Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Totalitárius típusú propaganda; kutyák a robotkutatásban; Orbán igazi vétója


Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én

Haraszti Miklós a magyar médiáról: Elvileg többpárti demokráciában totalitárius típusú propaganda. Kutyák a robotkutatásban – interjú Miklósi Ádám biológussal. A kivonulás leple alatt: Orbán Viktor igazi vétója. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Haraszti Miklós a magyar médiáról: Elvileg többpárti demokráciában totalitárius típusú propaganda

Az Európai Unión belül a valódi veszélyt nem a szólásszabadság korlátozása, hanem a médiaszabadság szűkítése, a pluralizmus hiánya jelenti – jelentette ki interjúnkban az első magyar médiatörvény egyik megalkotója. A később az EBESZ sajtószabadság-felelőseként dolgozó Haraszti Miklós szerint annak az utópiának, hogy a médiában jön létre a racionális vita és a politikai közvélemény, az egyik pofont az állam által futtatott oligarchikus propagandamédia adja, a másikat a független média buborékosodása.

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal

Hány év múlva lesz az embereknek társrobotjuk a hétköznapi életben, hogyan segítik a kutyákkal foglalkozó biológusok a robotokat gyártó mérnökök munkáját? – ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Miklósi Ádámmal a Szabad Európa podcastjában. A kutató egyebek mellett arról beszélt, hogy akár tíz-tizenöt év múlva megjelenhetnek a hétköznapi életben az embereket segítő társrobotok.

A kivonulás leple alatt: Orbán igazi vétója

A múlt heti EU-csúcson a magyar miniszterelnök kivonulása kapta a legnagyobb figyelmet, elfedve egy annál sokkal fontosabb ügyben kényszerpályára küldött döntést. Erről is szó volt friss podcastunkban, amelyben állandó brüsszeli tudósítónkkal közösen értékeljük a magyar kormány és az európai uniós intézmények idei viszonyát.

Egy másik elemzésünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy tényleg a befagyasztott magyar pénz állt-e a találkozó eredményének hátterében, hogy lehetett-e vagy sem háttéralku Orbán Viktor, Ursula von der Leyen és más kulcsszereplők között.

Emellett az ukrán csatlakozási folyamat szempontjából is megvizsgáltuk a történteket, miután lényeges döntések születtek a bővítés megkezdésére vonatkozóan, de vannak még hasonlóan komoly akadályok is.

EU-s megállapodás egy kötelező kvóták nélküli migrációs paktumról

Még válsághelyzetekben sem lesz kötelező a menedékkérők és migránsok tagállamok közötti elosztása, ami kiváltható lesz pénzügyi hozzájárulással. A tagállamoknak összesen harmincezer férőhelyet kell majd biztosítaniuk előre meghatározott nemzeti kvóták alapján határrendészeti eljárások céljából. Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megállapodott a migrációs paktumról.

Társadalmi mobilitás – minél mélyebbről jössz, annál nagyobb a felemelkedés ára

Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat. A nemrég megjelent A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet alapjául szolgáló, öt éven keresztül tartó kutatás vezetője Durst Judit szociológus volt, aki most interjút adott a Szabad Európának.

Hiába az aggodalmak az LMBT-jogok miatt, továbbra is virágzik a magyar filmipar

David Pressman amerikai nagykövet nemrég arról beszélt, hogy a magyar filmipart is veszélyeztetheti a magyarországi LMBT-jogok helyzete. A Szabad Európa több, az itt forgó amerikai filmekre rálátó producert is kérdezett, hogy mit érzékelnek ebből. Mint kiderült, a külföldi produkciók továbbra is nagy számban érkeznek. „Végső soron a pénz számít, és itt elég jók a feltételek” – fogalmazott egyikük. Egy másik azt mondta, hogy míg az egyes emberek jogait nem bántják, addig nincs ok a valódi aggodalomra a filmiparban sem.

Az EU-pénzek legalább harmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon a korrupció miatt

Az előző uniós költségvetési ciklusban nagyjából harmincmilliárd euró érkezett Magyarországra, ennek mintegy harmada illetéktelen kezekbe kerülhetett – jelentette ki a Szabad Európa podcastjában Martin József Péter, a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Lakner Zoltán: Talán ideje lenne, hogy az ellenzék ne alkalmazkodjon a fideszes keretekhez

Az újabb választások előtti törvénymódosítás megmutatta: talán ideje lenne, hogy ne alkalmazkodjon az ellenzék a fideszes keretekhez – jelentette ki Lakner Zoltán politológus. Az Elemzőben terítéken volt az EU-pénzek mellett a szuverenitásvédelem, a választási törvény és Antall József hagyatéka is.

