást ajándékoz Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak. A kínai vakcina volt messze a legdrágábban vásárolt koronavírus elleni termék Magyarországon, de a felét se sikerült beadni eddig a rendelt mennyiségnek.

Hamarosan Venezuelának is szüksége lesz külső segítségre: sok orvos és mérnök van a menekülők ezrei között, akik a dél-amerikai országból az Egyesült Államokba tartanak. Ott általában jobb helyzetben vannak számos máshonnan érkezettel szemben. Jobbak az anyagi lehetőségeik, magasabb képzettségűek, valamint a hazai politikai állapotok miatt gyakorlatilag lehetetlen őket kitoloncolni.

A közösségi média veszélyei Belaruszban

Törölte közösségimédia-archívumát a vezető belarusz hírportál, erről a munkatársak és olvasóik védelmében határoztak. Már eddig is zaklatta a belarusz rezsim a legnagyobb helyi internetes tartalomszolgáltatónak számító céget, tavaly decemberben a hatóságok bevonták a Tut.by médiaengedélyét a kormányellenes tiltakozásokról szóló tudósításokkal kapcsolatos korábbi figyelmeztetésekre hivatkozva.

Csaknem háromszáz lengyel pap ellen érkeztek panaszok 2018 közepe és 2020 vége között, akik a vádak szerint szexuális visszaéléseket követtek el több száz gyermek ellen – írta friss jelentésében a lengyel katolikus egyház. Az előzetes vizsgálatok alapján 144 esetet megerősítettek, mindössze 38-at utasítottak el, 186 ügyben pedig még zajlik az eljárás. A gnieznói érsek megismételte korábbi bocsánatkérését az áldozatok felé, a lengyel katolikus egyház a megelőző intézkedések megerősítését ígéri.

Hírlevelem végén egy könnyedebb témát is ajánlok tartalmaink közül: infografikán mutatjuk be a Kínában kóborló elefántcsorda útvonalát és a védelmükben hozott intézkedéseket. A kutatók értetlenül állnak a több mint félezer kilométeres vonulás előtt.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG