Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: háborúban érzik magukat a lengyelek, négyezer életet követelt a Covid itthon, magyar kötődésű lehet az új amerikai külügyminiszer


3 Perce Logo - use this for frontpage pls
3 Perce Logo - use this for frontpage pls

A legfontosabb hírek kedd reggel: a lengyelek háborúban érzik magukat, négyezer életet követelt a Covid itthon, magyar kötődésű lehet az új amerikai külügyminiszer.

Mindenki úgy érzi, háborúban áll – így lehetne összefoglalni a lengyelországi helyzetet a Szabad Európának nyilatkozó politológus szerint. Iwona Reichardt úgy véli, a kormányoldal is harci retorikát használ, amikor azt mondja, hogy nagyszabású tüntetések mögött a marxisták támadnak. Interjúnkban arra keressük a választ, miért pont az abortusz betiltása váltott ki ekkora indulatokat, milyen komoly következményei voltak az LMBT-ellenes kampánynak, és hogy mi áll az uniós költségvetés lengyel vétója mögött.

Visszatér a sávos vásárlás

Átlépte a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 117-en haltak bele a koronavírus okozta megbetegedésbe, 3929 fővel emelkedett itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Az újonnan regisztrált fertőzöttekkel együtt 181 881 főre nőtt Magyarországon az ismert koronavírusos betegek száma. Az egy nap alatt regisztrált halottak és a fertőzöttek száma is magasabb, mint tegnap volt.

Az újabb kijárási korlátozások és a gazdasági bizonytalanság miatt nagyon nehéz időszak jön az olyan civil szervezetek életében, amelyek az elmaradott térségeken élőket, a rászorulókat támogatják. Jó háziasszony módjára igyekeztek tartalékot félretenni a járvány első hulláma után, abból a kevésből, amiből gazdálkodnak az Igazgyöngy Alapítványnál. November 30-ig meg kellene érkeznie és karanténba kerülnie minden adománynak ahhoz, hogy biztonsággal eljuttathassák a címzetteknek.

A járvánnyal összefüggő hír, hogy visszahozzák az idősek vásárlási sávját, de mások lesznek a szabályok, mint tavasszal. Videónkban megkérdeztük az emberek véleményét a döntésről. Infografikáinkban pedig azt mutatjuk meg, miért veszhet el egy generáció a koronavírus terjedése miatt, illetve melyik cégnél milyen ország foglalt le előre védőoltásokat.

Ismét hír lett a híroldal

A magyar sajtópiacot érintő változás, hogy visszavásárolta az Index.hu Zrt. részvényeit az Indamédia Network Zrt. a Magyar Fejlődésért Alapítványtól, ezzel az újság az Indamédia-csoport tagjaként folytatja a működését. Közös megegyezéssel távozik az Indextől Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő, valamint Sztankóczy András vezető szerkesztő. Mindketten a nyár közepe óta töltötték be ezeket a pozíciókat, a szerkesztőség tagjainak tömeges felmondását követően.

Magyar kötődésű politikus lehet az új amerikai kormány külügyminisztere. Antony Blinken anyja magyar származású amerikai zsidók gyermeke, a mostohaanyja pedig magyar emigráns. Apja budapesti nagykövet volt a 90-es években, és a CEU egyik fő pártfogója. A hivatalos bejelentés várhatóan még kedden megtörténik, de kinevezését a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A Human Rights Watch szerint nagyon veszélyes törvény készül az orosz civil szféra ellen. A jogvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy a tervezet drasztikusan kiterjeszti az idegen ügynökké minősíthető magánszemélyek és csoportok körét, új korlátozásokat, regisztrációs és bejelentési kötelezettséget vezet be.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Minden egy helyen, könnyen elérhető formában! Ingyenes mobilalkalmazásunkon a Szabad Európa weboldalának teljes tartalma. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG