Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: minek a vakcina, ha az oltottak is terjeszthetik a vírust?


A Covid–19 jóval fertőzőképesebb, „halálosabb az influenzánál, és semmiféle védelmünk nincs ellene, mivel új vírus” - hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus, aki sok , a Covid-járvánnyal és az oltásokkal felmerülő kérdésekre adott választ.

Napról napra nő a Covid-fertőzöttek száma Magyarországon, a szerda reggeli 194-hez képest csütörtök reggelre 262 új fertőzöttet jelentett a hivatalos állami oldal. Egy ember veszítette életét a járvány miatt, 138 beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Megbetegíthet a vírus az oltás után? Mi értelme akkor a vakcinának? Mi a helyzet a vérrögképződéssel? Miért más a helyzet most, mint az influenza idején? Ezekre a kérdésekre is válaszolt oldalán Kemenesi Gábor virológus, aki az oltásra buzdít a közelgő negyedik járványhullám előtt. Mégpedig azért, mert akiket beoltottak, kisebb eséllyel fertőződnek meg és adják tovább a vírust, mint az oltatlanok, és a vakcinák a súlyos megbetegedés és halálos kimenetel esélyét hivatottak csökkenteni. További kérdésekért és válaszokért olvassa el cikkünket!

Bár kezdetben számos kritika érte az Európai Uniót az elhúzódó engedélyezések és kiszállítások miatt, több európai országban már gyorsabb az oltási ütem, mint Amerikában vagy Nagy-Britanniában. Mi állhat a háttérben? Kiderül videónkból.

Miért gyorsabb az oltási ütem Európában, mint Amerikában?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:11 0:00

Újabb forduló a Budapest-kormány csörtében

18–13 arányban megszavazta a főváros vezetése, hogy ha a kínai magánegyetem, a Fudan kapja meg a Diákváros tervezett területeinek jó részét, a főváros nem járul hozzá a budapesti atlétikai világbajnoksághoz. Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott, semmilyen módon „nem fognak asszisztálni ahhoz”, hogy a kormány ellehetetlenítse a Diákváros-beruházást a Fudannak szánt területekkel.

„Mindenki keresi a mentséget, én is keresem” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Pálinkás József miniszterelnök-jelölt. A konzervatív értelmiségi saját és hasonló világképű társai dilemmáiról, felelősségéről, a Fideszben és a Nemzeti Együttműködés Rendszerében betöltött szerepéről is beszélt. Ajánlom figyelmébe a teljes beszélgetést!

Az Európai Unió törvényszéke szerint az OLAF-nak ki kell adnia a Tiborcz István volt cégével, az Eliosszal kapcsolatos vizsgálati anyagokat. Az uniós intézmény 35 pályázatot vizsgált, ezek mintegy felénél talált is szabálytalanságot. Szerintük 17 pályázatnál szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A világ egyre inkább szól az olyan készségekről, amelyeknek sokkal inkább a világ megismeréséhez van közük, mint a felvételi tárgyakhoz – mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája sajtófőnöke, Budai Marcell, amikor a diákszervezet véleményét kérdeztük arról, hogy a jövőben a felsőoktatási felvételi eljárásban pluszpontot kap az a fiatal, aki fél vagy egy évet szolgál a honvédségnél.

Hol vannak most az afgán menekültek?

Tálib fegyveresek bekerítették Afganisztán utolsó olyan tartományát is, amelyet még nem sikerült uralmuk alá hajtaniuk. Amir Han Mutaki tálib vezető Pandzsír lakosainak küldött üzenetében fegyverletételre szólította fel az ellenállókat, megállapodást sürgetve a helyzet békés rendezéséről.

Hol vannak most azok, akik elmenekültek Afganisztánból? Több ezer afgán menekültet szállásoltak el amerikai katonai bázisokon, Vöröskereszt-táborokban és más ideiglenes menekültközpontokban Európa-szerte. Vannak, akik Amerikába indulnának tovább, másokra két hét karantén vár a koronavírus miatt. Ajánlom figyelmébe a menekültekről készített képgalériánkat.

Az ukrán elnök szerint már nem elegendők a szavak

Hamarosan katonai eszközök tömegével fogja megsegíteni Oroszország Belaruszt - közölte az utóbbit vezető Aljakszandr Lukasenka, aki szerint repülőgépek és helikopterek tucatjai, illetve rég várt légvédelmi fegyverek, „talán” SZ–400-as ütegek fognak érkezni a „közeljövőben” Oroszországból. A részletekért olvassa el cikkünket!

Az ukrán elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy csatlakozzon közvetlenül a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó béketárgyalásokhoz. Volodimir Zelenszkij erről Joe Biden amerikai elnökkel esedékes washingtoni találkozója előtt beszélt, hangsúlyozva, a több mint hét éve tartó polgárháború lezárása érdekében országának a Nyugat részéről „nem pusztán szavakra” van szüksége, hanem tettekre is.

Végül arról, hogy a vadon élő fafajok egyharmadát fenyegeti kihalás, márpedig ez az ökoszisztéma összeomlásához vezethet egy friss nemzetközi tanulmány szerint. Ha kíváncsi a fő veszélyforrásokra is (és ezek között a klímaváltozás nincs az élvonalban) nézze meg infografikánkat!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG