Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Lengyelországgal szemben már bekeményített az EU


Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, 2021. október 25.
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, 2021. október 25.

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: hónapok óta nincs mammográfiás szűrés a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban, ha a kormány nem szigorít a járvány miatt, megteszik a kórházak, durvább betegségek terjednek az óvodások között a maszkhasználat miatt.

„Nem tudok időpontot adni, még mindig rossz a gép. Július közepe óta. Az alkatrész állítólag úton van” – mondták az Uzsoki Utcai Kórházban cikkünk írásának napján. Ha kitartó a páciens és a háziorvosa, megtalálják a megoldást. Ha nem, tovább várnak. Magyarországon a nőknél az emlőrák áll az első helyen a daganatos megbetegedések között.

Kellemetlen Covid-utóhatások

Újabb 45 ember vesztette életét itthon a járványban egy nap alatt az állami honlap szerint. 4039 új fertőzöttet is regisztrált az állami egészségügy. 1970 fertőzöttet kezelnek a magyar kórházakban kórházban, közülük 204 beteg szorul jelenleg lélegeztetőgépre. A kormány nem akar újabb járványügyi korlátozásokat, úgyhogy a kórházak elkezdték bevezetni ezeket maguktól.

Tömve vannak a gyermekorvosi rendelők, mert a bölcsődei és óvodai beszoktatáskor elkapott betegségek hosszabb, esetenként súlyosabb lefolyásúak. A járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze volt a maszkhasználat és a találkozások számának csökkenése, emiatt a két-három éves korosztály nem esett át az életkorának megfelelő apróbb megbetegedéseken a közösségbe kerülést megelőzően.

Fűtés nélkül fagypont közelébe esett a hőmérséklet a kórtermekben, miután az E.on gázszolgáltató a hatalmas adósságok miatt leállította a temesvári hőközpont, a Colterm gázellátását. De nemcsak a hat, koronavírusos beteggel zsúfolásig megtelt kórházban okozott ez gondot, több mint ötvenezer család fagyoskodik éjszaka a távfűtés nélkül maradt otthonokban. Helyszíni riportunkból kiderül, hogy a fűtésre használt elektromos takarók és légkondik újabb veszéllyel fenyegetnek.

Élharcosok

A totalitarizmus elleni küzdelem élharcosának nevezte Magyarországot a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője. Marine Le Pen a Demokratának adott interjút budapesti látogatása alkalmából, és arról beszélt, hogy Budapest és Varsó vezetői egyfajta jégtörő szerepet játszanak, amikor az Európai Bizottság velük szemben igyekszik eltiporni a nemzetek szuverenitását vagy elvonni a népek szabadságjogait.

Napi egymillió eurós pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra szerdán az Európai Bíróság mindaddig, amíg a korábbi ítéletnek megfelelően a hatóságok nem függesztik fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. A most bejelentett intézkedést azzal indokolták, hogy megelőzzék a károkozást az Európai Unió jogrendjében, illetve azokban az értékekben, amelyeken a közösség alapul.

Gondok az ellátásban

Korlátozza a dízelmotoros járművekhez szükséges, hiánycikknek számító AdBlue-adalékanyag értékesítését a Mol az utóbbi napokban tapasztalt tömeges felvásárlási hullám miatt. A vállalat tájékoztatása szerint az ellátásbiztonság érdekében egy tranzakción belül mostantól egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolásnál pedig legfeljebb ötven liter lesz az alkalmanként kiadható mennyiség.

A gázpiacon kialakult helyzetet elemzi brüsszeli tudósítónk is, aki szerint miközben Moszkva egyelőre vasmarokkal szorítja Európa torkát, ha túljátssza magát, a megújuló energiaforrások, az atomenergia és az LNG felé taszíthatja ügyfeleit – éppen oda, amit stratégiailag el akar kerülni.

Még egy gazdasági hír: a hazai informatikai közbeszerzések egyik legnagyobb nyertese, a 4iG megvásárolja a montenegrói Telenor százszázalékos részvénycsomagját. A podgoricai székhelyű távközlési cég 2020-ban 43 millió eurós (15 milliárd forintos) árbevételt jelentett be. Az ügylet lehetőségéről már korábban is írtunk, most be is jelentették a megállapodást.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG