Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Brüsszelben álságosnak és orosz érdekeket kiszolgálónak tartják Orbán „békepártiságát”


Békemenet Budapesten 2024. június 1-jén
Békemenet Budapesten 2024. június 1-jén

Orbán Viktor háborúja és békéje Brüsszel szemszögéből nézve. Volt jegybankelnök: Nem szeretem, ha engem vagy a választót hülyének nézi a kormány. Elemző: A brit Konzervatív Párt most éli át azt, amit az MSZP 2010 előtt.

Orbán Viktor háborúja és békéje Brüsszel szemszögéből nézve

Ha már sokat nem tud tenni ellene, az Európai Unió megpróbálja izolálni és ignorálni a magyar kormány Brüsszelben álságosnak és orosz érdekeket kiszolgálónak tekintett békekampányát. A döntéshozatalban azonban egyre több feszültséget okoz a magyar különutasság.

Volt jegybankelnök: Nem szeretem, ha engem vagy a választót hülyének nézi a kormány

A költségvetés már összeomlott, de a választás után sem fogja erőteljesebb kiigazításra elszánni magát a kormány – véli Surányi György. Az MNB volt elnöke szerint gazdasági tanácsadói elhitetik Orbánnal, hogy léteznek csodák, pedig csodák nincsenek.

Elemző: A brit Konzervatív Párt most éli át azt, amit az MSZP 2010 előtt

Július 4-én parlamenti választásokat rendeznek az Egyesült Királyságban. A tizennégy éve kormányzó Konzervatívok hátránya húsz százalék körüli a Munkáspárttal szemben. A várakozások szerint csak a két nagy tömb közötti végső különbség a kérdés, az nem, hogy ismét baloldali miniszterelnöke lesz a Downing Streetnek.

A Fidesz visszatett egy demokratikus díszletet: listavezetői vita az állami tévében – heti kampány-összefoglaló

A Fidesz érdekeinek megfelelően tizennyolc éve nem volt választási vita a „köztévén” (amely mostanra inkább állami, sőt igazából párttévé). Az MTVA Magyar Péter kezdeményezésére most rendezett egyet az EP-választáson induló tizenegy párt listavezetőinek. A kormánypárt Békemenetben – mert az is volt a héten – erősebb, mint a vitában.

Hahner Péter: A történésznek újra és újra ki kell gyomlálnia a tévhiteket

Az emberiség története során nagyon sokáig az egyes államok, társadalmak belső rendje, békéje volt a legfontosabb érték, és ha erővel akarták megdönteni, azt elítélendőnek, polgárháborúnak tartották. Kezdetben még Kossuth Lajosék sem tartották forradalomnak saját küzdelmüket a Habsburg-ház ellen. Hogyan jött létre ez a változás, és mi az eredménye? Többek között erről beszélgettünk Hahner Péterrel, a Pécsi Tudományegyetem volt docensével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Rubicon Intézetének vezetőjével.

Szőke Judit: Felesleges emberi jogokkal gyötörni az embereket, ha nincs mit enniük

A legszegényebb falvakban mindenki úgy fog szavazni, ahogyan a helyi polgármester elvárja – mondja Szőke Judit, az Új Start Alapítvány igazgatója, aki évtizedek óta foglalkozik a romák felzárkóztatásával.

Washington után Berlin is engedélyezi Ukrajnának az oroszországi célpontok támadását a leszállított fegyverekkel

Németország csatlakozott az Egyesült Államokhoz, és felhatalmazta Ukrajnát arra, hogy bevesse orosz földön bizonyos célpontok ellen az általa szállított nagy hatótávolságú fegyvereket. A jelentős politikai változás előzménye a megfogyatkozott ukrán hadsereg területvesztése a háborúban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy Oroszország eszkalációval fenyegetőzik az imént említett amerikai döntést követően.

Elítélték Donald Trumpot üzleti nyilvántartásainak meghamisítása ügyében

Az esküdtszék egyhangúlag bűnösnek találta Donald Trumpot mind a 34, ellene felhozott vádpontban, amelyek szerint a volt amerikai elnök meghamisította az üzleti nyilvántartásait annak érdekében, hogy illegálisan befolyásolja az egyébként megnyert, 2016-os választást. Ítélethirdetés július 11-én várható, a legsúlyosabb büntetés az ügyben négy év börtön lehet.

Amit még tudni érdemes

Rogán Antal a londoni hétvégéről: A bevallott jövedelmem nem kevés, a miniszterelnöktől engedélyt kértem az útra (444)

A szombat éjszakát Londonban töltötte Rogán Antal a családjával. Azt mondja, hogy a Békemenet után érkezett a brit fővárosba, ahol részt vett a BL-döntőn, majd a Mandarin Oriental Hyde Park Hotel elnöki lakosztályában aludt, ami listaáron nyolcezer font (3,5 millió forint) körül bérelhető ki.

A magyar kormánnyal ellentétben sok más ország a nyilvánosságot választotta orosz hekkertámadások után (Telex)

Önmagában a behatolási kísérletek vagy az adatszerzések részleges sikerei sem példa nélküliek, az már inkább, hogy az erről szóló információkat a magyar kormány tagadta, a veszélyre figyelmet felhívókat lekezelte, miközben a hekkerakciók sokszor zavartalanul folytatódtak.

EU-pénzek, migráció, háborús szankciók – mit kezdene Magyar Péter pártja Brüsszelben? (HVG)

A lap egy héttel a választások előtt az elérhető információk alapján utánajárt, mi várható Brüsszelben attól a párttól, amely a legújabb közvélemény-kutatások szerint több képviselőt küldhet az EP-be, mint a többi ellenzéki párt együttesen.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG