Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mire figyeljen, aki Horvátországba indul nyaralni?


Napozó emberek Rijeka mellett
Napozó emberek Rijeka mellett

Soha ennyi probléma nem volt még a horvátországi szállásokkal, rengetegen panaszkodnak utolsó pillanatos lemondásokra, egyéb nehézségekre. A héten utánajártunk annak, mi lehet ennek az oka. A hét legérdekesebb cikkeit gyűjtöttük csokorba.

“Aznap derült ki, a helyszínen, két kisgyerekkel. Előre ki volt fizetve az egész, és egyeztettünk előtte pár nappal, hogy várnak minket.” Soha korábban ennyi bejegyzés nem szólt hoppon maradt utasokról, akik az utolsó pillanatban, útközben vagy a helyszínre érve tudták meg, hogy horvátországi foglalásukat törölték, szállásukat másnak adták ki, hiába adtak kauciót vagy fizették ki a teljes árat. A Facebookon gyűjtik a horvátországi szállásadók feketelistáját. Mit tehetnek azok, akik így jártak? A történeteket és a választ is megismerheti cikkünkből.

Aktív életet folytató boldog nyugdíjasok, pezsgő falusi élet, a nyári szünetben gyerektáborok és színházi fesztiválok, templomi koncertek érik egymást. A megyei lapokból elénk táruló kép szerint a kormány és Magyarország jól teljesít, bár az ellenzék, az EU, a migránsok és az LMBT-aktivisták még mindig veszélyt jelentenek a fejlődésre. Négy megyei lapot (Délmagyarország, Új Dunántúli Napló, Hajdú-bihari Napló, Tolnai Népújság) olvastunk egy héten át, hogy megtudjuk, mi jut el a nagyvilágból azokhoz, akik elsődlegesen innen szeretnének tájékozódni. Hogy mire jutottunk, olvassa el cikkünkben!

Áremelkedés – ami hivatalos és amit érzünk

Nem mindennap veszünk új autót vagy szenet, fizetünk be nyaralásra, viszont napi szinten vásárolunk élelmiszert, dohányterméket, váltjuk ki a gyógyszert, tankolunk az autóba. „Ezeknek a termékeknek az ára sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint a KSH által figyelt áruk és szolgáltatások összértéke, vagyis a hivatalos árindex” – mondta Virovácz Péter elemző a Szabad Európának, amikor utánajártunk, voltaképpen mennyi is lehet a drágulás.

Ha valakinél nem működött megfelelően az első két oltás, annak lehet, hogy elég a harmadik, de ha nullaközeli immunválaszt adott a szervezete az első kettőre, könnyen lehet, hogy két újabbat kell kapnia – mondta a Szabad Európának Falus András immunológus. „Minél idősebb valaki, annál feledékenyebb az immunrendszer. Például egy ötvenéves, egészséges embernél érdemes antitestszintet mérni. Ha van is antitestje, de nem túl sok, akkor megfontolandó egy újabb oltás” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Klímaváltozás: az utolsó pillanatban vagyunk az ENSZ szerint

Ha nem jön nagyon gyorsan óriási csökkenés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, olyan határértékeket fogunk pár évtizeden belül átlépni, ahonnét nem lesz visszaút – állította az ENSZ héten megjelent, átfogó jelentése az éghajlatváltozásról. Az ember okozta beavatkozás a bolygó minden egyes területét érinti, és több ezer vagy akár százezer éve példátlan változásokat hozott. Például legalább kétezer éve nem volt ilyen forró a klíma a Földön, mint mostanában, és kétmillió éve nem voltak ennyire savasak az óceánok. Összeállításunkból további részletek is kiderülnek.

Az elmúlt pár évben a klímaváltozás miatt földindulásszerű változások történnek a bolygón. A magyar kormány viszont elutasítja az Európai Bizottság nyáron elfogadott javaslatát, ami szigorítana a 2030-as uniós üvegházgáz-kibocsátás 2030-ra belőtt szintjén. Perelhető-e a kormány azért, mert nem tartja prioritásnak a klímaváltozás elleni küzdelmet? Külföldi példa már van rá, mi pedig utánajártunk, mi a helyzet Magyarországon.

Belarusz évforduló

Orbán Viktor kormányfő kérésére Magyarország kitüntette Azerbajdzsán magyarországi nagykövetét. Ez még önmagában nem olyan nagy hír, ám Vilayat Guliyev 2010 óta vezeti Azerbajdzsán magyarországi követségét, leghíresebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye Ramil Szafarov azeri katonatiszt, a “baltás gyilkos” néven elhíresült bűnöző hazavitele volt 2012-ben. Vilayat Guliyev egyébként épp távozóban van, júliusban dőlt el a visszahívása.

Tavaly augusztus 9-én Belaruszban tüntetések törtek ki a milliók és nemzetközi szervezetek szerint manipulált elnökválasztások után, amelyek meghosszabbították a tekintélyelvű Aljakszandr Lukasenka több évtizedes uralmát. Az azóta eltelt időszak mélypontjait és hullámhegyeit összegeztük cikkünkben.

Megszavazta a lengyel alsóház a független médiát ellehetetlenítő törvényt, ami például véget vethet az egyik legnagyobb független média, az amerikai hátterű TVN24 hírcsatorna lengyelországi működésének. Lengyelország több nagyvárosában tüntettek a médiaszabadság védelmében, az Egyesült Államok pedig elítélte a döntést.

Tizenegy év börtönre ítélték Kínában kémkedésért a kanadai Michael Spavort. Az ő és a kanadai-magyar diplomata Michael Kovrig ügyét hazájukban összefüggésbe hozzák azzal, hogy Kanadában éppen most döntenek a Huawei pénzügyi igazgatójának kiadatásáról. Michael Spavor fordulatos élete során koktélozgattott az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun magánjachtján és fontos szerepe volt az egykori NBA-sztár, Dennis Rodman phenjani látogatásainak megszervezésében. Cikkünkből még ennél is több érdekesség derül ki.

XS
SM
MD
LG