2023: A Momentum küzdelme az üvegplafonnal

„Donáth Anna pánikreakciójáról” beszélt nemrég podcastunkban Ruff Bálint kampánytanácsadó, és a Momentum idei évét vizsgálva is ez a kifejezés juthat eszünkbe. Donáth az év elején a tervezettnél hamarabb tért vissza gyesről a nagypolitikába, majd szakértők szerint elkövetett több komoly hibát, majd végül karácsony előtt bejelentette, hogy visszaveszi a párt vezetését. A Momentum népszerűsége mindeközben semmit nem erősödött, jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy jövőre ismét meglesz a két EP-mandátum, a befogni kívánt DK pedig elérhetetlen távolságban van. Elemzés.

Kálid Artúr: Belefáradtam a várakozásba és a lelkesedésbe

A színész azt mondja, tudja, hogy készülnek listák. Bizonyos filmek castingjára azért nem jutott el, mert aláírt egy petíciót. Bár az elveihez hű maradt, mégis úgy véli, hogy ha nem közösködnénk a rendszerrel, munka nélkül maradnánk. Ő pedig harcolhat és küzdhet, de senkit nem érdekel, maximum éhen hal a gyerekeivel együtt.

Beregszászi polgármester az ukrán–magyar kérdésről: „Sok kijevi politikus nem érti, hogy mi történik Kárpátalján”

Magyarország kormánya a leggyakrabban a kisebbségi jogok csorbítását hozta fel Ukrajnával szemben, amelyek jelentős bővítését a kijevi parlament decemberben szavazta meg, így innentől lehetőség nyílik például a magyar nyelvű oktatásra is az iskolákban. A jogszabály megszavazása után kárpátaljai magyar vezetők azzal a felhívással fordultak Orbán Viktorhoz és az Európai Unió vezetéséhez, hogy támogassák Ukrajna európai integrációját. Az aláírók között van Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere is, akivel arról beszélgetett a Szabad Európa ukrán szerkesztősége, hogy miért támogatják a helyiek az új nemzeti kisebbségi törvényt, és miért törekszenek az ország EU-csatlakozására.

Az Orbán-kormány bevédte Paks II.-t az új európai uniós szankcióktól

A tizenkettedik orosz szankciós csomag további egy évvel meghosszabbítja a kőolajtermékek embargó alóli mentességét, és kivon az új korlátozások alól a Paks II. atomerőmű-projekt kivitelezésénél használt minden árut és szolgáltatást. Az orosz gyémántexport is több lépcsőben tiltás alá kerül.

A Kúria elnöke az Országos Bírói Tanács megválasztásának befolyásolását célzó levelet írt egy bírói egyesületnek

Két nappal azelőtt, hogy az Európai Bizottság felszabadított 10,2 milliárd eurót a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott, Magyarországnak járó támogatásokból, a Kúria elnöke, Varga Zs. András levelet írt egy bírói egyesületnek, a MABIE-nek. E szerint szerencsésnek tartaná, ha bekerülnének az Országos Bírói Tanács (OBT) nemsokára megválasztandó új tagjai közé az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartozó igazgatási vezetők is. Az EU-támogatások feloldásának egyik legfontosabb feltétele az OBT független, az OBH-t ellenőrző jogosítványainak helyreállítása és bővítése volt.

Kizárták Donald Trumpot a coloradói előválasztásból a Capitolium ostroma miatt

A szövetségi állam legfelsőbb bíróságának döntése szerint a volt amerikai elnök neve nem szerepelhet a szavazólapon az alkotmány azon záradéka alapján, amelynek értelmében nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen. Elnökjelölt kizárására most alkalmazzák a történelem során először a klauzulát. Trump azonnal be is jelentette fellebbezési szándékát. A milliárdos kampányszóvivője hibásnak és antidemokratikusnak minősítette az ítéletet.

Szabálytalanságokat észlelt a szerbiai választásokon, teljes körű vizsgálatot kér az EU-s megfigyelő

Az Európai Unió egyik megfigyelője elítélte a hétvégi szerbiai választások állítólagos szabálytalanságait, és vizsgálatot kért. Az ellenzék azzal vádolta a kormányzó populista pártot, hogy választási csalásokkal biztosította be a győzelmét. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Várhelyi Olivér bővítési biztos sürgette, hogy Szerbia hajtson végre jelentős pozitív változtatásokat a választási folyamatban.

Harctéri patthelyzettel és bizonytalansággal zárul az év Ukrajna számára

Nagy reményekkel vágott neki az ország 2023-nak, azonban az újabb ellenoffenzíva csalódást keltett, és egyre nő a bizonytalanság a nyugati támogatások jövőjével kapcsolatban is. Huszonkét hónappal járunk az invázió megindítása után, Oroszország ma körülbelül Ukrajna ötödét tartja ellenőrzése alatt, az ezer kilométer hosszú frontvonal gyakorlatilag nem mozdult idén.

XS
SM
MD
LG