Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hogy lehet és érdemes-e ötödik oltást kapni?


A legfontosabb cikkeink kedd reggel: van, aki már az ötödik oltásnál tart, mi változott a magyar jogállamiságban 2018 óta, inkább villamos vagy vonat a tram-train?

Sokaknak okoz komoly gondot, hogy a magyar állam olyan vakcinát ajánlott számukra, amely nem hatékony, így gyakorlatilag védtelenek az újabb hullámban. Ez a probléma szinte kizárólag a kínai vakcinával oltottakat érinti, közülük is messze inkább az időseket. A szabályozás sajátosságai miatt azonban egyes esetekben nekik egy harmadik oltás sem elég, így fordulhatnak elő négyszer oltott magyarok. De hogy lehet és érdemes-e ötödik oltást kapni?

Csaknem 160-nal csökkent hétfőre a lélegeztetett betegek száma a hivatalos adatokban. Kiderült, hogy nem csodás felépülésről vagy elírásról van szó, hanem egy új adatkérési eljárásról. Az új számítási mód szerint a kórházak már nem jelenthetik lélegeztetettnek azokat a betegeket, akik nem-invazívan (tehát például arcmaszkkal vagy egyéb módon, de géppel) kell a légzésben segíteni. További részletek cikkünkben.

Egyetlen nap alatt 195 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal itthon. Hétfő óta 6390 új fertőzöttet igazoltak, 7596 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 513-an vannak (ezek szerint invazív módon, azaz intubálva) lélegeztetőgépen. A Honvédelmi Minisztérium szerint a honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Infografikán mutatjuk be a koronavírus új variánsát, az omikront, és cikkben foglaltuk össze, milyen intézkedéseket hoztak az országok a terjedésének fékezésére.

Lekerültünk a listáról

Az EP nemrég Magyarországon járó tényfeltáró delegációja komoly aggodalmakról számolt be a jogállam működése kapcsán. Igaz, arról is, hogy személyükben kezdte el őket támadni a magyar média, vagy hogy az igazságügy-miniszter szerint a Pegasus-botránynak nincs köze semmilyen uniós törvényhez. A delegáció az utóbbi hasonló jelentés elkészítése, 2018 óta történt változásokat kereste. Hogy mit találtak, ebben az írásban foglaltuk össze.

A Pegasus-botrány miatt szűkítették azon országok jegyzékét, ahová kiberbiztonsági eszközöket értékesíthetnek izraeli cégek: 102 ország helyett már csak 37 szerepel a listán. Lemaradtak azok az országok maradtak le, ahol felmerült, hogy nem bűnüldözésre használták a kémprogramot, így például Magyarország, Mexikó, Marokkó, Szaúd-Arábia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek is.

Feszültségek

Amikor Oroszország tavaly tavasszal több ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ mentén, olyan hírek és pletykák keringtek, hogy a Kreml újabb nagy offenzívát indíthat hét évvel azután, hogy elfoglalta a Krímet és a mai napig tartó szeparatista háborút szított a Donbász régióban. Mekkora a realitása ezeknek a félelmeknek?

Folytatódott Miheil Szaakasvili bebörtönzött egykori georgiai elnök tárgyalása Tbilisziben, miközben támogatói a bíróság épülete előtt csaptak össze a rendőrökkel. A Szabad Európa helyi tudósítója arról számolt be, hogy Szaakasvilit a Goriban található katonai kórházból négy harci jármű és egy helikopter kísért a fővárosba. Az exelnök a tárgyalás előtt kijelentette, hogy nem ismeri el legitimnek sem az ügyészi hivatalt, sem az ország igazságügyi rendszerét.

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmébe, amely segíthet eldönteni, hogy inkább vonat vagy villamos a most felavatott tram-train.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG