Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: egy darabot otthonra a Parlament épületéből? Semmi akadálya.


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: parlamenti kövek otthon, egy érettséginyi tudás a tanárképzésben, független vizsgálat esélye a Pegasus-ügyben.

Jutott már eszükbe, hogy milyen jól nézne ki a tuja és a grillező között egy nagy régi kő a kertben? És nem olyan, mint a szomszédé, aki a barkácsáruházból szerezte, hanem még a Tömő téri nagy építkezésről való? Amit ma Kossuth térnek hívnak, és az Országház áll rajta? Mint cikkünkből kiderül, ha szeretne egy darabot a Parlament régi épületéből, ennek semmi akadálya.

Jelentősen átalakítaná a tanárképzést a kormány. A tervezet szerint a tanároknak elegendő lenne annyit megtanulniuk az egyetemen, főiskolán, amennyit a középszintű érettségihez elegendő tudni. A tervezet komoly szakmai kritikákat kapott, ezekről kérdeztük Nahalka István oktatáskutatót.

Kvíz: Lehallgatás "magasabb célokért"

Kvíz: Lehallgatás "magasabb célokért"

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Független vizsgálatot sürgetett a Pegasus-ügyben az Európai Néppárt frakcióvezetője. Manfred Weber úgy fogalmazott, hogy az izraeli cégtől (NSO) vásárolt kémszoftver felhasználása körüli kételyek már nem tekinthetők magyar belügynek.

A szervezők szerint 30 ezren vettek részt szombaton a budapesti Pride felvonuláson. A menetről rövid videót is készítettünk, az egykori Szabad Európa Rádió archív anyagait felhasználó cikkünkből pedig kiderül, hogy nem is olyan rég volt olyan kormány is itthon, amely szövetségeseket keresett a meleg-közösségekben.

Hamarosan csöngetnek a háziorvosok az oltatlan időseknél

Pénteken, szombaton és vasárnap összesen 161 új fertőzöttet igazoltak és egyetlen halálesetet sem hoztak összefüggésbe itthon a koronavírus-járvánnyal a hivatalos tájékoztatóban. Kórházban 55 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. 5 millió 597 ezren kaptak már legalább egy oltást.

Akár a háziorvos vagy az általa megbízott szakember is felkeresheti azokat az időseket, akik eddig nem vállalkoztak a koronavírus-elleni védőoltásra – derült ki az új oltási kampányt ismertető Magyar Közlönyből. A házi vizit célja az lesz, hogy rábeszéljék őket a vakcinára. Közben a koronavírus delta variánsa már tizenkilenc európai országban megjelent.

A Covid-járvány egyik ritkán emlegetett következménye a tengeri áruszállításban dolgozókat érinti. Az Ázsia egyes részein elterjedt delta-variáns számos országot arra késztetett, hogy az oda érkező tengerészek számára megtiltsa a szárazföldre lépést. Mintegy százezer matróz és tiszt rekedt a tengeren a szokásos, általában 3-9 hónapos küldetése után.

Romantika helyett napi gondok

Romantikus hősöknek tartják a tűzoltókat, különösen azokat, akik az erdőtüzekkel küzdenek. Az Egyesült Államokban azonban sokan közülük épphogy kijönnek a fizetésükből, miközben kockára teszik az életüket. „Egy idő után elillan a romantika, és az ember rájön: ez is csak egy rosszul fizetett állás” – mondta egyikük.

Végül egy ötgyermekes családanyáról, aki vegyszermentesen termeli a családnak szükséges zöldséget és gyümölcsöt csíkszeredai hobbikertjében. Videónkból kiderül, hogy a mulcsos módszerrel és kézi öntözéssel minden haszonnövény megél nála, dacára a 6 fokos éves átlaghőmérsékletnek.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG