Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: milyen kilátásai vannak a kínai vakcinával oltott, ellenanyag nélküli embereknek


A Sinopharm vakcina fiolája
A Sinopharm vakcina fiolája

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: milyen kilátásai vannak a kínai vakcinával oltott, ellenanyag nélküli embereknek, mit jelent a tartózkodás egy szavazásnál az igazságügy-miniszter szerint, sajtódíjas lett a Szabad Európa két podcastja.

„Már a kerülőutat is feltérképeztem, jó magyar szokás szerint, hátha leesik a kamionról valahol egy Pfizer, de egyelőre nem látom a megoldást” – mondja elkeseredve Varjasi András, aki már 55 ezer forintot költött különféle tesztekre; egyik rosszabb eredményt mutatott, mint a másik. Egyike azoknak, akik Sinopharm oltást kaptak, de a második adag beadása után nyolc héttel semmilyen ellenanyagot nem találtak a szervezetében a vizsgálatok. Sorstársainak helyzetét és kilátásait részletes cikkben tárjuk fel.

"Nagyon várom a harmadik oltást" - antitest nélkül a vakcina után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:07 0:00

Az elmúlt 24 órában 26 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség, a fertőzöttek száma 269-el nőtt csütörtök óta. Az aktív fertőzöttek száma 64 648. Kórházban 702 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen. A magyar népesség 54 százaléka kapott már legalább egy oltást, 38 százaléka pedig a másodikat is.

Jogértelmezés itt és ott

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon fakadt ki, miután a magyar kormány elbukta a jogállamisági eljárás megindításával kapcsolatos perét az EU bíróságán. Szerinte az uniós bírák azt sem tudják felfogni, amit egy elsőéves joghallgató, illetve a tartózkodás „hallgatólagos egyet nem értést” jelent. Hiszen – mint írta – aki nem akar állást foglalni, az szavazás helyett megpróbál ott se lenni a szavazáskor, az a valódi tartózkodás.

A magyarok jelentős részének jövedelmére hatással volt a koronavírus-járvány, és sokan vannak azok is, akik tehetetlennek érzik magukat a mostani helyzetben, derült ki az Európai Unió közvélemény-kutató jelentéséből. Az Eurobarometer szerint a magyarok többsége szerint rossz irányba mennek az ország dolgai, az Európai Unióról viszont sokkal jobb véleménnyel vannak.

Harcban a korrupcióval

A héten végre megkezdte működését az Európai Ügyészség (EPPO). Bár az EU-bennfentesek himnuszokat zengtek a két évtizeden át épített szervezetről, amelynek feladata a gigantikus EU-költségvetéssel kapcsolatos pénzügyi csalások elleni harc, eléggé úgy tűnik, hogy a szervezet vezetője, a magyar exférjjel rendelkező Laura Codruța Kövesi hatalmas súlyokat vesz a vállára, értékeli a lehetőségeket brüsszeli tudósítónk.

Az említett európai szervezet mellett az Egyesült Államok is fellép a visszaélések ellen, legutóbbi intézkedésük magyar szemmel nézve is elgondolkodtató. Washington gazdasági szankciókkal sújtott három bolgár oligarchát és több tucat olyan vállalatot, amelyek az ő tulajdonukban vagy ellenőrzésük alatt állnak. A büntetőintézkedések kiváltó oka az érintettek jelentős szerepe a bulgáriai korrupcióban.

Végül egy szerkesztőségünket érintő örömhírről számolok be: a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj különdíját nyerte a Szabad Európa két podcastja is. Szelfi című sorozatunkban a Kocsis Krisztián agykutatóval és a Zsiga Melinda kick-box világbajnokkal rögzített beszélgetések kapták az elismerést. Mindkét podcast készítője főmunkatársunk, Báthory Róbert.

"Mindig mondom a fiúknak, hogy keményebben üssenek" - Szelfi Zsiga Melindával, magyar kick-box bajnokkal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:13 0:00
Közvetlen elérés

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG