Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden, Putyin palotája és a 2300 éves edény regényes története


Vlagyimir Putyin és állítólagos palotájának egy terme (a kép kollázs)
Vlagyimir Putyin és állítólagos palotájának egy terme (a kép kollázs)

Nem kímélt minket ezen a héten sem a nemzetközi politika, hiszen beiktatták az Egyesült Államok új elnökét, közben fény derült az orosz elnök állítólagos palotájának titkaira és még egy 2300 éves kistiszaháti edény regényes történetéről is beszámoltünk. Következzen a hét 10 legfontosabb és legérdekesebb híre – nem feltétlenül időrendben.

A Biden-elnökség első napja

Az egység fontosságát hangsúlyozta és azt ígérte, minden amerikai elnöke lesz eskütétele után mondott első beszédében az USA 46. elnöke. Joe Biden számos döntést rögtön aláírt. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontosat és érdekeset, képeket, videókat és infografikákat is.

"Isten engem úgy segéljen" - videón Bidenék eskütétele
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00

Az új elnök egyébként nem tétlenkedett, összesen 17 intézkedést hozott már az első nap. Például visszaléptette az országot a párizsi klímaegyezménybe, leállította a kilépést az Egészségügyi Világszervezetből, szintén leállította a mexikói határkerítés további építését és kötelező tette a maszkviselést a szövetségi ingatlanok területén.

Donald Trump elnökségének négy évéből talán sokaknak az elnök közösségi médiás jelenléte rémlik leginkább, azaz sokszor azon volt a fókusz, hogy mint mond az elnök, holott az elmúlt négy évben számtalan nagy jelentőségű politikai változás is történt.

Beszámoltunk a héten arról is, hogy orosz segítséggel térhet vissza az amerikai szélsőjobb közösségi oldala. A Capitoliumot megostromló Trump-hívek körében is népszerű Parler azután vált elérhetetlenné, hogy az Amazon törölte a tárhelyét. Most egy orosz hátterű cég segítségével ismét elérhetővé válhat a szélsőjobboldal körében népszerű közösségi oldal.

Putyin állítólagos luxuspalotája leleplező képeken

Magyarország egyetért Navalnij ügyében az Európai Unióval. Az Európai Unió nyilatkozatban ítélte el Alekszej Navalnij moszkvai őrizetbe vételét, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követeli.

"Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz – ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi" – ezt válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Szabad Európának a magyar kormányzati álláspontot tudakoló kérdésére. Közben az orosz bíróság elrendelte Navalnij harmincnapos letartóztatását, harcát az orosz hatóságokkal időrendben mutatja be infografikánk.

Közben Alekszej Navalnij új, leleplező videóval állt elő. Az általa alapított Korrupcióellenes Alapítvány hosszú összeállításban mutat be egy Putyin elnöknek tulajdonított exkluzív, tengerparti palotát. A helyszínnek egyébként magyar vonatkozása is van - derül ki cikkünkből.

Ha pedig megnézné, a kiszivárgott tervek szerint milyen lehet a palota belülről, nézze meg képgalériánkat, vagy videónkat.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Hova lettek a magyar elhunytak?

A koronavírus-járvány magyar statisztikájának ellentmondásai között igyekszik rendet vágni írásunk. Annak jártunk utána, hogy hol torzultak, vagy maradtak el az adatok. A halálozást tekintve a nagyobb országok listáján a tizedik hazánk, de a korábbi évek hasonló időszakához képest nálunk is megnőtt a nem a Covidhoz társított elhunytak száma is. Az eltűnt adatok nyomába eredünk, végigjárjuk az információ útját a családoktól az Operatív Törzs sajtótájékoztatójáig.

Több európai országban is komoly feszültséget okoz a vakcinák késlekedése. Olaszország például jogi lépésekkel fenyegette meg a Pfizer amerikai gyógyszergyárat a fennakadások miatt, míg a német egészségügy miniszter szerint a késlekedés idegesítő.

Magyarországon sokan kerülnek olyan helyzetbe, amikor valamilyen segélyre, járandóságra szorulnak. Ehhez nem is kell tragédiának történnie, elég ha valaki gyermeket vállal. Például azért, mert a kormány év végén befagyasztotta a minimumnyugdíj legkisebb összegét, ami 28 500 forint. Márpedig erre tucatnyi szociális segély, gyermeknevelési támogatás épül. Hogy ez miért fontos a gyermeket nevelőknek is, kiderül cikkünkből.

A 2300 éves kaspó furcsa története

Homokhordás közben talált egy edényt egy kistiszaháti asszony még 2004-ben. Megtetszett neki, hazavitte. Tizenegy évig kaspóként használta, néha olajjal kenegette, hogy szebb legyen. 2015-ben egy amatőr helytörténész szúrta ki, hogy az asszony kaspója valószínűleg még Jézusnál is idősebb. Azóta kiderült: 2300 éves. Magyarországon meglepő, de nem ritka a régészeti kincsek újrahasznosítása: kukoricacső színarany drótra fűzve a verandára, lándzsahegy sárvakarónak.

Végül egy pozitív történet arról, hogy ételt oszt a válság miatt nehéz helyzetbe kerülteknek egy budapesti étterem. A tulajdonos, Bangó Norbert a válság miatt kénytelen volt bezárni belvárosi éttermét, így elhatározta, hogy segít azoknak, akik szintén elvesztették a megélhetésüket.

Ételt oszt a válság miatt nehéz helyzetbe kerülteknek egy budapesti étterem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG