Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mivel készül a kampányra Orbán parlamenti frakciója?


Az új parlament alakuló ülése 2014. május 6-án.
Az új parlament alakuló ülése 2014. május 6-án.

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: mikortól kell eltitkolni az iskolában Homéroszt vagy Harry Pottert, kiknek a visszatérése jelenti a legnagyobb fenyegetést Orbán Viktor szerint, mit tegyenek a kínai vakcinával oltott védettség nélküliek.

A napokban elfogadott LMBTQI-ellenes magyar törvény után több pedagógus és könyvtáros is bajban érezhette magát, hiszen törvény szerint a homoszexualitás létezéséről sem lehet ezután beszélni kiskorúaknak, így akár Homérosz művei vagy a Harry Potter könyvek is tiltólistára kerülhetnek. Mindez szándékosan zavaros és ellentmondásos a TASZ szerint, nem is kell feltétlenül betartani, és nem is feltétlenül lehetséges ez. Az Európai Bizottság is vizsgálatot ígért.

Európai és világszinten is kiemelkedően jónak nevezte a kormány válságkezelését a kormányfő. Orbán Viktor a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának évadzáró, zárt ülésén beszélt a járvány okozta krízisről. A kiszivárgott információk szerint szóba került a GDP-hez kötött családi szja-visszatérítés, a minimálbér emelése, a nyugdíjprémium, valamint a migránsok és a Gyurcsány visszatérésének veszélye.

„...intézzen magának Pfizert”

Duda Ernő szegedi professzor szerint lehet megbízhatóan mérni, van-e, és mekkora a védettség két oltás után. Duda Ernő azt mondja, az állam malmai lassan őrölnek, ezért jobb, ha azok, akik nem védettek, próbálnak maguknak intézni egy Pfizert. A virológus a debreceni oltóanyaggyárról is elmondta véleményét a Szabad Európának. Most úgy tűnik, egy másik keleti oltóanyag. Az orosz Szputnyik V európai engedélyeztetése akár az év végéig is csúszhat.

Harmadik napja emelkedő tendenciát mutat a 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma: kedden 57, szerdán 107, csütörtökön 113 új fertőzöttről számolt be a járvány miatt létrehozott hazai kormányzati portál. A halálos áldozatoké ugyanakkor csökken: kedden 29, szerdán 9, csütörtökön 4 halálos áldozatról számoltak be, velük az elhunytak száma 29 948 főre emelkedett.

Túl a csúcson

“Oroszország már nem képes diktálni, mi történjen a világban” – jelentette ki Joe Biden Genfben a közel négyórás amerikai-orosz csúcstalálkozót követően. Az amerikai elnök szerint Oroszország “kétségbeesve próbálja fenntartani” világhatalmi státuszát. Vlagyimir Putyin "meglehetősen konstruktívnak" nevezte a találkozót, közölve, mindkét fél kölcsönösen visszahelyezi nagyköveteit és szeretnék jobban megérteni egymást.

Oroszországgal foglalkoztak az EU vezetői is, szerintük újra kell gondolni az egyre agresszívebb Oroszországhoz fűződő uniós viszonyt. Egy kiszivárgott jelentésben az áll, hogy az országban mély, strukturális gondok vannak, a lakosság elkölthető jövedelme csökken, a gazdaságuk a leáldozóban lévő fosszilis energiahordozóktól függ, de ettől még nagy és veszélyes hatalomnak számítanak, és jelentős kereskedelmi partnernek, akikre különösen figyelni kell.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG