Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: ellenzéküktől félő vezetők Budapesttől Minkszken át Moszkváig


Fehér maszkokban tüntettek asszonyok Minszkben (Belarus) 2021. május 12-én.
Fehér maszkokban tüntettek asszonyok Minszkben (Belarus) 2021. május 12-én.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: a nyelvtudás politikája, dupla annyi az új fertőzött itthon, mint egy nappal korábban, a belarusz vezető engedélyezte, hogy a tüntető tömegbe lőjenek a rendőrök.

A 2022-es parlamenti választást megelőző kampány várható stílusából kaptunk izelítőt a budapesti főpolgármester nyelvtudását feszegető nyilatkozatokkal az utóbbi napokban. A kérdés azután került elő, hogy Karácsony Gergely bejelentette, hogy pártjának miniszterelnök-jelöltjeként száll versenybe jövő tavasszal. Az adok-kapok nyomán összeszedtük, hogy állnak vezető politikusaink idegennyelv-ismeret terén: a kép vegyes, és Orbán Viktor angolja sem shakespeare-i.

Egy másik miniszterelnök-jelölt is bekerült a hírekbe ma reggel: a jobbikos Jakab Péter egy olyan videót töltött fel a közösségi oldalára, amelyben a pesti alsó rakparton látható az esti órákban, és készenléti rendőrök társaságában várakozik valamire. A felvételen, amelyen egy rendőrségi kisbusz is látható, egyetlen szó sem hallható, az sem derül ki, hogy ki videózott. Amint kiderül, mi történt, megírjuk.

Ingadozó járványadatok

Az elmúlt 24 órában 633 az új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a járvány okozta betegségnek pedig 52 újabb halálos áldozata van, eddig összesen 29 329 életet követelt a járvány. Az aktív fertőzöttek száma 121 746, kórházban 1 908 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen. A parlament kedden módosította a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart.

Egy vezető japán orvoscsoport is csatlakozott azokhoz, akik a tokiói olimpia lemondását sürgetik. A szigetország a játékok megkezdése előtt kevesebb mint három hónappal a koronavírus-fertőzések újabb fellendülésével küzd, a kormányt pedig éles bírálat éri a lassú vakcinaelosztás és a tömeges oltások online foglalási rendszerének hibái miatt. A 126 milliós népességnek csak 3,5 százalékát oltották be a Reuters számlálója szerint.

Ellenzéküktől félő vezetők

Szintet lépett a magát továbbra is belarusz vezetőnek tekintő Aljakszandr Lukasenka hatalomvédése: aláírta és ezzel törvényerőre emelte azt a jogszabályt, amely megengedi, hogy a rendőrök és a biztonsági erők tagjai tüntetőkre lőjenek. Közben a kritikus hangok elhallgattatása is folyik: vizsgálatot indított a belarusz pénzügyi rendőrség az ország legnagyobb független online híroldala, a Tut.by ellen. Rajtaütéssel, házkutatással, adóelkerülési vádakkal fokozódik a támadás az ország demokratikus erői és a szabad média ellen.

Az orosz parlament alsóháza első olvasatban jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely eltilthatja a „szélsőséges” szervezetek támogatóit attól, hogy képviselővé válasszák őket. Az alig burkolt intézkedés a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij ellen irányul. Közben az orosz hatóságok nyomást gyakorolnak a bíróságra, hogy nyilvánítsa „szélsőséges” szervezetnek Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát.

A környezetszennyezés miatt 100 leginkább fenyegetett világvárosból 99 Ázsiában található – ez derült ki a Verisk Maplecroft kockázati tanácsadó cég új jelentéséből. Az anyag szerint a 20 legbiztonságosabb városból 14 Európában található. A leginkább veszélynek kitett település az indonéziai Jakarta, amelyet az indiai Delhi követ. Az egyetlen nem ázsiai város a top 100-ban a perui főváros, Lima.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG