Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: magyar vakcinával pótoljuk a visszautasított EU beszerzést?


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: kedélyjavítás és „pénzmosás” jellemzi a NER jogalkotását, nemzetközi szakértők vizsgálatát követeli az USA a kínai Vuhanban, csak az ég tisztult ki Belarusz fölött.

A hatalom korlátainak leépítése és a társadalom feletti ellenőrzés erősítése, Jakab András alkotmányjogász szerint ez jellemzi az elmúlt 10 év jogalkotását. A NER működését bemutató podcast-sorozatunk legutóbbi epizódjában arról is szó volt még, hogy a törvénykezést külső hatások is befolyásolják: gazdasági szereplők, a folyamatos közvélemény-kutatások és a közhangulat, ami „kedélyjavító” szimbolikus jogalkotási látszatmegoldásokat szül, miközben segíti a közpénz magánpénzzé alakítását. Weboldalunkon már olvashatják a beszélgetés leírt változatát.

„Demokrácia és jogállam csak együtt tud működni”: Jakab András a NER jogrendjéről - Élet a NER-ben 6. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:41:33 0:00

Magyar vakcinával pótoljuk a visszautasított EU beszerzést?

Magyarország kimarad az Európai Unió következő vakcinabeszerzéséből – erősítette meg Orbán Viktor a minap a Kossuth Rádióban, egyebek között azzal érvelve, hogy Magyarország elegendő vakcinát szerzett be, és 2022 végén elindulhat Debrecenben az addigra felépülő vakcinagyárban a magyar fejlesztésű oltóanyag gyártása. Úgyhogy összeszedtük, mit tudunk eddig a hazai vakcináról? Közben úgy döntöttek, a járvány visszahúzódása miatt ritkítja a magyar lakosság hivatalos tájékoztatását szolgáló eddigi napi tájékoztatóit az Operatív Törzs, így például következő médiamegjelenésük ebben a formában pénteken lesz.

Tovább csökken a kórházi ápolásra szorulók száma, ahogy a lélegeztetőgépen lévőké is. A járvány 41 újabb áldozatát jelentette az állami tájékoztatás. Így a koronavírus-járvány közvetlen áldozatainak száma 29 622 főnél jár Magyarországon. 1 373 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük 148 beteg szorul lélegeztetőgép segítségére. Mindkét adat további csökkenést jelent az előző napokhoz képest. Kicsit kevesebb, 14 ezer újabb beoltottról számoltak be szerdára. A megelőző napokban ismét feltűnően lelassult az emberek beoltása, pünkösdhétfőn például nagyjából háromezer ember oltását sikerült megszervezni.

A járvánnyal összefüggő hír az is, hogy Washington tisztán szeretné látni, hogyan indult útjára a koronavírus-járvány, ezért nemzetközi szakértők vizsgálatára követelt lehetőséget. Csehországban pedig a negyedik egészségügyi miniszter mondott le a járvány kezdete óta. A vitatott adóügyekbe bonyolódott kormánytag utóda az egyik elődje lehet.

Belarusz fölött az ég

Egyre több légitársaság dönt úgy, hogy inkább elkerülik Belarusz légterét, miután az ország egy olyan utasszállító repülőgépet kényszerített Minszkben leszállásra, amelynek egyik utasa egy ellenzéki belarusz újságíró volt. Az Air France, a Finnair és a Singapore Airlines mind május 25-én jelentették be, hogy felfüggesztik a Belarusz feletti repülést. Egy nappal korábban az Európai Unió vezetői is erre szólították fel a tagországok légitársaságait.

Mit árulhat el az eltérített gép fekete doboza?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Június 16-án találkozik egymással az Egyesült Államok és Oroszország elnöke Genfben. Korábban már tárgyaltak egymással, de ez lesz az első találkozó Joe Biden hivatalba lépése óta. Az amerikai elnök márciusi kijelentése, hogy szerinte Putyin "gyilkos", olyan diplomáciai viszályt váltott ki, hogy Moszkva konzultációkra visszahívta washingtoni nagykövetét. Joe Biden először áprilisban javasolt csúcstalálkozót Putyinnak, amikor – elnökségének első három hónapjában már másodszor készült szankciókat bevezetni orosz tisztségviselők ellen.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG