Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán drága ajándékai: szja-visszatérítés és vakcinaosztás


Az asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 30-án.
Az asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 30-án.

Ha nem változnak a vonatkozó jogszabályok, akkor kellemetlen meglepetés érheti a szülőknek ígért szja-visszatérítés kihasználóit. De visszaüthetnek a foci Eb idejére kapott lazítások, és ezt csak súlyosbíthatja az oltási „kedvtelenség”. Összefoglaló a héten megjelent legfontosabb cikkeinkből.

Nem adhatja vissza az állam jövő februárban a gyermeket nevelők idén befizetett személyi jövedelemadóját (szja), mert az nem adó, csak előleg. A jelenleg hatályos szabályok szerint májusban fizetünk szja-t, a havi fizetésből csak szja-előleget utal el munkáltatónk az államnak. A Szabad Európa által megkérdezett szakértő szerint a februárban kapott pénzt májusban, a választások után vissza kell adni. Ha érdekli, hogyan bogoztuk ki a szálakat, olvassa el cikkünket.

220 000 forint körüli összeget visz haza kedvezmények nélkül egy teljes állásban dolgozó magyar ember. A hivatalos átlagbér kicsit más, az már nettó 293 000 forint, mutatja a KSH jelentése. Kezd idén is igen elszállni a költségvetési hiány, aminek a vége még nagyobb államadósság lesz. Elemzők emlékeztetnek, hogy 2008 óta nem kezdett ekkora költekezésbe egyetlen kormány sem, 2008 első negyedéve óta nem volt ilyen szintű lyuk a magyar költségvetésben.

Kibontani a tibeti zászlót - Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:36:22 0:00

A demokrácia látszatát fenntartó autokraták hasonlóan működnek világszerte, szükség van a gazdaság, az igazságszolgáltatás és a média kontrolljára, de garantálni kell tudni a választások végeredményét is – mondta a Szabad Európának Rácz András Oroszország-szakértő. A kutató beszélt a Visinszkij-modellről is, amely szerint nem a bíróságot kell kontrollálni, hanem az ügyészséget. Mert az ügyészség dönti el, miből van ügy és miből nincs.

A kormánysajtó pozitívan ír Kínáról, de a kínai rendszert még ott is ritkán dicsérik – derül ki egy friss kutatásból. A felmérésben megemlítik, hogy volt olyan weboldal, ahol négy perc alatt tíz hír jelent meg Orbán pekingi útjáról. Azt is felhozza a dokumentum, hogy a Huawei és az 5G csak Magyarországon nem volt biztonságpolitikai kérdés a régióban.

Ősztől megint jön a kötelező maszkviselés?

„A nem védetteket úgy fogja elkapni a delta-variáns, ahogy kell” – mondta a Szabad Európának dr. Póta György. A gyermekorvos szerint a magyar szülők nem oltásellenesek, a többségük beoltatná a gyermekét, de így, ahogy most zajlik a 12–16 évesek oltása, nem érik el azt az oltottsági szintet, amely a szeptemberi iskolanyitáshoz kell. Podcastunkban is az oltási programmal foglalkoztunk, a védettség nélküli oltottak lehetőségeit mértük fel.

Egy friss határozat szerint több mint 100 ezer adag Pfizer vakcina kölcsönbe adásáról döntött a kormány. A szállítmány ismét Csehországba megy, oda, ahová májusban már küldött a magyar kormány 41 ezer adag Pfizer vakcinát. Közben Magyarországon nagyon lelassult az oltás, a hivatalos tájékoztatás szerint is már hetek óta jóval több a vakcina, mint az oltásra váró. Ezért dönthetett a magyar kormány úgy, hogy saját készletéből összesen 400 ezer kínai oltást ajándékoz Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak. A kínai vakcina volt messze a legdrágábban vásárolt koronavírus elleni termék Magyarországon, de a felét se sikerült beadni eddig a rendelt mennyiségnek.

A triatlon lett a járvány egyik "új tömegsportja", zárt kapukat tárt szélesre a versenyzői engedély. Ha valaki amatőr sportolóként regisztrált a triatlonszövetségnél, olyan versenyengedélyt kapott, amellyel a járványügyi korlátozások idején nagyközönség előtt lezárt uszodákba, edzőtermekbe és atlétikai pályákra is bemehetett. Sok ezer sportolni vágyó élt ezzel a legális, ám a járvány elleni védekezéssel szembemenő lehetőséggel, derül ki cikkünkből.

Nem mindenki volt ennyire leleményes: a digitális oktatás és az otthoni munkavégzés mellett tovább hízott a magyar lakosság, állítja két magyar kórházi szakorvos. Ez azért sem szerencsés, mert eddig is kiugróan elhízottnak számítottak a magyarok. Európában messze a legtúlsúlyosabbak, és a világon is a negyedik legelhízottabb ország Magyarország. A két orvos figyelmeztetett arra, hogy az elhízás például a koronavírus-fertőzésnél is nagyobb kockázatot jelent.

Vakációs várakozások

Órákat várhat a horvát határon az, akinek csak magyar védettségi papírja van, a horvátországi belépés csak az uniós vakcinaútlevéllel egyszerű. Július elsejétől ezt már mindenhol ki kell adni az EU-ban, így a magyaroktól is ezt fogják kérni a határátlépésnél az Európai Unióban a rendőrség szerint. A magyar védettségi igazolásnak hívott kártyával ellentétben az EU-s igazolást nem küldi ki magától az állam, azt az állampolgároknak külön kell igényelniük.

A koronavírus-járvány miatt kicsit később ugyan, de beindult a nyaralási szezon. Nem mindegy hol váltunk pénzt a nyaralásra és az sem melyik országba utazunk. Van egy titkos tippünk is, ahol több, mint felére csökkent a helyi valuta árfolyama az elmúlt években, vagyis olcsóbb lehet a nyaralás.

Kérdezz! Felelek?

A gyerekek kérdeznek, és ha egy törvény tiltja, hogy őszinte választ kapjanak, annak kárát fogják látni – ezzel a gondolattal kezdődik interjúnk Urbán Róberttel, az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékének vezetőjével, akit az új LMBTQI-ellenes hazai törvényekről kérdeztünk. A szakember figyelmeztet, azzal tényleg el lehet nyomni kisebbségeket, ha nem merik, tudják megmutatni magukat, és elhiszik a róluk sulykolt negatív képet.

Végül egy könnyedebb témát is ajánlok heti termésünkből: infografikán mutatjuk be a Kínában kóborló elefántcsorda útvonalát és a védelmükben hozott intézkedéseket. A kutatók értetlenül állnak a több mint félezer kilométeres vonulás előtt.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG