Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évek kellettek a halálos kollégiumi beavatás beismeréséhez


A diák erőszakos, kegyetlen halála mögött évtizedes „hagyományok” húzódnak meg és a belga igazságszolgáltatás igazságtalanságait fedezhetjük fel.
A diák erőszakos, kegyetlen halála mögött évtizedes „hagyományok” húzódnak meg és a belga igazságszolgáltatás igazságtalanságait fedezhetjük fel.

Alkoholt és halolajat itattak vele, majd órákon keresztül fagyoskodnia kellett egy belga főiskola diákjának, aki bele is halt a kínzásba. De nyomon követtük a héten az afganisztáni fejleményeket, a színművészetisek sorsát, a járvány utóhatásait és várható alakulását is. Legfontosabb cikkeink összefoglalója.

Gyakorlatilag egy hét alatt megfordult Afganisztán sorsa. Az amerikai csapatok kivonása nyomán a tálibok visszafoglalták az egész országot, rettegést és félelmet keltve a nyugati közeledés híveiben. Napokig kaotikus állapotok uralkodtak az afgán főváros repterén, az országból menekülők megrohamozták a gépeket, mentőakciók sorát indították a külföldi kormányok a Kabulban rekedt állampolgáraik evakuálására. A magyar külügy kezdeti tétovázása után kiderült, hogy több tucatnyi magyar is hazaszállításra várt.

Ha legfontosabb cikkeinkről hamarabb szeretne értesülni, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Miközben a helyiek arról beszélnek, hogy visszatértek sötét idők, az ismét hatalomra kerülő tálibok egy barátságosabb vezetés arcát igyekeznek mutatni, és azt mondják: békét akarnak, nem állnak bosszút régi ellenségeiken, és tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretein belül. A héten több cikkben is foglalkoztunk az afganisztáni fejleményekkel és a történések hátterével.Részletesen bemutattuk a tálibok hatalmi gépezetének felépítését, olvashatták nálunk egyik legfontosabb vezetőjük portréját, infografikánkon pedig láthatták szervezeti rendszerüket.

A serdülők és a 6-8 évesek nagy pofont kaptak

A járvány nem elsősorban új problémákat generál, hanem felnagyítva mutatja meg azokat, amelyek már korábban is megvoltak az élet minden területén, így az oktatásban is – mondja Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus. Lelki és idegrendszeri problémákkal egyszerre kell megbirkózniuk a gyerekeknek, emiatt nagyon erősen meg fognak jelenni a tanulási zavarok, jósolja a szakember, akit azután kerestünk meg, a gyermekek koronavírus-járvánnyal összefüggő mentálhigiénés helyzetével kapcsolatos javaslatok kerültek a kormány elé.

Egyetlen Covid-fertőzött miatt egész Új-Zélandot lezárják három napra. A vírushordozó által látogatott két nagyváros hét napig lesz vesztegzár alatt. Az egészségügyi szakértők megpróbálják megtalálni a fertőzés forrását. Az emberek ismét sorban állnak a szupermarketek előtt és zuhant az új-zélandi dollár értéke is.

Régóta tartó éhségsztrájkja miatt beteg az a kínai állampolgárságú újságíró, akit négy év börtönre ítéltek, miután beszámolt a Covid–19-világjárvány korai szakaszáról Vuhan városában – mondta egy ügyvéd, aki beszélt a nő családjával. Az újságírót azért tartják rácsok mögött, mert több tucat rövid, nem épp jó minőségű mobiltelefonos videót töltött fel a YouTube-ra, amelyek elhagyatott utcákat és a lezárás alatti élet más jeleit mutatják.

Ha legfontosabb cikkeinkről hamarabb szeretne értesülni, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Hetekig tarthat a vizsgálat

Eltart még egy darabig, amíg a szakértők és a hatóságok megállapítják, mi okozhatta a nyolc emberéletet követelő busztragédiát az M7-esen a múlt hétvégén. A közlekedésbiztonsági szakértőt a buszvezetők és általában a hosszú útra induló sofőrök terheléséről kérdeztük.

Budapest az országos ingatlanpiac laboratóriuma, ami ott történik, hamarosan begyűrűzik vidékre is. A fővárosban már nem lehet bármilyen áron lakást eladni. Nőtt a vevők alkupozíciója, de az internetes hirdetések adatai alapján az eladók 80 százaléka magától csökkentette az árat, miután nem jöttek a vevők, derül ki elemzésünkből.

A hatodik legnagyobb növekedést érte el negyedéves alapon az Európai Unióban a magyar gazdaság. Nagyobb lesz az éves bővülés üteme a kormány korábbi becslésénél is, így nagy eséllyel visszakapják a gyermeket nevelők az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. A nagy növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések miatt beszakadt a gazdaság, így a viszonyítási alap is alacsony volt.

„Olyan oktatás kell, amely nem ártalomként éri a gyermeket”

Még tartanak a jelentkezések, de úgy tűnik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem száznál is több hallgatója folytatja tanulmányait szeptembertől a FreeSzfe Egyesület közreműködésével. Ennek jogi hátterét úgy teremtették meg, hogy hasonló képzést folytató, akkreditált európai egyetemekkel állapodtak meg a diákok átvételéről. Mint cikkünkből kiderül, már túl vannak az első szakdolgozatvédésen is.

Halállal végződött egy főiskolai beavatás Belgiumban: az előkelő belga diákok megkínozták egy fekete társukat. Nagy mennyiségű alkoholt és halolajat itattak vele, és órákon keresztül kényszerítették arra, hogy fagyoskodjon. Másfél év kellett ahhoz, hogy a hatóságok is bűncselekménynek, emberölésnek gondolják a történteket.

Tér-idő

Történelemoktatással foglalkozó állami bizottság létrehozását rendelte el az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a testület élére az ellentmondásos megítélésű korábbi kulturális minisztert, Vlagyimir Megyinszkijt állítja, és a belügyminisztérium mellett olyan ügynökségek képviselői is helyet kapnának benne, mint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Sok történész attól tart, hogy az új testülettel a rövidlátó ideológia átalakítja a történelemoktatást.

Furcsa időviharba került a Magyar Nemzet: olyan konferenciáról számolt be múlt időben, amelyet még sem rendeztek. Az azóta törölt weboldalon azt írták például, hogy a Soros György nevével fémjelezett, nyílt társadalom eszméjét képviselő előadók által tartott fórum célja az volt, hogy Budapestet visszahozzák a régió progresszív szellemi térképére. Hogy valóban erről lesz-e szó a rendezvényen, szeptember végén kiderül.

Újabb időutazás, ezúttal a múltba: harminc éve volt a szovjet puccskísérlet, amellyel a kommunista rendszert akarták bebetonozni, ehelyett a rendszer szétesését érték el. Ritkán látható archív felvételekkel készült videónk felidézi a napokat, amikor más irányt vehetett volna a történelem.

Még egy történelmi téma: múlt pénteken volt a hatvan éve, hogy felhúzták a berlini falat. Aznap az építkezés archív fotóit mutattuk meg, friss képgalériánkban pedig azt láthatják, mi maradt mára a hidegháború jelképéből.

Ha legfontosabb cikkeinkről hamarabb szeretne értesülni, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG