Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Top 10: washingtoni rendbontás, aggályok a vakcina miatt, munkaügyek az ÁSZ-nál


Az amerikai Kongresszus magyar idő szerint csütörtök reggel hitelesítette Joe Biden és Kamala Harris választási győzelmét. Az elektori kollégium szavazatainak megszámlálása alapján a Kongresszus két házának közös ülése megerősítette, hogy a demokrata párti Joe Biden az elnökválasztás hivatalos győztese.

Idáig azonban hosszú út vezetett, hiszen szerda este káosz és erőszak uralta a Capitoliumot. A Donald Trump távozó amerikai elnököt támogató erőszakos tüntetők egy csoportja ugyanis betört a Kongresszus épületébe. Az incidens során egy nőt meglőttek, ő később belehalt sérüléseibe, másik három ember is életét vesztette. Szerda éjszakai összefoglalónkat itt találja, a másnap reggeli híreket itt írtuk meg.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Többen bírálták, hogy a magyar kormányfő késlekedett a történtek elítélésével. A péntek reggeli szokásos rádióbeszédét használta fel, hogy szóba hozza a washingtoni eseményeket. „Mi nem minősítgetünk más országokat” – mondta Orbán Viktor, aki korábban Donald Trump elnökválasztási győzelmét valószínűsítette, most pedig párhuzamot vont a hazai baloldal és a Capitolium ostromlói között.

Infografikánkban összegeztük Donald Trump amerikai elnök tevékenységének egy részét az elmúlt négy évből. A falépítés nem volt egy sikeres vállalkozás, de elődeihez képest jeleskedett környezetvédelmi témájú törvények visszavonásában, az észak-koreai diktátorral szervezett találkozók számában vagy Twitter-bejegyzések írásában.

A korlátozások maradnak, akárcsak az oltással szembeni fenntartások

A kormányfő a Kossuth rádióban jelentette be azt is, hogy a járvány miatt elrendelt szigorítások február elsejéig biztosan meghosszabbítják. Ez azt jeleni, hogy a középiskolákban is marad addig az online oktatás. Az általános iskolák, óvodák nyitva maradnak. Orbán Viktor azzal indokolta az intézkedést, hogy nem akarják "rángatni a szabályokat".

Bár a magyar kormányzat rendszeresen beszámol arról, hogy kínai vagy orosz segítségben is bíznak a járvány ellen, oltást kizárólag az Európai Uniótól kapunk. Hétféle oltásból vásárolt be eddig az európai közösség, bőven jut majd mindenkinek. Többek közt az is indokolja a sokszínűséget, hogy nem minden embernek lesz ugyanaz a típus a leghatékonyabb. A megvásárolt oltásokat az EU utána lakosságarányosan osztja szét, minden tagország arányosan egyszerre kap minden szállítmányból.

A témához kapcsolódik ez az infografikánk is, amellyel a megelőzést igyekszünk népszerűsíteni.

Január közepén derülhet ki, ki kapja Szájer EP-mandátumát

Megszűnt Szájer József mentelmi joga, sőt, már az EP-képviselők listájáról is törölték. A fideszes politikus november végén mondott le mandátumáról, miután a belga rendőrség eljárást indított ellene. Mentelmi védettsége december 31-ig tartott. A magyar képviselői létszám feltehetően január 18-án lesz teljes, amennyiben a Fidesz a következő plenáris ülés előtt bejelenti az Európai Parlament elnökének, hogy ki kapja Szájer József mandátumát.

Megállapodtak a héten a közös program sarokelemeiről az ellenzéki pártok. A Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, az MSZP és a DK által elfogadott hat pontra máris „kormányprogramként” hivatkoztak. Ennek vezérelvei között az önmagával békében élő nemzet, a demokratikus jogállam, a jövőbe tekintő kormányzás, a gondoskodó és igazságos társadalom, valamint az európai Magyarország szerepel.

Már hat jogerős bírói ítélet szól arról, hogy az Állami Számvevőszék törvénysértő módon bánt munkavállalóival. Azokat a számvevőket sorolták vissza jogszerűtlenül, akik 2010 előtt kerültek a szervezethez és „szakmai alapon meg tudták ítélni, jól dolgozik-e Domokos László.” A szakszervezet beszámolói és a bírósági ítéletek alapján érdekes kép rajzolódik ki arról, hogyan bánik munkavállalóival a Domokos vezette ÁSZ.

Megakadt a nyomozás a dunai olajszennyezés ügyében

Máris milliókat vitt el az újabb olajszennyezés a szigetszentmiklósi önkormányzattól. Több óvintézkedést tettek a vízügyes szakemberek és a szigetszentmiklósi önkormányzat munkatársai is a napokban, hogy egy esetleges esőzés miatt se juthasson további fáradt olaj a Ráckevei-(Soroksári-)Dunába. Az önkormányzat átmosta az esővíz-elvezetőt. A nyomozás tart, a szennyezőről továbbra sincs információ, a nyomravezetői díj már 12 millió forint közelében jár.

Még nem látni a fényt a csatorna végén: évek múlva tisztulhat csak ki a Duna-ág
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00

Mínuszokban a szabad ég alatt alszanak a Boszniában rekedt menekültek. Több száz, főleg Afganisztánból és Pakisztánból érkezett ember kényszerült a szabadba, amikor leégett a nekik szállást adó tábor a boszniai Lipában.

Végül egy videónkat ajánljuk figyelmébe, amelyben elmagyarázzuk, miért van egy évben kétszer karácsony.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG