Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: 33 százalékkal drágult három hónap alatt az egyik alapvető élelmiszer


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: itt az ideje fizetésemelést kérni a főnöktől, bekapcsolt mikrofon okoz feszültséget a szekszárdi városházán, két év börtön egy belarusz tanárnak a kormányellenes megjegyzésért.

Olyan ütemben drágul az élet, hogy a fizetések egyre nagyobb hányadát emésztik fel a bevásárlások. Idén és jövőre is öt százalék körül ragad a fogyasztói árak emelkedése. Csak három hónapja kezdtük el figyelni a valós bolti árakat, de egyre több termék esetében tapasztalunk jelentős drágulást. Olvassa el cikkünkben, miért jött el az ideje fizetésemelést kérni a főnöktől.

Az Éljen Szekszárd Egyesület szerint bekapcsolva maradt a fideszes frakcióvezető mikrofonja, így hangfelvétel bizonyítja, hogy a jelenleg függetlenként politizáló Zaják Rita képviselő pozícióért szavaz együtt a Fidesszel. Zaják Rita szerint ez nem igaz, nem kérte a kinevezést, amit egyébként már többször fel is ajánlottak neki. Vélemények mindkét oldalról a cikkünkben.

Oltási helyzet

Már csak egy olyan vakcina marad, amellyel hiába oltattuk be magunkat, mégsem mehetünk macera nélkül Nagy-Britanniába. A Sinopharmra rábólintottak Londonban, így csak az nem utazhat szabadon az Egyesült Királyságba a magyarok közül, akinek Szputnyikja van, vagy semmilyen teljes oltása nincs.

Közben a britek is meglépték, amit a magyarok: április 1-jéig be kell oltani Angliában az egészségügyben dolgozókat Covid–19 ellen. Ez kötelező feltétele lesz a foglalkoztatásnak az Országos Egészségügyi Szolgálat frontvonalában dolgozók számára.

Az oltási helyzethez kapcsolódik a szingapúri szigorításról szóló cikkünk is. Ott úgy döntöttek, hogy az oltatlanok szándékosan és túlzott mértékben terhelik meg az egészségügyi rendszert, ezért december 8-tól az állami kórházakban nem látják el őket ingyen, ha koronavírus miatt kerülnek be.

Ki provokál kit?

Lengyelország lezárt egy határátkelőt Belarusszal közös keleti határa mentén, miután a túloldalon a migránsok megkísérelték áttörni a borotvadrótból húzott kerítést, és megpróbáltak bejutni az EU-tag Lengyelországba. Eközben Minszk óva intette Varsót „mindenféle provokációtól”. Az emberek tömeges gyülekezése a határon fokozza a hónapok óta tartó válságot.

A menekültek sorsával foglalkozik videónk is: 2015 óta 68 menekült halt meg Szerbiában a hatóságok jelentése szerint, de a valós számuk ennél sokkal nagyobb is lehet.

Két év börtönbüntetésre ítéltek egy fehérorosz tanárt, mert a Telegramon kommentálta a kormányellenes tüntetéseket. Novemberben a belarusz legfelsőbb bíróság várhatóan elkezdi az ellenzéki pártok feloszlatását is. Első lépésként bezáratták a Belarusz Nyelvi Társaságot, amely két belarusz nyelvű újságot adott ki.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG