Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „...már felvettem volna hitelt a műtétre”


Legfontosabb cikkeink péntek reggel: önkéntesek beszélik rá az embereket az oltásra a nyomortelepeken, nem lesz kötelező az oltás, de szigorít az állam, újabb magyar vétó az Unióban a keleti partnerek védelmében.

Az egészségügy átalakítása tovább rontotta az endometriózisban szenvedő nők kilátásait. Mint cikkünkből kiderül, eddig is beláthatatlan várólisták előzték meg a vizsgálatokat és műtéteket, most azonban már reménytelennek mondják a helyzetet az érintettek, azaz akár minden tizedik magyar nő. Az egyebek mellett elviselhetetlen menstruációs fájdalmakkal járó betegséget értő szakemberekből kevés volt, közülük is sokan inkább a magánszektort választották.

Folyamatosan csökken a kórházi kezelésre és a lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma. A napi halálozási adatok azonban kitartóan maradtak száz felett (106). Őket is beleszámolva az összes közvetlen áldozat száma már 28 403 főnél jár, amivel Magyarország lakosságarányosan magasan világelső. 3 855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 445-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahová még az M1 sem jut el

Önkéntesek jártak házról házra, hogy a szegénynegyedekben élők is oltáshoz juthassanak ott, ahol se víz, se áram, nemhogy internet nincs. Gagyinak tartják a kínai vakcinát, ezért ódzkodnak tőle a magyarországi romák – ez derült ki a most lezárult Oltass, hogy élhess kampányból. Az akció vezetői szerint a kormányzati kommunikáció másfél év alatt csődöt mondott a létminimum alatt élőknél.

Az oltás nem lesz kötelező, de szigorítják az eljárást. Azoknak, akik nem védettek, augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány előtt van egy előterjesztés, amely szerint a védettségi igazolás érvényét veszti annál, aki nem adatja be magának a második oltást. A jövő héten 130-140 ezer adag Pfizer- és 30-40 ezer Moderna-vakcina érkezése várható.

Nem megnyugtató, hogy a Seychelle-szigeteken a lakosság többségének második oltása után újabb járványhullám alakult ki. A területen az emberek 60 százaléka már megkapta mind a két oltását, túl korán nyitottak azonban, és most a felerősödő járvány miatt újra lezárások jönnek. Két hétre bezártak az iskolák, leállították a sporteseményeket, a vendéglátóhelyek korlátozottan lehetnek csak nyitva a Seychelle-szigeteken.

Újabb magyar vétó az Unióban

Megvétózta Magyarország, hogy az Európai Unió elítélje Kína hongkongi lépéseit. Az újabb magyar vétóról beszámoló tudósítások szerint a magyar kormány képviselői egyebek között azzal érveltek döntésük mellett, hogy az Európai Uniónak nem kell reagálnia minden egyes kínai fejleményre. Az osztrák ORF emlékeztet arra, hogy Magyarország nagy hasznot húz a kínai beruházásokból, ez lehet az elutasítás egyik oka.

Egy horvát bíróság úgy döntött, hogy örökbe fogadhatnak gyereket az egynemű párok is. A határozat egy olyan meleg pár ügyében született, amely már öt éve küzd a családi élet jogáért ‒ közölték jogászok és LMBT+ aktivisták. A kormány még nem kommentálta a döntést. Horvátország 2014-ben legalizálta az azonos neműek párkapcsolatát, az „​élettársi kapcsolatot”.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG