Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hetek, hónapok vagy évek: én mikor kapom meg az oltást?


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Fájdalmas lesz, ha kipattan az információs buborékunk, orbáni történelemértelmezés, a kilométeróra hátra és előretekerése új vizsgatárgy a gépjárművek műszaki ellenőrzése során,mi lehet az oltásellenesek valódi motivációja. Az elmúlt héten megjelent legjobb cikkeinkből válogatunk.

Ausztrália olyan szabályozást tervez, ami szerint kompenzálni kellene az ausztrál médiavállalkozásokat, ha egy másik cég a keresőjében közzé akarja tenni a nagy költséggel előállított termékeiket, azaz az oldalak tartalomrészleteit. Itt elsősorban a Google és a Facebook működéséről van szó, és a két médiaóriás ausztráliai küzdelme gyorsan megváltoztathatja mindannyiunk hétköznapjait. Ezért is néztük meg, mi történne, ha a Facebook letiltaná a magyar híroldalakat?

Szélsőjobb és civil-ellenesség

Átfogó jelentést készített az európai szélsőjobboldalról három európai antifasiszta szervezet. A felmérés eredménye szerint Magyarországon a Fidesz a legnagyobb szélsőjobboldali erő, a kormány a koronavírust is arra használta fel, hogy kiterjessze hatalmát. A magyar társadalom különösen kirekesztő, ráadásul a magyar fiatalok sokkal előítéletesebbek, mint bármely más ország fiataljai.

Európai szuverenista kiáltványként is felfogható történelem-értelmezést jelentetett meg Orbán Viktor kormányfő a szerdai krakkói V4-csúcstalálkozó köszöntésére a Magyar Nemzetben. A nagyívű dolgozat kijelöli a szövetség feladatait a migráns/transzszexuális – keresztyén tengelyen, és karnyújtás a Macron francia elnökkel bimbódzó szövetség felé. Kétrészes cikkünkben a miniszterelnök és a Fidesz történelmi mítoszteremtő (verbális, anyagi és intézmény gründoló) erőfeszítéseit vesszük sorra.

A magyar kormánynak két hónapja van a külföldről támogatott civil szervezetekre (NGO) vonatkozó, jogellenesnek ítélt törvény módosítására, máskülönben pénzbüntetéssel kell számolnia – közölte az Európai Bizottság hivatalos felszólító levélben. A jogszabályról kimondott ítélet szerint a 2017-ben elfogadott törvény diszkriminatív és indokolatlan módon korlátozza az alapvető jogokat, egyebek mellett a személyes adatok védelme és az egyesülés szabadsága kapcsán.

Hatalommal való visszaélés és dimenzióugrás a műszaki vizsgán

Elzáratta a vizet télen az újszentiváni polgármester egy négygyermekes családnál. Az önkormányzati lakást bérlő, egyedülálló asszonynak nem volt tartozása a szolgáltató felé, a polgármester büntette így a családot, amiért korábban néha elmaradtak a fizetéssel. Az elöljárónak számos levelet küldtünk már különböző ügyei miatt, eddig azonban egyetlenegy megkeresésünkre sem reagált. Viszonyunkban most megtört a jég, ebben a témában mélyre merítő választ küldött, ezt is teljes terjedelmében közöljük. Cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt, ismét van víz a lakásban.

Fizette a lakbért, de szerződése sem volt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

„Nem tudjuk levizsgáztatni az autóját, mert nem stimmel a kilométeróra állása” – Péter (nevét megváltoztattuk) nem hitt a fülének, aki 2018-ban vásárolt egy akkor már 14 éves személygépkocsit. Az autót friss műszakival vette meg, de csak később derült ki, hogy az előző tulajdonos visszatekerte a kilométerórát. Az ilyen esetben egy 2018-as szabálynak kellene rendet vágnia, de a homályos fogalmazás miatt ahány vizsgaállomás, annyi szokás. Van, akit arra kényszerítettek, hogy tekerje előre az órát.

Mikor kapom meg az oltást? – megmondja a kalkulátor

Oltási kalkulátort készített Pál Tibor, a Veronai Egyetem doktorandusza a megismerhető magyar adatok alapján. A program azt mutatja, meg, hogy a jelenlegi hazai oltási sebesség és kormányzati preferencialista mellett nagyjából ki mikor kerülhet sorra. Az így kapott időpont hitelessége erősen kétséges, hiszen egy matematikai modellt alkalmaz, viszont abban sok a gyakran változó elem. Ezekre is rákérdeztünk a kalkulátor egyik alkotójánál.

Az oltásellenesség korábban is létezett, de a koronavírus vakcinák kapcsán sokkal több a kétkedő hang, mint eddig bármikor. A jelenség hátteréről Síklaki István klinikai pszichológust, szociálpszichológust kérdeztük. A beszélgetésben elhangzott, hogy szinte minden társadalomban megvolt az a fajta bizalmatlanság, amely a vakcinákkal szembeni kételkedés alapja. Leküzdéséről pedig álljon itt egy idézet a szakembertől: „a társadalom nincs rá felkészülve, hogy több százezres nagyságrendben pszichoterápiában részesítse az embereket”.

Infografikánkból megtudhatja, ki fizeti a védőoltások kifejlesztését. Videónkban pedig azt mutatjuk be, hogyan zajlik a fővárosi gyorstesztelés, és mi az első reakció, ha valakiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött.

Miért ajánlgat Oroszország milliószámra külföldre az oltóanyagot, amikor a saját polgárainak oltásával nem halad? Egyebek között erre a kérdésre is választ vár az Európai Bizottság, amelynek elnöke kétségeket fogalmazott meg a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban. Az orosz és a kínai vakcinát Európában nem gyártják, de több európai országban is oltanak vagy oltani készülnek velük, így ez Magyarországon és a nem EU-tag Szerbiában is. Az Európai Unió egész területén mintegy 33 millió adag nyugati vakcinát juttatott el eddig az emberekhez.

Életjáradékot követelnek az elhunyt orvosok családtagjainak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:55 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG