Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: megszületett az álhírek kistestvére az előválasztási kampányban


Képünk (megtévesztő) illusztráció
Képünk (megtévesztő) illusztráció

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: torzító ábrák az előválasztási kampányban, csalódás a pedagógusok sztrájktárgyalásán, a zárszámadás toplistáján az egyházak, a sport és a járvány.

Az ábrák tényszerűnek, objektívnek és logikusnak tűnnek, éppen ezért lehetnek különösen megtévesztők, ha rosszul használják őket. Torzított arányok, túlzó grafikonok: a félrevezető ábrák az álhírek kistestvérének növik ki magukat. Magyarországon is egyre gyakoribbak, sorozatunkban ezért sorra vesszük ezek típusait.

Ábrákkal is lehet hazudni
Ábrákkal is lehet hazudni

Gyorsan és eredménytelenül ért véget a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány megbízottjának első tárgyalása, számolt be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A kormány ugyanis elsőre Kisfaludy László helyettes államtitkárt küldte tárgyalni. Neki viszont nem volt szabályos felhatalmazása a tárgyalásokra, és egyébként sem dönthetett volna semmiről.

Egyházak és sport: kellett a pénz

Szerda óta 1.141 új fertőzöttet regisztráltak és 11 ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Száznál is többen vannak lélegeztetőgépen. Egyre több iskolában okoz gondot a járvány, bár az EMMI szerint ez teljes intézményeket nem, inkább egy-egy osztályt érint. Egy nap alatt háromezren kaptak védőoltást, a kétszer oltottak száma 5 millió 689 ezer.

Tavaly szinte végig járvány sújtotta az országot, a kulturális és szórakoztatóipari szereplőknek anyagilag jellemzően kiugróan rossz évük volt. De nem így az egyházaknak vagy a sportkluboknak – derül ki a zárszámadásból. Az egyházak a tervezett közpénzes támogatásuk háromszorosát kapták végül tavaly Magyarországon. Sportra kétszer annyi ment, taopénzek nélkül is több mint ötszázmilliárd forint. A járvány elleni védekezésre hivatalosan nagyjából ezer milliárd forint jutott.

A magyar szurkolók nekimentek pár tucat angol rendőrnek a válogatott londoni selejtezője elején. A FIFA vizsgálja az ügyet, újabb zárt kapus büntetés sincs kizárva a magyar válogatott számára. A magyarokat szeptemberben két zárt kapus meccsel büntette a nemzetközi szövetség az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt, de a büntetés felének végrehajtását felfüggesztette.

Íjas támadó gyilkolt Norvégiában

Egy 37 éves dán állampolgár a gyanúsított, öt embert ölt meg, kettőt megsebesített, amikor íjjal kezdett lövöldözni szerda este a norvégiai Kongsberg városában. A rendőrök szerint egyedül követte el a támadást, az indítékról egyelőre semmit sem tudni. Ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság az országban Anders Behring Breivik 2011-es támadása óta, a mostani gyilkosságokat az új miniszterelnök, Jonas Gahr Stoere hivatalba lépésének előestéjén követték el.

Az orosz elnök visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva politikai eszközként használná fel a földgáz európai exportját, és közölte, hogy készek fokozni a szállítást. Egyes elemzők és európai törvényhozók szerint ugyanakkor az orosz Gazprom mesterségesen hajtja fel a földgáz árát a kontinens egyik legfőbb ellátójaként azzal, hogy bár teljesíti kötelezettségeit a meglévő hosszú távú szerződései alapján, nem köt újabb szállítási megállapodásokat az ukrajnai tranzitútvonalon keresztül.

Ha van pár perce, nézze meg fotógalériánkat a marsi életre felkészítő táborról a Negev-sivatagban. Az izraeli Ramon kráterben szimulálják, milyen lehet az élet a Marson, legalábbis annak a hat önkéntes tudósnak, akik hajlandók részt venni az egy hónapig tartó küldetésben teljesen elszigetelve a külvilágtól, a családtól, barátoktól. De érdemes kattintgatni a Nobel-dijasokról készült interaktív infografikánkon is: tudja, ki volt az utolsó Nobel-díjas magyar, vagy hány nő volt az elismertek között?

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG